Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: Pip skrivet 18 jan-11 kl 22:14
-
Jag satt och letade efter företag med fullt livsmedelstillstånd att tillverka charkprodukter och som legotillverkar småskaligt åt andra. Vi har ju några kor och får och det där att sälja eget kött och kanske "egen" korv t. ex. i gårdsbutik ger ju bättre kilopriser för det mesta.
Det är dock svårt att hitta information om vilka företag som erbjuder dessa tjänster om man inte kontaktar dem och frågar, så jag tänkte att vi kan lägga ut info om de företag vi känner till samt vart de ligger och annan info vi känner till, samt gärna omdömme om vi har egen erfarenhet av företaget.
Kom med egna tips!
-
Då börjar jag.
Jag hittade ett företag som heter mälarchark, http://www.malarchark.se/, (http://www.malarchark.se/,) som tillverkar varmrökta korvar. De tar emot ditt egna (slakterislaktade) kött och tillverkar den produkt du väljer. Jag lägger till att de ligger i Eskilstuna.
Jag har ingen egen erfarenhet av dessa men har sett en gårdsbutik som använder dem för korvtillverkning.
-
Skitbra lista! Jag sitter i dagarna och sliter mitt hår för att hitta nån som kallröker och lufttorkar inom 30 mil från Borås.
Har plöjt igenom hela västergötland, halland, bohuslän, dalsland. Där finns ingen. Mööjligen en, nystartad, jag får se hur affärskontakterna utvecklar sig.
-
hej,
jag skicka mina kaniner och får till vindelns rökeri.... ett litet rökeri som har funnits länge. De värm röker alla slags kött men är mest känd för sin vindel rökt skinka. De är en av de få som spruta salt lag in i köttet. Ett helt unikt smak som bör testas. Jag tror de ta 39:- per kilo.
den ligger i vindeln västerbotten
http://www.vasterbottensmat.nu/default.asp?column=foretagsnamn&value=Vindelns+R%C3%B6keri+AB&id=1209&ptid=1201 (http://www.vasterbottensmat.nu/default.asp?column=foretagsnamn&value=Vindelns+R%C3%B6keri+AB&id=1209&ptid=1201)
mvh
Jonathan
-
Eftersom jag startade tråden så utnämner jag mig till ordningsman av den ;)
Så jag ber er att inte bara nämna ett företagsnamn utan även vilken typ av service de tillhandahåller (t. ex. röker kött, tillverkar korv etc.) och gärna även vart det ligger samt ett omdömme om möjligt.
Earthangel, beskriv gärna Vindelns rökeri lite mer ingående, så slipper vi kontakta dem själva för att få reda på vad de gör.
-
Varför känner inte folk till Eldrimner?? :o
Eldrimner - Nationellt Resurscentrum För Småskaligt Mathantverk - avd. Chark. (http://www.eldrimner.com/1571.charkuteri.html) Kontakta Tobias som är ansvarig för chark så kan han säkert tipsa om blivande samarbetspartners.
Gratis rådgivning, skräddarsydda kurser, studieresor, evenemang, inspirationsträffar, lokala och nationella marknader .... använd dem, ju mer intressenter som vänder sig till Eldrimner, ju mer resurser får dom från våra myndigheter/EU/länsstyrelser.
"Eldrimner", sju guldstjärnor i kanten!!! edit : Minst!
-
Mallgårds rökeri i Levide på södra Gotland, en bit söder om Klintehamn. De legoröker i alla fall för privata kunder, men kan säkert ta emot annat också. De är duktiga om än emellanåt lite röriga, men de har en varierad produktion där rökeriet bara är en del av gården. De gör bra grejer. Har ingen adress men de finns säkert på nätet om nån är intresserad.
-
Det föreligger lite problematik på detta området.
Hemslaktat kött får inte charkuterierna ta innan för dörren.
Vad det gäller djur som slaktas på slakteri så skiljer det mellan 852 och 853-anläggningar.
Småskaliga slakerier är oftas 852-anläggningar och får inte leverera kött till 853-anläggningar vilket oftas charkuterier är.
Mindre charkuterier kan vara 852-anläggning och får således ta emot kött från småskaliga slakerier.
Om man slaktar hos någon av de större aktörerna så går det skicka till charkuterier med 853-godkännande.
Allt detta är en djungel att gå vilse i och utanpå detta så har vi dessutom vilthanteringsanläggningarna.
-
Det föreligger lite problematik på detta området.
Hemslaktat kött får inte charkuterierna ta innan för dörren.
Vad det gäller djur som slaktas på slakteri så skiljer det mellan 852 och 853-anläggningar.
Småskaliga slakerier är oftas 852-anläggningar och får inte leverera kött till 853-anläggningar vilket oftas charkuterier är.
Mindre charkuterier kan vara 852-anläggning och får således ta emot kött från småskaliga slakerier.
Om man slaktar hos någon av de större aktörerna så går det skicka till charkuterier med 853-godkännande.
Allt detta är en djungel att gå vilse i och utanpå detta så har vi dessutom vilthanteringsanläggningarna.
Tack för bra information, detta är sådant som många nog inte vet!
-
Det föreligger lite problematik på detta området.
Hemslaktat kött får inte charkuterierna ta innan för dörren.
Vad det gäller djur som slaktas på slakteri så skiljer det mellan 852 och 853-anläggningar.
Småskaliga slakerier är oftas 852-anläggningar och får inte leverera kött till 853-anläggningar vilket oftas charkuterier är.
Mindre charkuterier kan vara 852-anläggning och får således ta emot kött från småskaliga slakerier.
Om man slaktar hos någon av de större aktörerna så går det skicka till charkuterier med 853-godkännande.
Allt detta är en djungel att gå vilse i och utanpå detta så har vi dessutom vilthanteringsanläggningarna.
¨
Tjena,...
Jag håller på för fullt och bygger min anläggning för rökning. styckning och packetering av kött..
Jag har varit nere på miljöförbundet och pratat med dom så klart. Jag kommer ju vara en såkallad 852 anläggning, har bara med tillstånd och göra, men endå jag kommer få ta emot vad som helst och göra "en tjänst till kunderna" utan problem men jag kan inte tex köpa in kött göra egen korv och tillverka för försäljning då blir det en så kallad 853 anläggning som måste godkännas innan den tas i bruk,...
Men det kommer och starta ett rökeri snarast i norra såne..
Saltar och lägger i lag minst en vecka, kryddningar o allt kan göras inga tillsatser bara fin al spånsrökning.
www.Englagarden-dalshult.se (http://www.Englagarden-dalshult.se)
-
Jag har kontakt med Eldrimner, men den kan inte tipsa om en enda charkuterist i södra/västra Sverige.
Om här är nån som kommit så långt att de har korvar hemma och ska göra etiketter, har ni tips på etiketter för kylvaror? Tydligen kan man inte ha vad som helst för de lossnar och suddas ut och vad det nu är.
Jag kan tipsa om en till, men som kund vill jag liksom inte sitta och säga saker på ett forum som de hittar. Jag är inte nöjd med allt även om de också är mycket duktiga. Pm.a mig så får ni recention.
-
Vi legoslaktar och legocharkar också i eu godkända lokaler.
MVH
/Tomas
Jasiri Gård
http://www.facebook.com/pages/Jasiri-G%C3%A5rd/107364746028234?ref=hnav (http://www.facebook.com/pages/Jasiri-G%C3%A5rd/107364746028234?ref=hnav)
-
Vi har nyligen godkänt och nyöppnat slakteri, chark och gårdsbutik söder om Kristinehamn. Har precis börjat med korvtillverkning och det kommer mycket mer. Vi legoslaktar och styckar också. Som någon skrev så måste det vara besiktat och stämplat kött innan vi kan ta in det, men det löser sig ju om man slaktar här... ;D. Vi är godkända för nöt, lamm, gris och vilt. Titta gärna på www.sorgarden.net (http://www.sorgarden.net) .
Sedan vill jag tipsa om vårt grannföretag en mil söderut, Hygns Vilt, som både kall- och varmröker kött åt andra. Även sådant som inte är besiktat, som viltkött mm. De har ganska stor kapacitet och jag vet inte om de gör korv åt andra också. De är i alla fall specialiserade på vilt och är ganska stora på det. www.hygnsvilt.se (http://www.hygnsvilt.se)
-
Carlströms chark i Västerås gjorde världens bästa ölkorv åt mig på mitt getkött. Jag körde själv köttet som var slaktat på slakteri med återtag.
www.carlstroms.com (http://www.carlstroms.com)
-
Carlströms chark i Västerås gjorde världens bästa ölkorv åt mig på mitt getkött. Jag körde själv köttet som var slaktat på slakteri med återtag.
[url=http://www.carlstroms.com]www.carlstroms.com[/url] ([url]http://www.carlstroms.com[/url])
Tack för tipset, det är ju bara runt knuten från oss!
-
Be att få ut listor från Jordbruksverket. De har även på alla slakterier och vad de har tillstånd för.
-
Jag har nu fått igång min hemsida gå gärna in och titta www.jasiri.se (http://www.jasiri.se) jag gör korvar utan tillsatser och 100 % köttinnehåll.
-
Be att få ut listor från Jordbruksverket. De har även på alla slakterier och vad de har tillstånd för.
Jordbruksverket är inte kontrollmyndighet för charkuteriproduktion så det skulle förvåna mig om de har några sådana listor. Inte heller Livsmedelsverket är kontrollmyndighet för chark, det är kommunen som har det ansvaret, så vitt jag vet.
-
Jo. livsmedelsverket är kontrollmyndighet en del lokaler och till oss som har slakterier. Har man ett godkännande så finns det listat hos livmedelsverket. Kommunerna har tillsyn på många som inte slaktar utan "bara" styckar, men trots det har alla med ett anläggningsnummer sin listning hos livsmedelsverket. Jordbruksverket har hand om slaktavfall, djurhantering och avlivningsregler.
Själv blev jag uppringd förra veckan att vi stod på någon hemsida att vi köpte in viltkött, tror den heter viltmat.se och då måste någon ha fått uppgiften från livsmedelsverket att vi är godkända för det då vi (www.sorgarden.net (http://www.sorgarden.net)) som nystartade inte gått ut med något sådant ännu.
-
Mitt svar handlade om chark, inte om vare sig slakt eller styckning.
-
Jo, det förstod jag, men de måste ha rätt tillstånd för att få hantera vandras råvaror.
-
Ja, alla livsmedelsgodkända anläggningar får ett godkännandenummer som dessutom måste stå på alla förpackningar. Detta nummer är listat hos livsmedelsverket, och har man inte något sådant nummer så är man inte godkänd att göra några charkprodukter. För oss är det samma nummer som stämplas på slaktkropparna.
-
hej,
jag skicka mina kaniner och får till vindelns rökeri.... ett litet rökeri som har funnits länge. De värm röker alla slags kött men är mest känd för sin vindel rökt skinka. De är en av de få som spruta salt lag in i köttet. Ett helt unikt smak som bör testas. Jag tror de ta 39:- per kilo.
39;- kilor är emormt billigt. Vi brukar använda oss av Skåne Rökeri i Löddeköping när vi ska ha rökt hare etc. de tar 60:-/kg... men det blir superbt gott!
-
Vad jag menar är att slakteri och charktillverkare måste ha överensstämmande koder.