Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: Biarka skrivet 11 jan-11 kl 21:56
-
Har fått qinoa, men tycker inte att det smakar någonting alls! Hur tillagar man det så att det får någon smak, skulle vilja ha ett alternativ till det ständiga riset, pastan, coucousen (jättegott!) och potatisen! Och vad serverar man till? Vi är allätare, har barn mellan 2 och 12 år, och det är bara jag som kan tänka mig att äta helt lakto-ovo-vegetariskt.
-
Hej
Koka quinoan i buljong så smakar det mer. Jag brukar äta lax till och gräddfilssås med vitlök......eller Tsatziki.
lycka till!
-
Tillaga som pilaffris, dvs fräs lök, kryddor och ev buljongtärning i lite olja, lägg i fröna och låt fräsa en kort stund innan du häller på vatten och kokar som vanligt.
En god sallad med tex quinoa, ärtor, majs, kikärtor eller andra legymer, fetaost, hackad bladpersilja, oliver kryddor, citron och lite olja är väldigt gott. Som ensamrätt eller till lite kyckling, rökt kött, lax eller vad man nu gillar.
-
Inget tips på någon maträtt men dock ett tips. Se till att skölja quinoan ordentligt. Gärna flera gånger. Kan bli ganska besk smak annars.
-
Jag äter nästa enbart quinoafrön. Det är ett fantastiskt och näringsrikt livsmedel. Den innehåller nästan allt en människa behöver. Quinoa växer även i Sverige och heter då Mjölmålla, som är ett ogräs.
Precis som ris, potatis och pasta smakar quinoa inte speciellt mycket utan ”kräver” smaksättning eller att det man har till är välkryddat. Jag brukar slänga i fröna i olika grytor och soppor. Ofta äter jag de kokta fröna, utan kryddning i kokningen, till olika sallader med lite olja på. Färska örter, olja, fruktgrönsaker och rödlök till guinoasallad är supergott. Ibland har jag även i fetaost.
Man kan nog äta det mesta till quinoa.
-
Blanda 0,5 dl olivolja, 0,5 dl saft av citron, hacka färsk mynta, salt, peppar, pressad vitlök, kokt broccoli, hackade tomater. Kok quinoan i buljong och blanda alltsammans. Premiäråt igår. Var ok. Serverade med biffar.
-
Vit quinoa blir mycket godare om man torrostar den i ugnen innan kokning. Jag mal även quinoa och amaranth och har i allt, pannkakssmeten, bröd, sås, grytor, soppa, gröt e t c. Slänger alltid i lite frön i soppa. Jag använder mest röd quinoa, för den är billigare där jag storköper.
-
Ts frågar eftyer alternativ till ris, potatis och pasta..
Jag blev bjuden på Emmer, som vad jag förstått är en sorts vete, föregångare till speltvete, det var iaf jättegott! Bara kokta hela korn.
Har däremot ingen aning om var det finns eller vad det kostar.
-
Mamma brukar göra quinoa med mango koka quinoan tärna mangon och severa med stekt kyckling, super gott!
-
Hej!
I vår familj är quinoa en favorit.
Vi kokar med lite buljong o när den är klar låter vi den stå o ånga av en stund medans vi sköljer kidneybönor o majs. Riv en dl parmesan o hacka en 1/4 dels rödlök(skippa om barnen är känsliga o lägg i en skål bredvid) sedan blandar du allt i en varm skål o har i svartpeppar o salt efter behag. På slutet toppar du med cayennepeppar eller parikapulver o blandar igen. Vi serverar det hela med keso vid sidan av o en eller annan morotsslant! Så himla gott o liten som stor blir glad o mätt!
-
jag brukar vända i pesto i min quinoa, curry är oxå gott att koka quinoan i, färgen ger isej en piff på maten.
hirs är annars en favorit då jag inte äter mjöl alls.
-
Quinoa kan också bli god och nyttig efterrätt tillsammans med grädde och frukt, som "ris a la malta" ungefär. Jag kokte den i ananas-spad när jag provade, går säkert att koka i juice också.
//Karin
-
Undrar om man kan göra falafel utav quinoa och litet annat gotter?
-
Grönsaksbuljong eller Herbamare är bra tips.