Alternativ.nu
Djur => Får => Fårsjukdomar & skador => Ämnet startat av: mosesmia skrivet 29 jun-06 kl 14:47
-
Vad kan det vara för fel på min ryatacka?
Hon har magrat ner något fruktansvärt. Det började vid lamningen, hon fick 3 st och efter någon vecka började hon rasa i vikt. Vi såg att hon inte hade nog med mat till lammen så vi gick in och stödmatade dem. Efter ett tag slutade hon äta, hon åt hö men inte fodret. Hon åt inte heller mycket hö.
Veterinären här uppe kan tyvärr inte så mycket, hon är avmaskade som hon ska, mv-testad, fritillgång till hö, saltsten, mineraler. Foder får dom också.
Veterinären gjorde även en förfrågan och ringde senare att vi skulle kolla tänderna. Men vi hittade inget fel där heller.
Efter ca 1 vecka börja hon äta bättre igen. Men vi fortsatte stödmata lammen ett bra tag till. Hon fick extra foder, men hon la inte på sig nåt.
Men nu har de gått på grönbete ett bra tag, ca 1 månad, Hon har bara ett lamm kvar, men hon är fortfarande ett vandrande skelett, De andra djuren börjar bli runda och goa, men inte hon.
Jag vill inte heller sitta och ge extra foder åt henne hela sommaren så hon får en proteinkick och får mer lamm nästa år.
Hon fick även 3 lamm i fjol och gick även ner i vikt då, men inte som nu. Jag vet inte vad jag ska göra eller vad de kan vara för fel.
De äldre säger att hon är en bra tacka som ger all näring till lammen, men det måste ju finnas en gräns. Det här tog ju för hårt på henne i och med att hon sluta äta, eller?
Alla andra djur är i fint skick.
Hoppas på mer hjälp och råd från er andra / Mia
-
Hej,
Det kan vara flera olika saker som gör att din tacka har tappat hullet. Du berättar inte hur gammal hon är. Även om det finns enstaka tackor som kan producera bra upp emot 15 år är det vanligast att toppen ligger mellan 3 och 7 år därefter dalar tackans förmåga att omsätta foder, Ibland är ngt organ slitet och utgör begränsningar. Dräktighet och lamning är en enorm påfrestning på kroppen och det är en massa processer i många steg som måste fungera. [color=Red]Lite handfasta råd:[/color]
Kolla tänderna, inte framtänderna, de kan de klara sig utan i värsta fall. Det är kindtänderna som är viktiga. Ibland sitter det en väldigt lös kindtand som gör att de inte kan tuggaDen går ofta att pilla ut för hand). När man ska kolla tänderna behöver man en medhjälpare, ficklampa och hovtång. Medhjälparen gränslar tackan och fixerar huvudet. Skänklarna på tången för man in i mungipan tvärs över till andra sidan därefter vrider man den ett kvarts varv så den kommer på högkant och munnen inte kan stängas. Medhjälparen får hålla i tången. Det är viktigt att ha stöd bakåt annars går det inte att hålla still. Det går också bra iatt fixera tackan i en klippstol. Fattas det flera kindtänder har hon svårt att försörja sig och bör hamna på utslagslistan.
Du kan också försöka ge henne propylenglykol. Det är mkt energirikt och har ofta bra effekt på djur som mjölkar mer än vad de äter till. Det finns under olika namn hos foderhandlare och på apotek. (Våmstart, energibalans, propacet m.fl) Om inte doseringen för får finns på fp kan du ge en 1/5 kodos.
Om tänderna är hyfsade och hon inte svarar på behandlingen och fortsätter att magra av är nog hoppet ute. Hur mycket kraftfoder får hon nu och hur mycket fick hon innan lamning och strax efter? Det kunde vara kul att veta för att få en uppfattning om hennes status. :)
-
Hejsan
Hon är född sommaren-03, Hon är alltså inte gammal.
Och det var kindtänderna vi skulle kolla, och det var inte lätt. Vi var 3 st. En som bara höll i ficklampan, men dom såg bra ut. Och hon började äta igen och då såg man också att hon idisslade.
Vi fick rådet att ge energibalans, men det fungerade inte alls, då åt hon inte alls foder eller drack vattnet. Så det var bara att glömma.
Jag brukar börja ca 2 månad innan beräknad lamning att ge foder, ökar eftersom och vid lamning brukar dom få ca 2liter var. Alla lammar ju olika. Sen äter ju lammen också av tackernas foder så jag brukar öka även då.
Lammen har eget foder i deras lammbås, men de måste ju smaka av mammas också.
Jag ger blandad krossad och hel, korn och havre. Under denna period tar jag bort fårbaljan och ger istället fårmineral med koppar.
I och med att jag släpper dom tidigt på betet, finns knappt något att beta, så får de både hö och foder även där.
Jag gav först åt alla men det har jag slutat med för jag tyckte de andra börjat bli för välmående. Hon får ca 1/2 - 1 liter idag.
Hon är i övrigt väldigt pigg och jag tycker inte att hon minskar i vikt men du känner varje revben på henne. Hon ökar inte i vikt.
-
Hmm.. Eftersom dina andra tackor är ok i hullet verkar det inte som det handlar om ngt utfodringsfel. Tänderna brukar det aldrig vara problem med på en så ung tacka. Du skrev att bara ett lamm var kvar. Hade hon inte mjölk till de andra två? Mjölkar hon så lite kan det ju knappast heller vara bekymret. Felet sitter nog i ett organ som inte fungerar som det ska. Det kan gå att ta reda på med diverse analysermen men kostar mer än vad tackan är värd. Dessutom är det sällan som sådana sjukdomsförlopp går att vända. Sköt om henne så gott det går. När lammet klarar sig själv får du väl ta ställning till om hon ska få leva ett år till eller gå till de evigt gröna ängarna.
-
Jag har såldt iväg två av lammen, de är nu drygt 4 månader. Vi har stödmatat alla 3, men när de började bli 2 1/2 månad slutatde vi och de diar ju inte så mycket då, de åt ganska mycket foder och hö, men de har självklart diat henne också hela tiden.
Hon har inte stött bort dem pga att vi gick in och gav extra lammnäring, det tyckte jag var skönt.
Nu har hon haft bara en i ca 2 veckor, jag trodde att man då skulle man börja se någon skillnad, men det kanske är för tidigt.
Tanken har också slagit mej om det här kanske är sista sommaren för henne.
-
2 veckor är alldeles för kort tid att återhämta sig på !! Så länge hon äter och är pigg finns möjligheten att hon återhämtar sig.
Inför nästa års lammning kan du vara mer förberedd och ge henne ett lite mer energirikt foder i förebyggande syfte när hon lammat så hon inte mjölkar ur sig så mycket. Du kan också vara med och stödmata om hon får många lamm.
Har man ett djur som magrat av och inte är lika piggt som de andra fungerar det oftast inte att ge alla kraftfoder tillsammans för de hurtigaste äter mer än den nedsatte hinner med.
Jag brukar alltid sticka till lite extra godsaker, torrt bröd, solrosfrön eller nått i handen till den jag tycker behöver nått extra.
Hälsar
Bondmoran
-
Felet sitter nog i ett organ som inte fungerar som det ska. Det kan gå att ta reda på med diverse analysermen men kostar mer än vad tackan är värd.
??? ??? ??? Hur värderar man ett djur som gör så gott det kan, lämnar ull och lamm till människan. :'( :-\
Bondmoran
-
Instämmer Bondmoran.
-
Ja, värdering är svårt. Det viktigaste är ju dock att inte djuren som vi har ansvar för lider i onödan. Om någon vill lägga ut ett par tusenlappar på analyser är det ju var och ens ensak men det bör ju även ställas i relation till prognosen. Det finns de som har några enstaka får som familjemedlemmar och då blir värderingen av ett djur ofta hög och de som har fåren helt eller delvis som inkomstkälla. I det senare fallet blir värderingen en annan. Båda synsätten är värda att respektera.
-
Tack för alla svar, det känns skönt att denna sida finns så man får lite råd.
Vad kan man ge för mer energirikt foder? Jag ger idag korn och havre. Tacksam för ideer.
Självklart är värdering svårt, men jag anser att lider ett djur är det fel av mej att ha kvar henne. Måste ta bort två till hösten pga knölar i juvret, misstänker juverinflammation och en med höftfel.
Men just med denna tacka är det extra svårt, hon är en av de 3 första som jag skaffat. Baggen fick slaktas, visade sig vara kastrerad, Andra ryatackan måste jag ta bort nu till hösten pga hennes höftfel, hon orkar inte mer.
Så jag hoppas verkligen att den här tjejen återhämtar sig.
Hon är ju min favorit.
/Mia
-
Vad kan det vara för fel på min ryatacka? Hon har magrat ner något fruktansvärt.
Det började vid lamningen, hon fick 3 st och efter någon vecka började hon rasa i vikt.
Jag ger blandad krossad och hel, korn och havre, vid lamning brukar dom få ca 2liter
Hon får ca 1/2 - 1 liter idag. ....men hon är fortfarande ett vandrande skelett, / Mia
Ser att ingen velat skriva det här till dig:
En Ryatacka med 3 lamm har ett stort näringsbehov.
Hö + ungefär 350 g prot till per dag.
Ger du krossad havre för att tillfredställa de 350 g proteinen per dag skulle du ge ungefär 8 liter havrekross....(då havre väger väldigt lite ca 1/2 kg per liter)
Dessutom kan man inte ge 8 liter havrekross till en tacka då hon inte skulle klara att äta så mycket och om hon gjorde det skulle hon få våldsam diarre..
Ger man FÅRFOR blir det 1½ kg om dagen till en sån Tacka.
Givetvis är din tacka ett vandrande skelett !
om du gett henne Hö + 2 liter havrekross...
Ta bort lammet och börja ge henne Tackfor, öka givan försiktigt så hon inte slutat äta det, sikta på 1 kg om dagen. Så kommer hon att gå upp i vikt sakteligen.
Ryafår är ju en ras som får många lamm och kräver mycket proteinfoder,
vill man inte ha såna får ska man inte köpa den rasen.
/Emil
-
Mosesmia, Emil verkar ha kommit med jättebra råd! :D Berätta hur det går för din favorittacka. Det är klart man blir fäst vid dem :)
-
Hmm.....Det kan hända att det är ett bra råd, men problemet är att av 10 djur har jag bara en mager tacka. ???
+ att en annan har även fått 3 lamm och hon har klarat av alla 3 och inte minskat i vikt.
Men vad vet jag.........
/Mia
-
Ser du någon tendens till att tackan börjat lägga på hull? ??? Vi här på forumet är oroliga för våra djur, när de inte verkar må bra, samtidigt som vi sympatiserar med andras djur, när inte de mår bra . ;)
-
Mosesmia, hur har det gått för tackan ???
-
Jag läser med spänning era inlägg eftersom jag också har en mager tacka. Inte lite mager utan precis som ett skelett. Det är ett gotlandsfår, född 03 med ett lamm. Tackan har sinat ner sig själv så lammet tar ingen näring. Hon är avmaskad och tänderna är kollade. Ingen diarre´. Det jag slås av är att hon inte har någon aptit, hon pillar lite i maten men mer är det inte. Tråkigt att se. Skulle behöva en dunderkur åt henne fast det hjälper kanske inte. Dom kan väl också drabbas av allehanda sjukdomar precis som vi.
-
Tack Lena för din omtanke, det värmde gott att se att det finns dom som bryr sig.
Jag ser inte någon skillnad än, var igår och kände igenom alla mina djur. Men det är endast hon som är så fruktanvärt mager.
Men i övrigt är hon pigg och äter bra, så vi får väl se. Hennes sista lamm borde åka iväg nästa vecka, om det går som planerat.
Och då har hon bara sig själv att föda. Vi får se om det blir någon skillnad då.
Men det är bra att veta till nästa år, då man kan tänka på att öka hennes foder eller pröva ge tackfor åt henne. Hon kanske kräver mer. Jag vet inte???
Till Ninna b, Jag fick rådet av veterinären att ge energibalans, fast det fungerade inte för min tacka,(Hon åt inte överhuvudtaget då) men det kanske skulle kunna fungera för din.
/MIa
-
Min tacka fick åka till fårhimlen i lördags. Hon ville inte äta och blev bara svagare och svagare. Tråkigt och jag undrar varför. Tanken var att få henne obducerad men i denna värmen fick vi ta till alternativa åtgärder.
-
Min tacka fick åka till fårhimlen i lördags. Hon ville inte äta och blev bara svagare och svagare. Tråkigt och jag undrar varför. Tanken var att få henne obducerad men i denna värmen fick vi ta till alternativa åtgärder.
Tyvärr blir det problem med de inre organen när djuren blir för magra och till slut går det oftast inte att göra något åt det.
Ett djur som slutar äta måste tvångsmatas för att ha en chans. Är djuret sjukt ska det få behandling eller avlivas så skonsamt som möjligt.
Det bästa är att förebygga. Hullet går ju lätt att kontrollera i synnerhet när man inte har så många djur.
Att regelbundet känna på djuret, titta efter ohyra, kolla tänder och klövar, diaree osv kanske 1 gång/vecka när det gäller får och getter är inte helt fel.
En snabbt överblick bör de ju få dagligen.
Hälsar Bondmoran
-
Hur och med vad ska man tvångsmata ett vuxet djur som inte vill äta..?
-
Tråkigt med din tacka, Ninna.
Men jag har bättre nyheter, nu har min tacka börjat lägga på sig hull.
Inte kanske så mycket än, men du känner en enorm skillnad på revbenen.
Så det finns hopp för henne. /Mia
-
Det var glädjande att höra.
Själv skulle jag vilja ha svar från Bondmoran om vad man ska tvångsmata en tacka med. Att sondmata borde ju kunna gå bra fast jag har bara sond som passar till lamm men vad ska man hälla i henne.
-
Sorry, att jag inte svarat dig :-\
Sondmatning av djur har jag aldrig gjort ( däremot människa ) .
Den enda gången jag personligen tvångsmatat en tacka var under mitt första fårägarår då glupska tackan föråt sig. Då fick hon fil och stimulans till att tugga för att hålla salivproduktionen igång.
Däremot har jag tvångsmatat/stödmatat andra djur av olika anledningar.
Välling brukar alltid fungera,lite a-fil om magen är paj.
Sen när de börjar bli mer intresserade av att tugga kan man ge sånt som är lätt-tuggat som groddar, fruktbitar, grönsaksbitar mm.
Det är viktigt att man är försiktig vid tvångsmatning så det inte hamnar i lungorna.
Hälsar
Bondmoran
-
Filmjölk till får...? Vanlig jäst har jag gett om idisslingen av någon anledning inte har fungerat men filmjölk har jag inte tänkt på. Det är ju väldigt välgörande mot våra magar men jag vet inte riktigt vilka bakterier som trivs i en får/getmage.
Den här tackan var i allafall inte ett dugg intresserad av att äta inte ens små godsaker som vi försökte med. Tankarna fanns på tvångsmatning, då via sond men med vad...? Lammnäring..? Det tyckte jag inte skulle vara så bra....så tackan fick sluta sina dar. Tråkigt och man undrar ju varför men det är väl med djur som med människor, att somliga blir sjuka och dör.
-
Jorå, fil eller a-fil är välgörande för maggen. En pilsnerflaska i mungipan och upp med huvudet så slinker det ner. Samma metod gäller för ljummet vatten och jäst när dom förätit sig.
-
En av våra tackor blev förskräckligt mager i våras när hon lammat. Vi fick rådet att ge henne proteinrik föda, fårfor eller lammfor. Vi började så smått och ökade portionen efter hand. Det tog många veckor innan det blev någon viktökning, men i juli-augusti var hon slutligen vid gott hull igen. Lammfor lär innehålla mer protein är fårfor, men gick tyvärr inte att få tag på här i Örnsköldsvik, som är vår närmaste stad. Ingen annan tacka var mager i våras utom hon och hon hade ändå bara ett lamm. Orsaken lär vi aldrig få veta, men helt klart hade hon inte överlevt utan fårfor! Vi får kolla henne extra noga inför nästa lamning.
Anita G
-
Nu låter jag säkert väldigt krass, men tackor som magrar av på det vis som beskrivits tidigare i tråden skulle jag inte behålla för framtida avel. Jag skulle betrakta dem som klockrena utslagsdjur nu på hösten....
-
Min tacka har lagt på sig ganska mycket om man jämför med hur hon var från början, men jag är inte ändå riktigt nöjd.
Jag har faktiskt börjat fundera mer och mer på det leifhh skrev, vi får se.
/Mia
-
Vad kan det vara för fel på min ryatacka?
Hon har magrat ner något fruktansvärt. Det började vid lamningen, hon fick 3 st och efter någon vecka började hon rasa i vikt. Vi såg att hon inte hade nog med mat till lammen så vi gick in och stödmatade dem. Efter ett tag slutade hon äta, hon åt hö men inte fodret. Hon åt inte heller mycket hö.
Veterinären här uppe kan tyvärr inte så mycket, hon är avmaskade som hon ska, mv-testad, fritillgång till hö, saltsten, mineraler. Foder får dom också.
Veterinären gjorde även en förfrågan och ringde senare att vi skulle kolla tänderna. Men vi hittade inget fel där heller.
Efter ca 1 vecka börja hon äta bättre igen. Men vi fortsatte stödmata lammen ett bra tag till. Hon fick extra foder, men hon la inte på sig nåt.
Men nu har de gått på grönbete ett bra tag, ca 1 månad, Hon har bara ett lamm kvar, men hon är fortfarande ett vandrande skelett, De andra djuren börjar bli runda och goa, men inte hon.
Jag vill inte heller sitta och ge extra foder åt henne hela sommaren så hon får en proteinkick och får mer lamm nästa år.
Hon fick även 3 lamm i fjol och gick även ner i vikt då, men inte som nu. Jag vet inte vad jag ska göra eller vad de kan vara för fel.
De äldre säger att hon är en bra tacka som ger all näring till lammen, men det måste ju finnas en gräns. Det här tog ju för hårt på henne i och med att hon sluta äta, eller?
Alla andra djur är i fint skick.
Hoppas på mer hjälp och råd från er andra / Mia
Det låter som din tacka fick accidios eller foderleda.......
De kan få foder leda när de har lammat och man vill öka kraftfoder givan så kan de rätt som det är sluta äta kraftfodret... äter bara lite hö.. och det blir ju alldeles för lite näring till 3 lamm.
Man har då ökat kraftfodret för snabbt...
man bör bara öka givan med någon näve per dag... tills man är uppe i lagom mängd.
Om tackan slutar äta- måste man snabbt ge henne blodsockehöjande medel - finns att köpa på tex granngården tex energibalans, glyckotopp.
ger man den morgon och kväll några dagar brukar de piggna til igen...
Där för är det även bar att ge lite betfor till tackorna runt lamningen...
Att få tackorna att lägga på sig på hullet når de har diande lamm är nog svårt...
Utan det är när lammen har tagits bort som hon kan äta uppsig...
Antagligen så har hon kraftig mjölk så hon mjölkar på hullet...
detta är ett fenomen som är vanligt på kor...
Har du tagit träckprov?
Stora magmasken ge ingen diarre...ger blod rist, kraftig avmagring... och recept fria maskmedel hjälper inte...
Försök att inte flusha henne vid betäckningen... så kanske hon bara får 2 lamm nästa år.
Kolla hennes hull senare i vinter... så hon inte är mager redan i dräktigheten... om man tror att en tacka får 3 lamm så måste hon ha lite mer kraftfoder än de andra...
kanske du kan ha henne med ungtackorna som växer ... de bör ju få lite mer foder än gammel tackor...
Alla mina får blir ganska magra vi digivningen... helst de som lammar tidigt.. får mina första lamm redan till nyår...
Jag tror i allafa att det var foder leda din tacka fick... har haft det i bland på mina...