Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: Gamina skrivet 03 jan-11 kl 12:40
-
Någon som har bra ideer på vad jag ska göra av mina tuppar?
Just nu äter jag tupp med currysås och det är ju riktigt smaskigt men lite fantasilöst i längden. Jag har testat att göra tupp i lergryta men får inget bra resultat (ruskigt segt), troligen beroende på att jag flår istället för att plocka. Jag ska lära mig plocka men inte vid den här årstiden.
Jag har planerat att göra coq au vin men det blir ändå bara 2 rätter och jag söker fler. Det behöver vara något där tuppen kokar länge för som sagt det blir segt annars. Chicken ala king är jag itne intreserad av. Tycker den är tråkig i smaken.
-
Jag skulle kunna tänka mig att vilken köttgryta som helst skulle fungera med en tupp som huvudingrediens. Åtminstone de grytor jag gör med kött eftersom jag alltid låter köttet koka i minst 3-5 h.
-
Du borde ju kunna linda in bitarna i bacon som substitut för fettet i skinnet.
-
Just det, ett sätt att möra fågelkött är att lägga det i naturell yoghurt över natten.
-
Jag tycker den här är god.
Tupp i vin
Antal portioner: 4
ca 1,2 ca 1,2 kg tupp delar
salt och peppar
2 msk vetemj
10-tal steklökar
200 g champinjoner
150 g rökt fläsk, tärnat
1 lagerblad
1 tsk timjan
3 dl rött vin
persilja
Gör så här
1. Krydda tupp delarna och bryn dem runt om. Lägg dem i en gryta och pudra över mjölet.
2. Lägg löken i kokande vatten ett par minuter. Spola den i kallt vatten och skala. Bryn den i lite smör och lägg över i grytan. Bryn svampen och sist fläsket och lägg över i grytan. Tillsätt persilja, lagerblad och timjan och slå över hälften av vinet.
3. Sjud under lock 35-40 minuter och späd med vinet under tiden
-
Jag brukar småputtra tuppen hel i en stor gryta under lång tid tillsammans med lite rotfrukter, pepparkorn, lagerblad, salt, andra örtkryddor. Sen tar jag upp den, tar loss köttet från benen (välkokt går detta att göra med fingrarna), skär i lagom munsbitar och tillagar som tex wok med thai-kryddning, någon indisk-kryddad gryta, med curry (men det gör du ju redan) eller använder vilket kycklingrecept som helst jag råkar snubbla över.
Skrovet kan man lägga ner igen och låta puttra ett tag till i grytan, sen silar man buljongen och fryser in. Eller så silar man av den ganska direkt, lägger i tuppköttet och lite annat soppgott och gör tuppsoppa av det hela.
-
Har alltid skinnet kvar, tycker så mycket av smaken sitter där. Ett tips är att ha en hink med varmt vatten att värma fingrarna i vid plockning på vintern.
En favorit är superenkel: Delar tuppen i bitar saltar lätt och och kletar in bitarna i grov/stark senap. Ca 1 stor matsked till en klubba, 1 till bröstet o.s.v.. Sen in i ugnen vid 225 grader ca 1 timme. Pensla då och då ytan på bitarna med vätskan som samlas i botten och lägg aluminiumfolie över om det börjar se ut att annars bli bränt. Jättegott (men som sagt med skinn på, kan nog bli torrt annars.
-
Jag gjorde tuppgryta för första gången i går och det blev super gott!!
skar upp två (flådda) ungtuppar i fyra delar och fräste sedan dom snabbt i smör.
La dom i en järngryta tillsammans med äpplen, lök, morot och färsk rosmarin. hällde på vatten tills dom täcktes sen i med salt o peppar.
Detta fick småkoka i 2 timmar. plockade av allt kött och la åt sidan sen silade jag buljongen och sparade den. Sedan fräste jag lök och svamp (kantareller) i smör i samma gryta (ren).
I med tuppköttet igen och sen på med en fjärdedel av buljongen blandat med 1,5 msk majsstärkelse. Lätt det koka i några minuter och sen i med 2,5dl grädde och lät det koka upp. Serverade med ris och det va super smaskens =D
-
fick en tupp när jag var ute på luffen o arbetade på en gård. Jag grillade den i skogen o det smakde jätte gott. Visserligen smakar ju allt bättre i vildmarken, men jag kom ihåg att köttet var väldigt fett inte alls som höna. Något parti var ruskigt segt undrar om det inte var låren.
Kanske inte var mycket till recept men det var iaf gott att grilla den naturell.