Alternativ.nu

Djur => Kaniner => Ämnet startat av: skogsbosse skrivet 01 jan-11 kl 22:25

Titel: hjälp en nyfiken själ!
Skrivet av: skogsbosse skrivet 01 jan-11 kl 22:25
Har funderat länge på de här med kanin uppfödning och hade tänkt prova på det här i framtiden för mat och kläder (dom är ju trivsamma djur också). Men tänkte först fråga er kunniga personer ett par frågor:

Ras? ska man satsa på nån speciell kanin ras?

skötsel? har ju haft kanin när man var yngre och så men är det nått speciellt man ska tänka på när man skaffar flera?

Hur många? ja hur många är det lämpligt att skaffa? 4-5?

tack på förhand!
Titel: SV: hjälp en nyfiken själ!
Skrivet av: skiesabove skrivet 02 jan-11 kl 16:38
Ras: Den du gillar =). Vill du ha en snabb tillväxt på ungdjuren så du kan slakta dom innan dom blir könsmogna är det bäst att välja någon av de raser som tagits fram för produktion (och det är rätt många att välja på). Ska du ha för skinnen ska du ju välja den ras som du tycker har finast päls. Ska du spinna är det Angora du ska ha.

Skötsel: Läs igenom L80 (http://www.sjv.se/download/18.26424bf71212ecc74b08000892/DFS_2005-08.pdf (http://www.sjv.se/download/18.26424bf71212ecc74b08000892/DFS_2005-08.pdf)) så att du har koll på vad som gäller lagligt sett. Tänk på att alla okastrerade hanar ska ha en egen bur, och om du ska ha honor eller ungdjur i grupphållning så ska du ta till ytorna rejält, inte gå efter minimimåtten. Se till att det finns gömställen och att alla kaniner kan sitta skyddat samtidigt. Ju fler gömställen ju  mindre risk för allvarliga bråk.

Hur många: Hur mycket kött / päls / ull vill du ha ut?
Titel: SV: hjälp en nyfiken själ!
Skrivet av: pyromanen skrivet 02 jan-11 kl 16:47
Har du ätit kanin så du vet du tycker det är gott?
Vi hade kaniner ett par år för köttet, men slutade för att vi tyckte det var så trist kött. Magert, smaklöst..bärsubstans för kryddor  :-\ ungefär.
 Testade laga till det på diverse olika sätt, både traditionella och mer moderna men det enda som blev någorlunda ok enligt våra smaklökar var finstrimlat i wook, med en massa kryddor på.
Titel: SV: hjälp en nyfiken själ!
Skrivet av: Frances skrivet 02 jan-11 kl 16:53
Jag pratar mig gärna varm för lantraser. Dom passar ju vår klimat perfekt och är härdiga och lättfödda djur.
Har själv gotlandskaniner och dom är ju både lämpade att slakta för kött och ger fantastiskt vackra skinn!
Mycket trevliga, pigga och nyfikna djur är dom också, det värdesätter jag också eftersom jag faktist gillar att se och iakta mina djur medans jag jobbar med dom.
O så har jag barn... dom gillar sina gotlänningar också!

Läs info på www.gotlandskaninen.se (http://www.gotlandskaninen.se)
Titel: SV: hjälp en nyfiken själ!
Skrivet av: Ulric Eriksson skrivet 02 jan-11 kl 17:39
En annan fördel med gotlänningarna för självhushållare är att de utmärkt väl går att föda med hemproducerat foder. Mera snabbväxande raser kan ha problem med det.

Jag rekommenderar att mjukstarta, kanske bara med en hona och en hane tills du är säker på att du tycker det är roligt och vill fortsätta. Och som pyromanen skriver, är säker på att det är gott med kanin.

http://handbok.alternativ.nu/Djur/Kaniner (http://handbok.alternativ.nu/Djur/Kaniner)
Titel: SV: hjälp en nyfiken själ!
Skrivet av: fjällan skrivet 02 jan-11 kl 18:06
jag gillar blandisar, jätte/ vit lant ger en snabb tillväxt tex(slaktade nyligen 3 st 3,5mån med en slaktvikt på 2,3 kg, lagom i min smak)
Titel: SV: hjälp en nyfiken själ!
Skrivet av: kiwsan skrivet 02 jan-11 kl 18:09
Mitt tips på kanin: Svensk päls kanin.Fint skinn,fina slaktkroppar och en trevlig och tålig kanin.
Titel: SV: hjälp en nyfiken själ!
Skrivet av: grimbart skrivet 02 jan-11 kl 21:15
jag gillar gotlandskaniner... andra favoriter är new zealand red, Hotot och Rex.. mvh
Titel: SV: hjälp en nyfiken själ!
Skrivet av: Frances skrivet 02 jan-11 kl 21:23
Citera
hur får jag då tag i tex gotlandskanin
Oj, det är så enkelt. Man annonserar här på alternativ  :)
Titel: SV: hjälp en nyfiken själ!
Skrivet av: pyromanen skrivet 02 jan-11 kl 21:26
Men skogsbosse, inte menar du att du tyckte kanin påminner om hare i smaken?  Hare är ju jättegott, nästan som rådjur  :P , kanin nästan smaklöst...
Titel: SV: hjälp en nyfiken själ!
Skrivet av: skogsbosse skrivet 02 jan-11 kl 22:10
har bara ätit kanin i gryta och typ souvas liknande. (halvrökt och sedan stekt över elden. men har dock inte ätit kanin som de är. men de blir nog att "halv" röka de mesta. var riktigt gott!
Titel: SV: hjälp en nyfiken själ!
Skrivet av: Jordbron skrivet 02 jan-11 kl 22:23
Håller med om att gottisar är en bra ras för både kött och skinn. Vi har faktiskt på vårat första år med kaniner haft otroligt stor glädje med och stor produktion av kaniner. Kolla gärna på vår hemsida: www.jordbron.se (http://www.jordbron.se)
Lycka till
Titel: SV: hjälp en nyfiken själ!
Skrivet av: jennabus skrivet 03 jan-11 kl 08:55
Jag tycker Rexen är helt perfekt. Fint skin och delikat att äta :)... Lagom stora och och bra temperament... Men skulle kunna tänka mig någon av de svenska lantraserna med gärna Mellerudare :)..
Titel: SV: hjälp en nyfiken själ!
Skrivet av: Rutan skrivet 03 jan-11 kl 09:05
Om man vet med sig att man inte vill äta kaninkött (är uppväxt på det och kommer ihåg hur jobbigt det var när det var slakt) Är det någon idé att satsa på tex gotlands/mellerudskaniner för uppfödning/avel och räkna med att kunna sälja alla djuren, eller "måste" man slakta och äta en del. Det har ju i och för sig att göra med hur många kullar man räknar med att ta, men jag är lite sugen på det här med kaniner, dels för att det är fina djur men också för att kunna vara med och bevara en svensk lantras.
Titel: SV: hjälp en nyfiken själ!
Skrivet av: Eko-Trädgård skrivet 03 jan-11 kl 09:15
hej,

jag har new zeeland som jag gillar mest. Annars har jag gotlands/ vädurs korsningar som ge riktigt bra kött och påls. Jag har två honor och en hane till salu om någon vill ha de. bor i umeå. honorna fick i snitt 8 ungar per kull.

mvh

Jonathan
Titel: SV: hjälp en nyfiken själ!
Skrivet av: Ulric Eriksson skrivet 03 jan-11 kl 09:34
Om man vet med sig att man inte vill äta kaninkött (är uppväxt på det och kommer ihåg hur jobbigt det var när det var slakt) Är det någon idé att satsa på tex gotlands/mellerudskaniner för uppfödning/avel och räkna med att kunna sälja alla djuren, eller "måste" man slakta och äta en del. Det har ju i och för sig att göra med hur många kullar man räknar med att ta, men jag är lite sugen på det här med kaniner, dels för att det är fina djur men också för att kunna vara med och bevara en svensk lantras.

Man måste vara beredd på att det blir överskott. Av bevarandeskäl är det olämpligt att låta alla ungar gå vidare i avel, då det leder till snedfördelning i genbanken.
Titel: SV: hjälp en nyfiken själ!
Skrivet av: grimbart skrivet 03 jan-11 kl 15:28
Men skogsbosse, inte menar du att du tyckte kanin påminner om hare i smaken?  Hare är ju jättegott, nästan som rådjur  :P , kanin nästan smaklöst...
smaklöst kaninkött? mina kaniner är som fin stek när jag tillagat dem ;D
Titel: SV: hjälp en nyfiken själ!
Skrivet av: Jordbron skrivet 03 jan-11 kl 16:35
smaklöst kaninkött? mina kaniner är som fin stek när jag tillagat dem ;D
Håller med, fast vi har bara hunnit avnjuta en än...
Titel: SV: hjälp en nyfiken själ!
Skrivet av: Eko-Trädgård skrivet 03 jan-11 kl 16:39
smaklöst kaninkött? mina kaniner är som fin stek när jag tillagat dem ;D


hej,

det som jag tycker är mest smaklöst är industri kött..... både etiskt och smakupplevelsemässigt.

ge kaninen enbärs ris de sista veckorna så blir köttet riktigt gott..... mina knaprar i sig julgranen just nu och ska slaktas om 12 dagar.

mvh

JOnathan

Titel: SV: hjälp en nyfiken själ!
Skrivet av: ripper skrivet 03 jan-11 kl 16:44
Jag har BGJ/tysk Jcheck ! En bra vikt och ett gott kött, :P Har gått på ensilage, havre å potatis/morotskal å brödskalkar från hushållet. Bor ute hela året i burar med vindskydd,koja å tak. Marinerade kaninkött till grabbens kalas . vitlök,honung,hickory, timjan, s &p (1tim) mums!!!!! Absolut inte smaklöst men man får ju va väldigt försiktig m värmen & tiden då det e ett magert kött!! Typ halva kycklingtiden, vet inte innertemp..... :-[
Titel: SV: hjälp en nyfiken själ!
Skrivet av: pyromanen skrivet 03 jan-11 kl 17:10
Ni som fått till "fin stek" av kanin, hur har ni tillagat den då?  :)
Varianten med marinad med soya, honung, vitlök, örter mm som nån nämner, den förstår jag, det var så vi gjorde när vi wookade, då smakade det ju marinad åtminstone  ;D

Håller med dig som skriver att industrikött är smaklöst.  Minns hur lyxigt gott jag tyckte det var med fläskfilé när jag var liten. Nu smakar det ingenting! 

Smaken är ju som bekant som baken och när det kommer till kött man själv kan "odla" på små ytor utan en bondgård (som kanin) då tycker jag ungtupp och anka är suveränt mycket godare.
Titel: SV: hjälp en nyfiken själ!
Skrivet av: Attes matte skrivet 28 feb-11 kl 22:54
Under sommaren kan du para ganska tätt, för att sedan låta honan vila under vintern. Tre kullar på en säsong är inga problem så länge honan håller hullet. ;)
Para honan när ungarna är nio veckor gamla om hon är i bra kondition. :)

/Sara
Titel: SV: hjälp en nyfiken själ!
Skrivet av: Ulric Eriksson skrivet 01 mar-11 kl 08:52
De behöver varken frostvakt eller plusgrader.
Titel: SV: hjälp en nyfiken själ!
Skrivet av: jennabus skrivet 01 mar-11 kl 10:02
Mina bor ute året om och det funkar toppen trots -30 och mer där till, viktigt då med vindskydd så de har lä...

//
Titel: SV: hjälp en nyfiken själ!
Skrivet av: beekeepern skrivet 01 mar-11 kl 15:11
tre kullar på en sommar? ja dom är effektiva dom små liven..  ;D ska man ge honan nån extra kost? nå kanin kraftfoder? vad är lämpligt boende för paret på vintern? räcker det med varsin stor bur i ett rum med frostvakt? eller vill dom ha många plusgrader? vill ju int att dom ska må dåligt..
Hej!
Har du några burar? Jag har några till salu.
Beekeepern.
Titel: SV: hjälp en nyfiken själ!
Skrivet av: Attes matte skrivet 01 mar-11 kl 15:25
Om du har en lantras så behöver du oftast inte mer än bra bete, hö som komplement och kanske några nävar spannmål (krossat korn tex) under avelssäsongen. Väljer du en mer snabb-växande kött-ras så behövs det ett kraftfoder för att dom ska växa som dom ska. Där finns ett antal olika sorter att välja mellan, och du väljer helt enkelt det som är lättast att få tag i där du bor. Och det finns både dyra och billigare sorter, som med allting annat... ;)

Kaniner behöver inte ha plusgrader, men det är en fördel att inte ta kullar under den kallaste perioden. Det kan gå, men det är stor risk att nån unge hamnar utanför boet, och då fryser den ihjäl på en gång. Kaniner mår faktiskt allra bäst ute i friska luften. Dom är känsliga för damm och stillastående luft, så permanent boende utomhus mår dom prima av. :)  På sommaren ska det vara skyddat från direkt sol (kaniner får lätt värmeslag), och det ska vara lä. Placera alltså inte buren med öppningen mot väster om ni ofta har envisa västanvindar.

En varsin rejäl bur på ben är bäst för avelsparet på vintern. Honan kan gärna få ha en rejält tilltagen bur så att det inte blir för trångt när småttingarna börjar springa runt. Det är nämligen inte att rekommendera att låta honan föda ungar i en betesbur. Det är lite för oskyddat i en sån.

/Sara
Titel: SV: hjälp en nyfiken själ!
Skrivet av: Leontina skrivet 01 mar-11 kl 15:30
tre kullar på en sommar? ja dom är effektiva dom små liven..  ;D ska man ge honan nån extra kost? nå kanin kraftfoder? vad är lämpligt boende för paret på vintern? räcker det med varsin stor bur i ett rum med frostvakt? eller vill dom ha många plusgrader? vill ju int att dom ska må dåligt..

Om du ska ha gotlänningar borde det räcka med ett fint hö, saltsten och kvistar :) Fast jag brukar fuska och ge mina honor lite havre blandat med Rabbfor (typ 3msk/dag) när dom ska dia om dom har stora kullar och det är kallt ute. Jag råkade få tag i lite för bra hö i vintras så då blev en del av kaninerna lite tjocka fast dom bara åt hö och vatten ::) :-[
Det finns ju individuella skillnader inom rasen också. Märker du att någon hona börjar falla ur så får du ge henne lite extra och är det någon som börjar bli fet så har hon haft det lite för bra ;)

Hoppas att det inte blev ett alltför rörigt svar :P

//Lisa
Titel: SV: hjälp en nyfiken själ!
Skrivet av: Leontina skrivet 01 mar-11 kl 15:31
Oj då. Någon hann visst före :-[
Titel: SV: hjälp en nyfiken själ!
Skrivet av: Attes matte skrivet 01 mar-11 kl 22:31
så dom klarar sig ute under vintern med tex varsin hundkojja modell mini?

Lagen kräver att dom har ett boutrymme som ligger minst 30 cm över marknivå. En aning korkad lag kan man tycka eftersom kaniner gärna gräver ner sig i marken...  ::)
Men annars så ja, dom klarar sig ute hela vintern.  :)

/Sara
Titel: SV: hjälp en nyfiken själ!
Skrivet av: Attes matte skrivet 01 mar-11 kl 22:55
Tänkte du ha nåt i stil med en hundgård till dom så dom får springa fritt i en inhägnad? I så fall kan du ju ha ett utrymme fyllt med halm som är lite halvstort (typ 60x100 cm), och ganska öppet (där dom kan ligga och spana lite ;) ), och så ett mindre krypin innanför det där dom kan krypa in om det blir riktigt kallt.
Så skulle i alla fall jag ha till mina kaniner om jag hade möjlighet... ;)

/Sara
Titel: SV: hjälp en nyfiken själ!
Skrivet av: Attes matte skrivet 01 mar-11 kl 23:50
jo de var tanken att dom skulle få ha en egen liten gård med buskage och sånt att tugga på och göra sånt som kaniner gör. du tänkte alltså tex ett hus 60*100 med tre väggar och sen ett litet "rum" fyllt med halm som dom kan vara i när de är lite kallare? oroar mig dock för mården och hans besläktade vänner att dom ska komma och hälsa på..

Ja, precis så menade jag. ;)

Ja, dom där mårdarna och minkarna kan ställa till rejält med besvär...  :-\   Kanske det skulle funka med eltråd på utsidan en bit upp på nätet, som såklart måste vara tillräckligt finmaskigt så det inte släpper igenom kritterna.
Jag har inga såna djur här omkring, så jag behöver inte oroa mig för sånt, tack och lov...

/Sara