Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: Frances skrivet 01 jan-11 kl 16:19
-
Har ett gäng bananer som blir tufft att hinna med att äta upp innan dom passerar åldersgränsen.
Vad ska jag hitta på att göra av dom? (Banankaka från 7-sorters kakor gillar jag inte.)
-
Skiva bananerna, lägg i en pajform. Strö kanel över. Strö chilipulver över (frivilligt), hacka 1-2 mörka chokladkakor och strö över. Gör smuldegspajsmulor och täck med det. grädda tills smulorna får en gyllene färg. Servera med glass eller vaniljsås.
Eller gör ett vanligt pajskal och lägg fyllningen i där och grädda tills chokladen är smält.
Eller ha som sötning i fil och gröt.
Eller mosa och ha på pannkakor och våfflor. Eller blanda i smeten istället för socker.
Eller gör smoothies. Banan, mjölk och kakao tex.
Eller stoppa i gryta med nötter, kokosmjölk, citrongräs, etc.
-
Det här ska tydligen vara gott:
http://denbrunamaten.se/2010/02/28/bananer-i-skinkrock-sandwichtarta-och-snobollar-i-vaniljsas/ (http://denbrunamaten.se/2010/02/28/bananer-i-skinkrock-sandwichtarta-och-snobollar-i-vaniljsas/)
Annars är det gott att göra en kall currysås (creme fraiche, currypulver, lite honung, salt, peppar) och ha i skivade bananer. Serveras till ex kyckling.
-
Skiva dem och lägg dem i frysen. När barnen blir sugna på glass tar du upp de frysta bananerna och kör dem i matberedaren med knivar..... lääääääänge..... det ska se pösigt ut, då är det klart och gott :P Vill du så kan du smaksätta med lite andra bär oxå, men inte för mycket.... det är bananerna som gör att det blir luftigt ;)
Gott på pannkakor oxå......
-
Skär en skåra på ena sidan på bananen, lägg i blockchocklad. Dra en folie runt och se in i ugn eller på kolbädd tills chocklade smält. Mums!!!
-
Kom och tänka på en sak, varför inte göra marängsvissglass? Då behöver ni ju inte förvara bananerna i rumstemperatur.
-
bananpannkaor e mums. bara blanda i mosad banan i smeten, funkar även med ugnspannkaka. ta bara i lite vaniljsocker och mosad banan, mumsssssss ;D
-
Halvera skalade bananer och stick i en liten gaffel eller lämplig pinne, svep glad-pack omkring och in i frysen. Fungerar bra som alternativ till godis eller glass och är utan några tillsatser.
Kan till exempel vara gott att slicka/suga på i samband med förkylning/ont i halsen eller vid feber för att dels lindra och dels ge lite energi när det är svårt att äta annat.
-
http://www.recepten.se/recept/flygande_jakob.html (http://www.recepten.se/recept/flygande_jakob.html)
http://receptfavoriter.se/recept/friterad-banan.html (http://receptfavoriter.se/recept/friterad-banan.html)
Gillar inte bananer, men i den här formen är de OK!
Dessutom går det att skicka in dem i ugnen med smör och farin. Äts med grädde eller glass.
-
Bananer er godt å fryse!
Stikk en halv banan på en pinne og gi til et lykkelig barn når det er frosset (evt til deg selv)
nesten som å spise is/glace
K
-
Glass o smoothies på banan är givet. Men den där banan-chokladpajen...den är inte bra för hälsan... nåt så makalöst gott med vaniljglass till... :-[ Gjorde den igår..
-
Hehe! Så bra att den lät sig väl smaka (eller hur man nu säger) :)
-
När jag har bananer som börjar bli bruna ( och ingen här förutom hönsen vill äta dom =D )
så smälter jag lite smör i stekpannan, skivar ner bananerna och häller på lite ljus sirap, det ska puttra och bli en simmig sås sen med valfri mängd ingefära.
Klockrent till vaniljglass eller göra pannkaksknyte på..
-
Har du försökt med Curry-banan?
Skiva en lök och stek mjuk i lite olja/smör i en stekpanna. Tillsätt lite curry, gärna stark. Skiva bananer och lägg i. Lite salt och peppar. Lägg på ett lock och låt fräsa några minuter på medelvärme, tills bananerna blir mjuka. Pressa i en halv citron och rör runt.
Voila!
Servera med kokt ris. Gärna basmati.
Gott är också att skiva banan på pannkakan innan man vänder den i laggen. Vanligt i asien.
Lycka till
G
-
Skala dem, skiva dem och lägg i frysen. De är sedan perfekta att ta upp och mixa till bananglass, sååå gott!
Om du har tork: torka dem med lite kanel på i skivor
-
Jag skulle först och främst göra en enkel banan-smothie fixat med bara vatten, jag kan lätt dricka 7-12 st som frukost eller lunch.
Sen att frysa ner och sen göra till glass är ju det godaste alternativet sen.
www.30bananeromdagen.ning.com (http://www.30bananeromdagen.ning.com)
-
Frysa in dem kanske :)
-
Banankaka (ekologisk, mjölkfri, sockerfri och mjölfri!)
1 långpanna eller två kakformar
Gräddas i 175° ca 20-25 min eller tills ”stickprovet” håller.
(varmluft 150° ca 10-15 min).
4 dl cashewnötter
5 dl dadlar, fikon eller aprikoser
Vatten som täcker frukterna ovan.
6 ägg
5-6 mogna bananer
2 msk kakao
1 msk vinsten (aluminiumfritt bakpulver)
Olja till smörjning av formar.
• Lägg dadlar i en kastrull. Täck precis med vatten. Koka upp, ta åt sidan.
• Mixa cashewnötterna till fint ”mjöl” i matberedaren.
• Häll dadlar och varmt vatten i matberedaren och mixa ihop med nötterna till en jämn smet.
• Skrapa ur denna smet till en annan bunke.
• Vispa alla ägg i matberedaren tills de är fluffiga.
• Lägg i alla bananer och mixa tills en jämn smet.
• Vänd i kakao och vinstenpulvret.
• Blanda ihop alltsammans i bunken. Försiktigt. Ska ej vispas igen.
• Olja formarna och häll/skopa ur smeten i dem.
• Grädda enligt ovan anvisningar.
Servera gärna med färska bär, fruktsallad och ev. vaniljvisp! Mums!
-
Och, oh! Jag glömde klassikern! Skär en skåra längs med bananen, stick in chokladbitar i skåran, linda aluminiumfolie runt och så in i ugnen eller på grillen/elden. Servera med glass.
-
Har du försökt med Curry-banan?
Skiva en lök och stek mjuk i lite olja/smör i en stekpanna. Tillsätt lite curry, gärna stark. Skiva bananer och lägg i. Lite salt och peppar. Lägg på ett lock och låt fräsa några minuter på medelvärme, tills bananerna blir mjuka. Pressa i en halv citron och rör runt.
Voila!
Servera med kokt ris. Gärna basmati.
Gott är också att skiva banan på pannkakan innan man vänder den i laggen. Vanligt i asien.
Lycka till
G
Åh nej, hippierecept. Vi hade en hippie som snyltade i vårt hus i några månader, han åt det jämt.
Han gjorde tillochmed bananhummus. Och bananscrambledeggs.
Ääääckligt.
Banan är bra till allt möjligt i måtta, så skiva och frys in! Då kan du ta fram när det behövs.