Alternativ.nu
Djur => Andra husdjur => Ämnet startat av: grimbart skrivet 30 dec-10 kl 22:08
-
är det nån som föder upp marsvin till kött?.. vet att det ska finnas en större modell som är framtagen för att ätas.. vad smakar de?,vart köper man såna?,
hur många ungar? hur många kullar? kan de bo ute? jag vill veta allt..
-
Maror? ;)
http://sv.wikipedia.org/wiki/Maror (http://sv.wikipedia.org/wiki/Maror)
Nu är marsvin en av de få saker jag aldrig ätit, men en av mina vänner är från sydamerika och hon sa att det är gudomligt gott....men sen finns det ju folk som älskar surströmming också.
-
maror ser ju goda ut ;D
finns det inte vanliga marsvin till köttproduktion? det ska finnas uppfödare i sverige..eller kan de varit maror?
-
Köttmarsvin heter CUY och du kan söka här på forumet så finns det information om dem .
De är större än vanliga marsvin och de är nervösare , lite svårare att hålla .
Deras kött är inte lika som vårt vanliga marsvin i kvalite eller smak .
Finns uppfödare i Danmark , har funnits i Sverige men vet inte hur det är nu . Mest beroende på att de inte är sällskapsdjur .
Mer sjukdomar och problem . För stora i kroppen osv .
-
http://www.lrrd.org/lrrd9/5/gp951.htm (http://www.lrrd.org/lrrd9/5/gp951.htm)
http://www.food-security.info/pdf%20(English)/ECHO%20(English)/Guinea%20Pigs%20for%20Meat.pdf (http://www.food-security.info/pdf%20(English)/ECHO%20(English)/Guinea%20Pigs%20for%20Meat.pdf)
-
Oj, läste på lite om Cuy.
"Den största rasen bland cuy är cobayo. Och den ska som fullvuxen vid ca 2 års ålder väga 4,5-5 kg. Och ha en längd på ca 50-55 cm."
Vilken liten gullunge? :o
" under uppväxten så rekomenderar jag att cuyungen får växa upp tillsammans med vanlig marsvin och ta efter deras lugna beteende lite."
Låter som en bra idé.....
Texten lånad från: http://www.cuy.vidalas.se/OmCuy.html (http://www.cuy.vidalas.se/OmCuy.html)
Undrar om det går att spinna marsvinspäls?....hmmmm....blir en djurpark här snart.......
-
Jag har bekanta i Norge som provade att föda upp vanliga marsvin till mat. Dom var i sin tur inspirerade av en resa i Sydamerika.
Dom höll inte på så länge med projektet. Det tog för lång tid och för mycket arbete och blev för lite kött. Slutsatsen var att dom tyckte köttet var gott men att det finns mer lättuppfödda djur som ger lika gott kött.
-
Hej!
Behöver ni burar så finns det några här hos mig, "Dandelia" hade några djur är förut.
Beekeepern.
-
Marsvin får inte bo i minusgrader enligt L80...
-
Cuy och Cobayo betyder marsvin på spanska, den ras som främsta används för köttproduktion är en som kallas "Raza Peru" som tagits fram av ett forskningsinstitut hos perus jordbruksdepartement, den blir inte så våldsamt mycket större än något annat "modernt" marsvin om det får tid och lämplig mat, däremot kommer de upp i slaktvikt på 8 veckor och har konsekventa kullar och hög fertilitet, en marsvinsbroiler helt enkelt.
Vad gäller att föda upp för husbehov så har ni i Sverige turen att ha massor av varianter, tex. Rex som borde ämna sig utmärkt. Där jag sitter är karantänlagarna så hårda att jag får nöja mig med det som finns men om man inte strävar efter industriell produktion eller extremt låg kostnad så går det alldeles utmärkt ändå, man får helt enkelt vänta någon månad eller så till.
Det är inte jobbigare än att ha kaniner (ok, lite fysiskt jobbigare kanske men ytterst marginellt), kostnaden är lite högre men iallafall för mig kompenseras det genom att även minstingen kan hjälpa till att sköta dem själv, de luktar mindre, är oerhört mycket trevligare och bara vissa delar av släkten äter dem medan de äter oss ur huset vad gäller kanin och fjäderfä.
-
Dom kan bo i mindre burar och är mindre rymningsbenägna också =).