Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: Getpigan skrivet 27 dec-10 kl 13:13

Titel: Konservera frukt/bär utan socker?
Skrivet av: Getpigan skrivet 27 dec-10 kl 13:13
Hej,jag undrar om man kan göra egna frukt/bärkonserver utan tillsats av socker (typ som barnmatsburkarna med fruktpuré man kan köpa i affären) och hur man då går till väga.Har sökt runt lite som snabbast på forumet men inte hittat något svar på frågan.Någon som vet??
Titel: SV: Konservera frukt/bär utan socker?
Skrivet av: esten skrivet 27 dec-10 kl 13:23
Det går att koka saft och sylt helt utan socker , det är då syran i konserven som blir det som konserverar .
Men dessa konserver som jag testat har haft lätt för att börja jäsa .

Men har haft god svartvinbärssaft stående från i höstas när jag tog in bären , bara pastöriserade saften / bären i en saftmaja och ner i varma flaskor direkt , ända upp till korken och sen skruva igen .
De fick sedan stå inne i köket , tog inte ner dem i källaren .

Inga bekymer med mögel i någon flaska .

Ett annat sätt är ju att lägga lingon eller krusbär eller rabarber i flaskor och sedan fylla på med kallt kokt vatten och förvara i källaren tills de ska användas .

Kan se om jag hittar lite recept om du vill ?
Titel: SV: Konservera frukt/bär utan socker?
Skrivet av: Jullan skrivet 27 dec-10 kl 14:32
Jag gjorde egen fruktpuré till barnen när de var små. Utan socker, frukten är ju rätt söt. Jag bara skalade den frukt jag ville ha, kokade den så den blev mjuk och sen körde jag den slät med mixerstav. Jag frös burkarna för säkerhets skull, men jag tror att de skulle hållt sig ganska bra om man bara rengjort burkarna bra och sen fyllt dem till bredden så det blev ett bra vacuum. Det viktigaste är väl att man är renlig när man gör konserven + att när den väl är öppnad så får man äta upp den snabbt och vara noggrann med att bara ha i rena skedar och så.
Titel: SV: Konservera frukt/bär utan socker?
Skrivet av: nennas skrivet 28 dec-10 kl 23:58
Vi kokade in osotad appelmos (ursakta stavningen, skriver fran engelsk dator) i konserveringsglas sk. Norgesglass. Koka eller purea frukten, hall i rena burkar med gummiring och sterilisera dem i kokande vatten (eller rek. temp., las i ngn bok) i allt fran 30 min till 90 min. Vi hade flera bocker som sa olika ang. tider, sa vi improviserade lite. Haller sig perfekt och kraver ingen energi vid forvaring. Du kan sakert lasa mer om det under nagon annan rubrik har pa forumet  :)
Lycka till!
Titel: SV: Konservera frukt/bär utan socker?
Skrivet av: Storeulv skrivet 30 dec-10 kl 00:56
En løsning er å fryse frukt/bær og tilberede dem når du tar dem opp eller fryser dem?
Titel: SV: Konservera frukt/bär utan socker?
Skrivet av: Getpigan skrivet 03 jan-11 kl 13:51
Tack så mycket för svaren :)
Titel: SV: Konservera frukt/bär utan socker?
Skrivet av: Matglada Tänkaren skrivet 17 jan-11 kl 21:56
Det går utmärkt!
Jag gör äppelmos helt utan socker. KOkar halverade äpplen snabbt tills de blir mjuka. Passerar och häller direkt ner i förvärmda konserveringsglas (med gummiring och klämma). Kör i konserveringsgrytan 50 min (för säkerhets skull).
Mina skuggmoreller åker direkt ner på glas (ej urkärnade). Konserverar 30-50 min. Dessa "sputtebär" (man får spotta ut kärnarn när man äter) är det godaste som finns med vispad grädde!
I saftmajan gör jag osötad saft av skuggmoreller och vinbär. Har lite dåligt med fina flaskor så jag kör dem i burkar istället. KOnserverar 30-50 min. Faktiskt lättare att ställa i matkällaren eftersom jag ställer burkarna i två lager på varandra.
Lycka till!

Titel: SV: Konservera frukt/bär utan socker?
Skrivet av: Getpigan skrivet 11 mar-11 kl 13:31
Vid vilken temperatur bör man koka in vid??
Titel: SV: Konservera frukt/bär utan socker?
Skrivet av: ChristinaR skrivet 11 mar-11 kl 13:34
Vid vilken temperatur bör man koka in vid??

Jag kokar in äppelmos och passerade vinbär utan socker. Håller det vid 80 grader i 30 minuter och har inte haft problem med mögel.
Titel: SV: Konservera frukt/bär utan socker?
Skrivet av: cebaztian skrivet 08 okt-12 kl 19:32
Det är lite otydligt.
Vaddå koka i 30 minuter.
Är det frukten bären ni kokar?
Eller är det burken i kokande vatten?
Eller burken full med mos och stängd som ni kokar?
Går de inte sönder?

Jag har gjort så här.
Kokar frukten till mos.
Stavmixer.
Tillsätter några % honung (gillar inte socker)
Häller det i i burkar jag sköljt i kokande vatten.
Sedan fryser jag dem.
Undrar hur länge de håller om jag inte fryser dem?

Sebastian
Titel: SV: Konservera frukt/bär utan socker?
Skrivet av: tinna.m skrivet 08 okt-12 kl 21:33
Sedan fryser jag dem.
Undrar hur länge de håller om jag inte fryser dem?

Sebastian
Bären/moset expanderar när du fryser det. Då an burken spricka.
Ursköljda mjölkförpackningar eller pappförpackningar avsedda för frys är att rekomendera.  Och plast förstås.