Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: pyromanen skrivet 26 dec-10 kl 13:48

Titel: Kvarn erfarenheter efterfrågas
Skrivet av: pyromanen skrivet 26 dec-10 kl 13:48
Funderar på att skaffa en kvarn för att mala eget mjöl. Har tittat på utbudet som finns hos bageriet Aurion i Danmark, och det är ju så många att välja på och ganska små skillnader om man läser.  Undrar om någon här har erfarenheter av olika kvarnar som de vill dela med sig av / tips om vad man ska tänka på inför ett kvarn-köp.
Vi är 5 i familjen och jag funderar även på att bygga en vedugn och baka för försäljning i mindre omfattning, så jag är ute efter nåt gediget/bra kvalité.
Titel: SV: Kvarn erfarenheter efterfrågas
Skrivet av: Hemmakvarnen skrivet 01 jan-11 kl 17:58
Välkommen till vår hemsida med info om malning, mjölets historia, lite youtubeklipp m.m

www.hemmakvarnen.se (http://www.hemmakvarnen.se)
Titel: SV: Kvarn erfarenheter efterfrågas
Skrivet av: pyromanen skrivet 01 jan-11 kl 18:16
Hej och tack!

Har precis hunnit köpa en kvarn. 
Planerar att 2011 ska bli ett år med mycket långt mellan konsumlimpor och polarkakor :)
Titel: SV: Kvarn erfarenheter efterfrågas
Skrivet av: sɹǝpuɐ skrivet 01 jan-11 kl 18:29
Jag köpte en Hawo Octagon 1 från Kvarnspecialisten. Har haft den några år nu och är mycket nöjd.

Det är inte den billigaste eller den med högst kapacitet, men jag tycker att det är den vackraste. Och den fungerar utomordentligt för mina behov.

Jag har den stående framme på köksbänken som en prydnad. Och blir lätt inspirerad till att baka av det. Lätt och enkelt att mala lite mjöl till ett bak, eller till pannkakor eller något annat. Det är den bästa sortens prydnad - vacker, inspirerande och praktisk. :P

Men det finns många andra kvarnar som också är vackra. Men det är inte självklart att det är den billigaste och effektivaste som är bäst. Jag var villig att betala lite extra för att även få en vacker prydnad.

Kapaciteten är helt OK för mina behov, men du kanske skulle ha en storlek större. Octagon 2 exempelvis?

Enda problemet med egen kvarn är att omald helsäd är löjligt dyrt och svårt att få tag på. I alla fall i mina trakter. Om man bor nära en kvarn kan man kanske handla rensad helsäd av bra kvalitet där.

Jag köpte även ett par siktar och några sädessäckar som hänger på väggen invid kvarnen.
Titel: SV: Kvarn erfarenheter efterfrågas
Skrivet av: pyromanen skrivet 01 jan-11 kl 21:07
Vi valde Billy2 från samma kvarnspecialist. Ska komma med posten i veckan, så jag har inte testat än. Tänkte mer på motorn än på utseendet. Billy är av björkplywood, motorn 600 W.  Ska bli jättespännande. Innan har jag bara testat hos en kompis, och det var i alla fall väldans gott bröd. 
Finns en ekobonde några kilometer härifrån där jag kan köpa hel vete och råg (rensat). Inga roliga udda sädesslag dock, men vi arrenderar nån hektar mark själva så vi blev lite sugna på att så dinkel på en bit. Problemet är tröskningen he he, får väl leta upp nån gammalt tröskvärk och se om vi kan få igång det.  Eller så gör vi det lite enklare för oss och tar med från Danmark när vi är där.
Titel: SV: Kvarn erfarenheter efterfrågas
Skrivet av: sɹǝpuɐ skrivet 01 jan-11 kl 21:20
Tror att du blir nöjd med den kvarnen. Rejäl sak. Den har dubbelt så stor kapacitet som min. Bröd på nymalt dinkel är väldigt gott.  :P

(Fast jag tycker ju att min är lite finare att se på, men utseendet är ju inte allt. 8) )
Titel: SV: Kvarn erfarenheter efterfrågas
Skrivet av: pyromanen skrivet 01 jan-11 kl 22:18
Det är viktigt att ha vackra saker att se på, ingen snack om saken  :) 
Titel: SV: Kvarn erfarenheter efterfrågas
Skrivet av: Vurre skrivet 01 jan-11 kl 23:05
Jag har en billy/Hawos som jag är jävligt nöjd med. Färskt mjöl av valfritt sädesslag när man vill ha det, dvs när man ska baka. Stora säckar spannmål så det är aldrig slut på mjöl.

Dessutom tror jag att det blir så mycket nyttigare att få hela kornet i degen. Jag har haft min ett par år och är skitnöjd. Trodde inte att det skulle bli en sån hit. Har den emellertid inte som prydnad.
Titel: SV: Kvarn erfarenheter efterfrågas
Skrivet av: sɹǝpuɐ skrivet 01 jan-11 kl 23:11
Jag har en billy/Hawos som jag är jävligt nöjd med. Färskt mjöl av valfritt sädesslag när man vill ha det, dvs när man ska baka. Stora säckar spannmål så det är aldrig slut på mjöl.

Dessutom tror jag att det blir så mycket nyttigare att få hela kornet i degen. Jag har haft min ett par år och är skitnöjd. Trodde inte att det skulle bli en sån hit. Har den emellertid inte som prydnad.

Hur får du tag på spannmål?

Håller med om att det är väldigt trevligt att alltid ha tillgång till nymalt mjöl. Men det är lite trist att det ju faktiskt blir dyrare än att köpa malet mjöl. Även om det kan vara värt en del att slippa gammalt mjöl från affären.  :-X
Titel: SV: Kvarn erfarenheter efterfrågas
Skrivet av: Vurre skrivet 01 jan-11 kl 23:24
Jag köper i närmaste kvarn, som också levererar till ett närbeläget bageri. Det har hänt att det varit dålig kvalitet, då har jag fått en ny säck. Köper vete, råg och dinkel på 25 kg.

Jag har inte jämfört priserna sista året, men jag tror knappast att det blir dyrare att mala själv än att köpa mjöl, även om jag räknar in avskrivningskostnad för kvarnen. Tvärtom. Särskilt som jag använder en hel del dinkel, det är skitdyrt. Och att få just det mjölet jag vill ha, riktigt fullkornsmjöl med allt inkluderat, det kan jag inte köpa här. Tror att jag brukar betala ca 500-550 för 25 kg dinkel, och 350-400 för vete, men det varierar med världsmarknadspriset. Ekologiskt. förstås.
Titel: SV: Kvarn erfarenheter efterfrågas
Skrivet av: getalina skrivet 01 jan-11 kl 23:53
Har kanske en kvarn på gång.

Funderar på om man kan köpa helsäd på Lantmännen.

För och nackdelar?
Titel: SV: Kvarn erfarenheter efterfrågas
Skrivet av: sɹǝpuɐ skrivet 02 jan-11 kl 00:09
För och nackdelar?

Fördelar:
Man kan man mala sitt eget mjöl.
Det är nyttigt och gott med nymalt mjöl.

Nackdelar:
Det kostar pengar och tar plats.
Det bullrar medan man maler.

Edit: Sedan kommer du troligen också att äta en hel del mer bröd. Konstiga bröd och vanliga bröd. Ofta nybakat. Om det är en fördel eller nackdel får du själv avgöra.
Titel: SV: Kvarn erfarenheter efterfrågas
Skrivet av: getalina skrivet 02 jan-11 kl 17:17
 :-[ som vanligt tänker jag mer än jag skriver så folk får gissa vad jag menar.

För o nackdelar med att köpa helsäd på Lantmännen el dyl.

Har sett att när de kommer med leveranser till uppsamlingsställena så sopar de ner det sista genom gallret å då kommer det väl med grus o annat. Är detta bortrensat om det är djurfodersäckar tror du?
Inte så roligt om det börjar knastra i kvarnhjulen.

Sedan undrar jag om det blir mycket billigare att köpa djurfoder att det är lönt att ta risken med ev. grus med tanke på att det säkert blir dyrare att köpa i en specialaffär tex hälsokost mm.

Vitsen med egen kvarn tycker jag skulle vara att spara pengar. å inte ge mellanhänderna pengarna.
Titel: SV: Kvarn erfarenheter efterfrågas
Skrivet av: sɹǝpuɐ skrivet 02 jan-11 kl 17:40
Den helsäd som finns på lantmännen är inte avsedd att baka med. Troligen GÅR det inte att baka med den. Exempelvis vetet skall vara av en viss kvalitet, falltal, för att det skall gå att knåda och jäsa en deg bra. De olika kvaliteterna sorteras ut. Det bästa går till kvarnarna för att bli mjöl att baka med. Det sämsta till lantmännen för att bli djurfoder.

Dessutom är helsäden hos lantmännen inte tillräckligt rensad för att du skall kunna mala den på en liten hemmakvarn. Du får nog räkna med att köpa en ny kvarn efter varje malning annars. Stenskivorna tål inte sten i säden. Större kvarnar kan ha valsar av stål, då gör inte enstaka små stenar lika mycket skada.

Jag tror inte att du sparar några pengar på att mala ditt eget mjöl. Tvärtom. Men jag har inte räknat på det i detalj.
Titel: SV: Kvarn erfarenheter efterfrågas
Skrivet av: pyromanen skrivet 02 jan-11 kl 17:49
Mycket av spannmålen som odlas kollas alldrig upp vad det är för falltal på den, det är ju bara aktuellt om bonden vill sälja den som brödsäd. Om bonden odlar vetet som kraftfoder åt sina egna djur t.ex. då kanske han sitter på en skatt för en brödbakare med kvarn? 
Det kan ju inte vara riktigt att bonden får mindre än 2 kr/ kilo och rensad helsäd sen ska vara dyrare än mjöl! (i så fall får man väl hitta på ett sätt att rensa !)
Titel: SV: Kvarn erfarenheter efterfrågas
Skrivet av: getalina skrivet 02 jan-11 kl 18:48
Förr använde de ju sitt eget till bak hemma på gårdarna. Vet att det står en antik träkonstruktion på säaloftet hemma i föräldrahemmet. Den har någon slags harpor inbyggda som man vevar för hand. Olika galler som separerar. Nu är det väldigt längesedan jag kollade den. Trämasken har kanske kalasat på den.
Titel: SV: Kvarn erfarenheter efterfrågas
Skrivet av: Jorde skrivet 10 jan-13 kl 07:23
Var in i en väldigt trevlig butik i Helsingfors - Maatilatori lantgårdstorg ! Där fanns bland mycket annat en mängd kvarnar av märket Waldner-biotech.
Titel: SV: Kvarn erfarenheter efterfrågas
Skrivet av: Smajsan skrivet 15 jan-13 kl 15:30
Vad är falltal förnågot?
Och hur räknar man ut det?
Vad ska bröd säd ha för falltal för att fungera bra?
Jag är verkligen jätte nyfiken på det,för jag har tänkt länge att odla lite själv och mala till bröd.
Titel: SV: Kvarn erfarenheter efterfrågas
Skrivet av: hallonblå skrivet 15 jan-13 kl 15:43
åste bara fråga jag blev jätte sugen på att köpa en kvarn då bonden frågade mig om jag ville ha vete till djuren, det var ela korn eller hur man förklarar går det att använda all sorts vete till mjöl eller finns det skillnad?? känns som en tokfråga =P
Titel: SV: Kvarn erfarenheter efterfrågas
Skrivet av: sɹǝpuɐ skrivet 15 jan-13 kl 15:52
Det kan vara stora skillnader på spannmål, som gör att det är olika näringsrikt och fungerar olika bra att baka med.

För att jämföra bakkvalité använder man begreppet falltal. Är falltalet för lågt blir det svårt att baka med det mjölet. Det går inte heller särskilt bra att reda en sås med det.

Spannmål som man inte kan baka med kan man ge till djuren.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Falltal (http://sv.wikipedia.org/wiki/Falltal)
Titel: SV: Kvarn erfarenheter efterfrågas
Skrivet av: besk skrivet 15 jan-13 kl 15:56
Falltalet är den tid det tar för en viss vikt att falla en given sträcka genom en provdeg. Finns standardiserad utrustning och standardiserade recept på provdegar. Det är därmed svårt att bara plocka ihop en egen utrustning med var man har hemma och jämföra med de normala skalorna. Tror dock inte utrustningen är särskilt dyr. Tabeller och närmare beskrivning följer med utrustningen. Har ett svagt (dåligt?) minne av att 60 eller 80 sekunder och mindre är odugligt som brödsäd (vete).

Spannmålen som säljs som helsäd till foder på lantmännen 'går' inte att baka på. All denna säd är analyserad och skulle den duga till brödsäd hade den sålts som det. Någon gång när jag kikade var det en faktor två i skillnad på avräkningspriser. Spannmålen som säljs där innehåller heller ingen jord eller grus. Fullt med räsel och fläktar i anläggningarna som ser till att allt är minutiöst rensat.
Titel: SV: Kvarn erfarenheter efterfrågas
Skrivet av: ieenilorac skrivet 15 jan-13 kl 17:19
All denna säd är analyserad och skulle den duga till brödsäd hade den sålts som det.
Det beror på tillgång, efterfrågan, vad utsädesföretaget registrerat sorten som osv. "Min" spannmålsbonde odlar en sorts fodervete som har bättre falltal än den sorten som säljs som brödsäd.

Och om man får tag på fodervete som inte går att baka på, så kan man ju alltid göra bulgur på den.

Finrensning görs oftast inte hos bonden, så köper man därifrån så får man rensa den själv.
Titel: SV: Kvarn erfarenheter efterfrågas
Skrivet av: hallonblå skrivet 15 jan-13 kl 17:29
gud sitter här o tittar i hinken tänk om de skulle gå men kvarn har jag inte än o köpa en bara för att prova vet ju inte annars var jag kan hitta säd i närheten, hm vad jag ändå vill ha en kvarn =D
Titel: SV: Kvarn erfarenheter efterfrågas
Skrivet av: besk skrivet 16 jan-13 kl 11:43
Det beror på tillgång, efterfrågan, vad utsädesföretaget registrerat sorten som osv.

Det säljs så klart alltid till högstbjudande. Men eftersom det finns en internationell marknad så innebär det att godkänd brödsäd går på export om det saknas köpare i Sverige. Den går även på export om det är där man får bäst pris. Sen så har många spannmålsbönder diverse avsalukontrakt som komplicerar bilden. Men hur som helst så vrakas ingen brödsäd till foder på grund av att det saknas köpare. Det kan såklart finnas, för bakändamål, bra fodersäd, men det blir ju rent lotteri att köpa en säck på lantmännen.

Säd som man ska baka på ska man nog istället köpa direkt från en spannmålsodlare som förstår sig på kvaliten, oavsett vad sorten är registrerad som.
Titel: SV: Kvarn erfarenheter efterfrågas
Skrivet av: Smajsan skrivet 17 jan-13 kl 16:09
Falltalet är den tid det tar för en viss vikt att falla en given sträcka genom en provdeg. Finns standardiserad utrustning och standardiserade recept på provdegar. Det är därmed svårt att bara plocka ihop en egen utrustning med var man har hemma och jämföra med de normala skalorna. Tror dock inte utrustningen är särskilt dyr. Tabeller och närmare beskrivning följer med utrustningen. Har ett svagt (dåligt?) minne av att 60 eller 80 sekunder och mindre är odugligt som brödsäd (vete).

Spannmålen som säljs som helsäd till foder på lantmännen 'går' inte att baka på. All denna säd är analyserad och skulle den duga till brödsäd hade den sålts som det. Någon gång när jag kikade var det en faktor två i skillnad på avräkningspriser. Spannmålen som säljs där innehåller heller ingen jord eller grus. Fullt med räsel och fläktar i anläggningarna som ser till att allt är minutiöst rensat.

Tack! tänk att det visste jag inte alls,men nu vet jag  :D
Titel: SV: Kvarn erfarenheter efterfrågas
Skrivet av: Travelerhorses skrivet 19 jan-13 kl 21:45
Jag betalar 1,60 kg för helsäd av olika sorter som är ämnat till mjöl.
Men vad kostar tex varje kilo mjöl i affären , tror det är oekonomiskt även om jag oxå är sugen på att ha möjlighet att mala själv.