Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: grimbart skrivet 24 dec-10 kl 22:40
-
det är ju dumt att slänga mat så vi kan väl tipsa varandra vad man kan hitta på med all överbliven mat... skinkan är givet att man tärnar ner och stoppar i frysen till hemgjord pizza och ost och skinksås..
-
Rester? :o
Inte här. Gjorde bara jansson i år och den formen blev totalt länsad.
Annars brukar jag göra potatisbullar av överbliven kokt potatis, rökt lax kan man göra frukosttunnbrödrullar av med pepparrot, färskost och sallad.
Risgrynsgröt kan man baka bröd på.
-
de jag känner ska alltid vräka på med maten... oftast blir det julmat att äta i 10dar...
-
Allt går ju att frysa in / sillburkarna håller ju i kylen.
Laxpaj, mmmmm.
Köttbullarna till spaghetti.
-
Rätt avpassat, så blir det inte mycket kvar och det som bir kvar fryser man och äter vid ett senare tillfälle
-
Idag blev det laxmacka till frukost och till lunchen julsallad med köttbullar. Efter ytterligare en laxmåltid så är antagligen resterna slut. Kanske köper jag en julskinka, det låg ju inte på min lott att fixa skinka ... och jag saknar skinkresterna.
-
Vi fick massor av rester :-\ Inte för att vi hade vräkt på med extrema mängder mat utan för att vi var insnöade och våra gäster inte kunde ta sig hit :P
Vi två åt naturligtvis en liten gnutta av maten igår så vi hade det gott så länge vi höll oss inne ;D
Vad resterna anbelangar så har vi bestämt att omgruppera och göra ett nytt försök med att äta julmat tillsammans med våra gäster på annandagen. Förhoppningsvis är vägarna farbara på den Skånska slätten då ::)
Annars blir det uppdelning av kalkonen i lagom stora portioner och i frysen med det som vi inte själva har ätit.
-
Det e bara att frysa in det som inte blir restäta i flera dagar.
Idag blir det kärlekspasta på laxen tex.
Man tar en lämplig pasta som man kokar, låter den rinna av och så har man i cremefraiche, dill, lite svartpeppar, laxen som man skivat tunt, smaka av med salt.
-
Idag blir det finfina smörgåsar med köttbullar o rödbetssallad o sånt till lunch :)
edit. I år har jag delat upp all julmat över flera dagar, på så vis blir det inga rester... Det är mycket lättare att anpassa åtgången med begränsad antal rätter på samma gång.
Igår åt vi köttbullar o prionskorv med finska lådor. Och risgrynsgröt.
Idag blir det resten av finska lådorna med julskinka och kål-sallad. Ostar på kvällen, ostarna är mycket godare när man inte är proppmätt!
Imorgon äter vi julmiddag med släkten. Då bjuder jag på lammkorv, janssons, sill och kallskuret. Ris ala malta till efterrätt.
-
Julskinkan ska man ju ha fram till påska !
Inte riktigt kanske men i alla fall till trettondan ska man ha skinkan kvar och mumsa av . Så det blir STORA skinkor .
Blir det något kvar efter det så bör man tillaga den . Tex bräcka på den i stekpannan med lite kvarbliven prinskorv och purjolök till pytt-i-panna till råstekt potatis .
Så julskinka varje dag i minst tre veckor , sedan är man SÅ less att man aldrig vill se en julskinka igen , men till nästa vinter så är man där igen och slaktar , saltar , kokar och griljerar sin JÄTTE skinka .
Andra rester blir det inte de hinner ätas upp .
-
Det som eventuellt är kvar efter trettonhelgen, och det är vanligen inte mycket, åker i frysen.
-
De flesta rester går att gömma i pajer och omeletter.
-
Julskinkan blir jättegod att ha i ärtsoppa! Årets godaste ärtsoppa... :P
-
Julskinkan blir jättegod att ha i ärtsoppa! Årets godaste ärtsoppa... :P
...och prinskorvarna i kålsoppan eller grönkålsoppan. Kan behövas lite magra alternativ i mellandagarn...
-
På annandagen äts prinskorvarna upp tillsammans med den överblivna potatisen som dillstuvas.
Risgrynsgröten omvandlas till apelsinris.
Förhoppningsvis blir det inte så mycket mer rester.
-
Alla rester går till djuren o dom blir feta nu på julen kan jag lova *s*
-
Ja brukar hacka upp skött ett och frysa in i påsar och sedan använda i gratänger resten brukar hundarna få.ps för utom spriten :D
-
Det är ju själva charmen med julen att man frossar i mat .
Vi äter julbord i alla juldagarna och sen buffe på nyår .
Som sagt alla rester går till djuren som är väl förtjänt av alla godsaker , dom ska ju oxå fira jul . ;D
-
resten brukar hundarna få.ps för utom spriten :D
Blir det några rester av den...? ;)
-
Har ett stort kallt gammaldags skafferi, så vi ställer bara in all mat där och plockar fram nästa gång vi blir hungriga det vi då är sugna på, då slipper man "laga" mat några dagar efter jul. en del saker är nästan godare efteråt och när det inte är allt på samma gång.
Skulle vi har gjort för mycket av nåt så det inte går åt innan det börjar bli för gammalt så åker det ut till hönsen, men det blir då inte mycket.
-
Vi delar upp det i olika rätter t.ex köttbullar och jansson, julkorv och potatis och självklart pyttipanna med rödbets eller sillsallad!! Som de flesta skriver, meningen är ju att man ska slippa laga mat på några dagar. Julskinkan kan man vända i ägg och ströbröd och steka på...
-
Hacka lök och stek gul,,
1 burk champinjonsvamp,,dela i halvor o stek,
tärnad skinka o stek,,
blanda i hackat kokt ägg precis innan färdigt,,
blanda alltihopa och skeda ut på rostbröd skivor,,
skär en skiva port salut eller annan ost och lägg ovanpå,,
in i ugnen,,
mums! :)
annars går det mesta i kött in i pumpa eller ärtbaserad soppa,
rester fins inte,,bara variation på andra omgångens tillagning,,