Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: Rosten skrivet 24 dec-10 kl 00:21

Titel: Bradley smoker rökgenerator
Skrivet av: Rosten skrivet 24 dec-10 kl 00:21
Någon som har testat denna för att kallröka kött och fisk?

http://www.bradleysmoker.se/products/smoker/smoke_generator.php (http://www.bradleysmoker.se/products/smoker/smoke_generator.php)
Titel: SV: Bradley smoker rökgenerator
Skrivet av: M Bond skrivet 24 dec-10 kl 07:42
Har bara använt min Bradley till varmrökning, men det borde fungera perfekt att kallröka i den.
Det stora problemet med Bradley och kallrökning är att det tar lång tid och därmed kostar en hel del. Tror att bricketterna kostar ca 15 kr/timme till den.
Men resultatet borde bli bra.

Bond
Titel: SV: Bradley smoker rökgenerator
Skrivet av: Blekslättens Gård skrivet 24 dec-10 kl 09:43
Bygg hellre en egen rök ,Det är inte svårt,Mvh
Titel: SV: Bradley smoker rökgenerator
Skrivet av: Rosten skrivet 24 dec-10 kl 10:14
Bygg hellre en egen rök ,Det är inte svårt,Mvh
Hur skall jag bygga en egen rök som sköter sig själv?
Dom beskrivningar som jag hittar är ju bara på vedeldade rökar och det har jag redan en.

Men tyärr så står den alltid still pga att jag inte har tiden att hålla kol på den hela tiden och att elda den.
Titel: SV: Bradley smoker rökgenerator
Skrivet av: Blekslättens Gård skrivet 24 dec-10 kl 10:24
Rökning får man ta sig tid till,Några öl och lugn o ro står det i boken att man ska göra ;D
Titel: SV: Bradley smoker rökgenerator
Skrivet av: Rosten skrivet 24 dec-10 kl 10:38
Rökning får man ta sig tid till,Några öl och lugn o ro står det i boken att man ska göra ;D
Så står det i boken. ;D Även jag har läst boken en massa gånger.
Men om man äger 1 bondgård med grisar, får, köttkaniner och ca hundra hönor.
Äger också en villa i grannbyn och en lägenhet på gården som vi hyr ut.
Har också ett vanligt 40 timmars jobb. Samtidigt som vi byggar om på gården och reparerar allt som är trasigt och skottar snö samt bär ved till pannan.

Då är det jäkligt svårt att ta det lugnt i ett dygn för att sköta en kallrök.  ;)
För då får jag jobba dygnet runt efter rökningen för att komma ikapp.

Tanken är att kan jag skaffa en rök som jag kan placera i verkstaden.
Då kan jag meka och sköta röken samtidigt.
Jag tror att det skulle funka perfekt när det är -20 utomhus.
För det är nu som jag har tid att röka.

Min vanliga rök som står utomhus är inte så kul att sköta när det är -20 grader.
Även om den kanske är 15:- billigare i timmen.
Titel: SV: Bradley smoker rökgenerator
Skrivet av: M Bond skrivet 24 dec-10 kl 13:55
Håller med dig helt och hållet. Den fungerar perfekt att lämna.
Jag kan vara ifrån min i nästan 8 h utan bekymmer. Jag brukar röka mest på nätterna, då hinner man sova lite mellan varven.


Bond





Titel: SV: Bradley smoker rökgenerator
Skrivet av: Rosten skrivet 24 dec-10 kl 14:42
Håller med dig helt och hållet. Den fungerar perfekt att lämna.
Jag kan vara ifrån min i nästan 8 h utan bekymmer. Jag brukar röka mest på nätterna, då hinner man sova lite mellan varven.


Bond
Har du en komplett Bradleyrök eller bara en rökgenerator?
Titel: SV: Bradley smoker rökgenerator
Skrivet av: Seglaren skrivet 24 dec-10 kl 22:55
Hej på er!
Om detta skulle anses som egenreklam får ni gärna säga till så moderator kan stryka ev övertramp. Jag råkar vara den person som tog Bradley Smoker till Sverige för drygt 5 år sedan och tycker så klart alltid det är roligt när det diskuteras Bradley.
Brikettkostnaden ligger idag på knappt 12 kr/tim inklusive moms om man köper ett 120-pack som räcker till 40 timmars rökning. Och som redan nämnts är det man betalar för förutom ett jämnt och på förhand säkert resultat den lediga tid man ”får” för 12 kr i timmen.
Kallröka går utmärkt. I Bradleys egna skåp kan det bli för varmt förutom på vintern. Lösningen är att sära på generator och rökskåp. Generatorn utvecklar nämligen 130W i värme. Det går bra att själv tillverka en låda att sätta generatorn på, och mha en slang eller ett rör på ett par meter leda in röken i skåpet, då går det bra att kallröka.

(http://forumbilder.se/images/c02420101040217853.jpg)

Eller så köper man Bradleys egen kallrökningsenhet.
Men om du har ett rökskåp sedan tidigare, kanske lite större och inte isolerat? Då kan det fungera bra att kallröka direkt i det.

(http://www.smartfritid.se/14-58-thickbox/bradley-smoker-rokgenerator.jpg)

Ett begagnat kylskåp (med fungerande kyla) fungerar naturligtvis också bra till kallrökning.
Bygga en större varmrök gör man enkelt genom att ta en restaurangkyl- eller frys i rostfritt och montera en värmeslinga i. Modell från en ugn man tagit på återvinningstationen, eller från en elgrill för 200 kr på byggmarknaden.
Grejen med dessa skåp är ju att det är rostfria, bra storlek och isolerade och går att få till ett bra pris om man lägger ut lite krokar och är snabb att hämta när ett gått sönder och det är bråttom att få in ett nytt fungerande i restaurangköket.
Men det går ju att bygga ett i trä, plåt eller tegel med för den delen. Torkskåp mm.
Som också redan nämnts blir brikettförbrukningen rätt hög vid kallrökning, för kött i alla fall. Det är sant, och ett sätt att slå ut kostnaden på fler kg kött är ju just att ha ett lite större skåp och röka mer på en gång –brikettförbrukningen är alltid 3 briketter/timma. Men kallröka fisk kan man göra från 2-3 timmar. Där är ju fisken oftast redan ”gravad” iom förbehandlingen, men kött och kanske särskilt vilt vill nog till att man har koll på hur man behandlar för att det ska vara säkert.
[
Lite mer info om rökgeneratorn: http://www.smartfritid.se/bradleysmokerrokskap/14-bradley-smoker-rokgenerator.html (http://www.smartfritid.se/bradleysmokerrokskap/14-bradley-smoker-rokgenerator.html)
Och lite tips och recept på rökning: http://www.smartfritid.se/content/10-receptblogg (http://www.smartfritid.se/content/10-receptblogg)
Titel: SV: Bradley smoker rökgenerator
Skrivet av: M Bond skrivet 26 dec-10 kl 09:00
Har du en komplett Bradleyrök eller bara en rökgenerator?


Jag har en komplett anläggning. Fungerar kanon.


Bond