Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: koko skrivet 15 dec-10 kl 00:48
-
Letar efter expertis när det gäller laga till julskina i lergryta. All kunskap behövs och lergryta finnes.
Vad köper man för skinka och hur lagar jag till den så den blir riktigt god?
-
Ur "Läckert lagat i lergryta" (Icas förlag):
Rimmad griljerad skinka: (för 3-liters gryta)
3-4 kg rimmad skinka (hemrimmad skinka bör vattnas ur 12-24 timmar)
1-2 dl vatten
Till griljering:
1 ägg
1/2 msk socker
1 1/2 msk senap
2 msk ströbröd
Ta bort svålen. Spola skinkan under rinnande vatten i 5 min. Lägg den med feta sidan upp i den genomfuktade lergrytan. Häll på en bottenskyla av vatten.
Lägg på locket och ställ grytan i ugnen. Sätt ugnen på 200 grader och låt grytan stå 3 1/2 - 4 timmar.
Ta av locket och häll av en del spad. Vispa ägget och blanda ner socker och senap. Pensla skinkan med blandningen och strö över ströbrödet. Låt skinkan stå i ugnen utan lock, ev bara på övervärme, tills den fått fin färg, ca 15 min.
Ta upp skinkan och låt den svalna. Spadet kan spädas med vatten och användas till dopp i grytan.
Jag har inte själv provat receptet än men min erfarenhet är att det mesta blir bättre i lergryta :)
-
Tack! Ja, det är min erfarenhet oxå!
Då köper jag rimmad skinka och kör detta recept. Kanoners *tänker lite på långkålen som ska bli till med hjälp av skinkespadet... slurp :-[
-
Om jag har 2 kg skinka- hur länge ska den vara i lergrytan i ugnen ?
-
Enligt receptet ovan ca 1 timme per kilo kött