Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: Lindell skrivet 14 dec-10 kl 07:32
-
fortsättning från denna tråd ..
http://www.alternativ.nu/index.php?topic=67507.msg902215#msg902215 (http://www.alternativ.nu/index.php?topic=67507.msg902215#msg902215)
Nu idag fick jag lite tid över, jag som blivit ordinerad "koppla av" ibland ...
Julsenap.
Kvarnen maler grovt kornen till "flagor". Det ser nästan ut som linser när senapskornen plattats till (krossats).
3 ms gult, 3 msk svart, 1 dl vinäger, 3 nypor havssalt, 3 msk honung, 2 msk cognac, någon ryslig blåsprit som fanns hemma.
Nu skall den stå en vecka och mogna, sedan provsmakas på en skinkmacka.
-
Fler bilder från telefonen ...
Många väljer 2/3 gult och 1/3 svart för färgen på senapen. Jag tar 50/50 och vill att den biter till utan att man känner "meck" i munnen.
Alltså ingen grädde eller annat. Många i sin iver att ha ett "eget recept" blandar i kryddor och olika aromer utan senapen blir bättre.
Så här görs originalet till Apotekets senap men de har mera sötma med mer honung + råsocker. Jag tar mindre plus lite alkohol.
Under natten sväller senapen och blir grusig och helt fantastisk på skinkan.
-
Dag 3.
Nu kommer senapen, den växer i burken. Dags att flytta över den i en grön trälåda med gul text. "EXPLOSIVE" eller "DYNAMITE".
2/3 gult och 1/3 svart är kanske inte så tokigt. Huh!
-
Tack för receptet och bilder. Påminner mig starkt :) så ögen tåras av min farfars senap som han malde med kanonkula.