Alternativ.nu
Odling => Grönsaker => Ämnet startat av: Gal-en skrivet 12 dec-10 kl 06:23
-
Lite nyfiken, om ni skulle äta råa bladgrönsaker helt naturellt, vad för slags sorter skulle det vara?
-
Det finns mååånga bladgrönsaker som är goa. Men mest äter vi nog spenat och ruccola.
-
Sparrissallad är god att äta direkt , sen kan man koka roten på senhösten ihop med vitlök. :)
-
Helt råa är det väl mest sallad, vintersallad, mangold, asiatiska kålsorter, spenat och ruccola. Även blad av majrova. Och diverse groddar.
Men bortsett från sallad och ruccola blir det mest uppfräst/kokt.
Köper man bladgrönsakerna så kan det vara direkt farligt att äta dem råa. De kan ha diverse otrevliga bakterilusker på sig. Odlar man dem själv så kan man ha lite bättre koll. Då vet man hur man vattnat och om det finns risk för avföring på bladen.
-
Jag äter mycket färska grönsaker. Just nu blir det mycket grönkål och vitkål. Brukar grovahacka och riva över lite rotfrukter (palasternacka, morot och rotselleri) över och sen servera med någon god olivolja.
Har aldrig oroat mig för bakterier, men brukar skölja noggrannt.
Annars är ju nyskördade babyleafblandning otroligt goda, gärna med de där lite peppriga asiatiska kålbladgrönsakerna med. Portulak är helt fantastiskt med. Men både portulak och babyleaf är svårt att få tag i bra kvalitet tycker jag.
Ett annat tips är att göra pesto på grönkål!
-
Hej!
Jag äter mycket grönkål, kan verka väldigt "hårt" och osmaskigt, men jag masserar in olja, vitlök, citron och kryddor i den, bara att hälla på och knåda i ca 10 minuter, så blir den som tillagad. Väldigt nyttigt och stärkande. En riktig "superfood" och bra bas för en mättande sallad. Gör även detta med vitkål, rödkål och allt jag kan komma på egentligen.
Lite mer mjuka gröna blad, så som spenat, ruccola etc slänger jag gärna ner i smoothies, en handfull tillsammans med frukt och bär. Groddar pressar jag citron över, lite örtsalt och äter som de är. Ett tips är att odla solrosgroddar och ärtskott hemma i huset. Det är vackert, enkelt och nyttigt.