Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: nilsegårn skrivet 10 dec-10 kl 18:31
-
Hittade det här receptet i gömmorna. Mormor har skrivit det 1950...
Vad menar hon? Jag fattar ingenting förutom ingredienserna som morfar fyllt i senare.
Gjorde klart ingredienserna till det jag förstår som att det ska gnidas in men det hade med all säkerhet räckt till en halv gris...
Vad tror ni?
-
saknas inte receptet ?
-
Det första ska du gnida in skinkan i.
Saltlagen ska skinkan ligga i, i 3 veckor.
Det nedersta receptet är nog bar ett mindre på 3 liter lag.
Svårt att läsa men jag skulle tro att det är så de menar.
Mitt recept är på 5 liter vatten och 1 kilo salt så det stämmer nog.
Hälsningar från torpet
-
Det måste vara receptet på "saltlaken"(vet inte om det är "rikssvenska" eller dialektalt ord) som skinkan ska läggas i X-antal dagar innan man tillagar den.
Mvh
Charlotte
-
Ojdå, nu hann ni skriva innan mitt inlägg postades...jaja, skickar in det ändå...
Hmm...ja, det där var nog mer minnesanteckning än recept. ;)
Ordagrannt verkar det stå:
”Salt, salpeter, socker blandas. Härmed ingnides skinkan som sedan får ligga i tvenne dygn varpå (?) den ingnides med hälften av sockret, följande dag med resten. Efter ett dygn lägges den i lagen, får ligga i 2-3 veckor.”
Min gissning är att hon menar att man ska blanda 2 koppar salt, 3 teskedar salpeter och 2 koppar socker. Gnid sen in skinkan med hälften av blandningen, låt den ligga ett dygn, gnid in den med resten av blandningen och låt ligga ett dygn till. Blanda sedan lag av 9 liter vatten, 2 kg salt, 1 kkp socker (jag tror din morfar fyllde i fel, det ser ut att ha stått ”1” från början och då stämmer det bättre med ”tredjedelsreceptet” på lagen) och 1 hg salpeter. Lägg skinkan i lagen och låt dra i 2-3 veckor. Detta gäller en skinka på 5-7 kilo.
Ingredienserna som står lite förskjutna till vänster verkar vara en tredjedel av ingredienserna som ska vara i lagen. Jag gissar på att hon har räknat om dem så att de blir lagom till en skinka på 2 kg. Eller så kanske hon hade en gryta som bara rymde en tredjedel av lagen. :)
Jag har ingen aning om rimligheten i receptet ovan, jag kanske har tolkat henne helt fel... :P
Berätta gärna om det blev bra sen, för då ska jag låna receptet... :)
-
Innan jag blandade ihop det första receptet ( det som står överst på sidan) trodde jag: Allt det gnides in. Andra dagen tar man hälften av det andra receptet osv...
Men när jag blandade ihop ingredienserna blev det jättemycket! Lyckades gnida in ca hälften på en 5,5 kg skinka. Må tro jag ska gnida in resten i morgon då...
Sedan undrar jag över 1 hekto ( :o :o) salpeter??? Kan det vara möjligt?
-
1 hg salpeter låter fel , för mycket det ska nog vara en matsked till 9 liter vatten så blir det bättre till laken
-
Det översta receptet är till ingnidning och det är det som ska delas upp i mindre portioner över flera dagar , receptet under är till en kokt saltlake som skinkan efter torrsaltningen ska ligga i under några veckor , men som sagt bara 1 msk salpeter inte mer .
-
Faan i helvete!!!
Skinkan är nu rimmad och klar enligt mormorsrecept och skulle precis stoppa den i ugnen.
Så läser jag någonstans att den ska urvattnas! Måste detta göras?
Kan jag fuska på nåt sätt i så fall? Vill ju ha skinkan klar i dag!
HJÄLP!!!!!!
-
Skär en flisa och stek så känner du om den är hysteriskt salt, läste jag nånstans. (hoppas att det stämmer, jag har gjort så...)
-
Vattna ur den genom att byta vattnet ofta så går det fortare än att låta den ligga över natten. Men lite behövs antagligen så att den blir ätbar.
God Jul
-
Efter allt saltingnidande så är det nog klokt att vattna av den lite. Skölj av den och lägg den i vatten några timmar, och det skadar nog som sagt inte att byta vatten lite. Det är ju bättre än inget iaf.
Själv tycker jag väl att ingnidandet är nåt man kan hoppa över..tycker det blir fullt tillräckligt salt genom att bara lägga i lag.
Man får ju tänka på att dom hade lite annan salt-vana förr i tiden, mycket kanske beroende på att grejerna skulle hålla sig, även utan kylskåp.
-
Kapar lite på samma tema:
Min skinka hade visst fryst i laken, det trodde jag inte skulle hända.. :-\ men...kan den ha blivit tillräckligt saltad ändå, den har säkert varit mer eller mindre fryst hela tiden... :-\
-
Gobben saltade en hel bog för några veckor sedan. Den fick stå i garaget för att få plats. Och frös. Den var bra salt ungefär halvvägs in, men inte ända in. Den var dock väldigt stor. Så stor att den fick ligga i lake i en murarbalja....
-
Kapar lite på samma tema:
Min skinka hade visst fryst i laken, det trodde jag inte skulle hända.. :-\ men...kan den ha blivit tillräckligt saltad ändå, den har säkert varit mer eller mindre fryst hela tiden... :-\
Den tiden skinkan varit fryst har den förmodligen inte haft möjlighet att salta sig. Har varit ut för samma sak och det blev vanlig skinkstek av den, tyvärr.
-
Ta in den i rumstemp och spruta den med lake nu, eller är den bortom all hjälp? (Jag har alltså inga tvångstankar om att ha skinka till julafton)
-
Tina den och spruta den så får du in saltet, det blir ju som att den får dra själv. Då blir den mer lik en julskinka än om du bara tillagar den som den är. Och hur som helst så går den ju att äta, eller hur. God Jul.
-
jag tyckte mig ha tid att urvattna i tre timmar så nu står hon i ugnen! Återkommer med resultat...
-
Jag vattnade ur min i ungefär två dygn, men så hade den ju legat i salt i drygt en månad också.
När jag skar av en flis och stekte kändes den ok.
Just nu ligger skinkan i grytan , så innan dagen är slut kan jag rapportera...
En lokal charkuterist i Grebbestad menade att skinkan ska ligga i saltlake minst tre veckor, gärna mer. '
Och den ska vattnas ur en timme per dygn i saltlaken.
-
Skinkan sprutad, hopp om livet :)
-
Men det måste ju vara skillnad om man saltar ner skinkan för att den ska hålla att förvaras längre tid eller för att den bara ska få rätt saltsmak? Låter ju lite onödigt att första salta ner och sen vattna ur... :-\
-
Men det måste ju vara skillnad om man saltar ner skinkan för att den ska hålla att förvaras längre tid eller för att den bara ska få rätt saltsmak? Låter ju lite onödigt att första salta ner och sen vattna ur... :-\
Vattnar ur gör man ju även med "köpeskinkan" för att få en jämnare sälta. Speciellt om man ugnsbakar den istället för att koka på spisen eftersom sältan blir mer koncentrerad vid den förra metoden. Sedan har säkert den proceduren modifierats genom tiden... om man nu överhuvudtaget köper en skinka för att själv tillaga och inte väljer en färdigkokt. Kanske räcker det att bara skölja av den saltade produkten nu för tiden.
-
Så här gick det:
Blandade ihop första delen av receptet och gned in så mycket jag kunde dag 1 och så mycket jag kunde dag 2. Ungefär hälften av blandningen blev kvar.
Dag tre den 13:de, gjorde jag 1,5t ggr lagen till vänster men tog bara en msk salpeter.
Skinkan låg i lake i 10 dagar och i dag "express"urvattnade jag den genom att byta vatten en gång i halvtimmen i tre timmar.
Jag ugnstekt virad i folie i 125 grader till 70 grader.
Griljerade med en äggula och tre msk Västerviksenap och ströbröd i 225 grader till gyllenbrun.
Den blev riktigt riktigt god! Tyvärr grå, så mer salpeter vill man nog ha om man vill ha den rosa men smaken var toppen.
Men ett mer precist recept är nog att önska, hoppas mormor skickar ett från efterlivet nästa år...
-
Men ett mer precist recept är nog att önska, hoppas mormor skickar ett från efterlivet nästa år...
Eller så använder Du dina nyvunna kunskaper och erfarenheter och reviderar dem efter vad Du fann resultatet vara. Det är så man lär sig... men efterarbetet måste Du göra redan nu... inte om elva månader när det är dags igen för nästa skinka! o:)
-
O så tänker du på att skriva en tydligare lapp till dina efterlevande... en vacker dag är det ngon som försöker tolka dina kråkfötter till minnesanteckning och kliar sig i huvet...