Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: Diablo skrivet 10 dec-10 kl 17:05
-
Jag fick en spann med saltsill, tänkte lägga in lite goa sillar till jul. Nu undrar jag om det är någon där ute som har något suppergott sillrecept som ni vill dela med er av?
-
Dessvärre har jag inga recept på saltsill. Jag brukar göra mina sillinläggningar på färsk sill (eller strömming som vissa säger).
Ättiksinläggning:
5 dl vatten
1 dl ättiksprit (12%)
1 msk salt
2 msk socker (för smakens skull)
300 f färska sillfiléer (rensad, ben och skinnfri)
Låt ben och skinnfria sillfiléer ligga och dra i lagen över natten 10-12 timmar tills köttet är vitt. Låt dem rinna av i ett durkslag.
Till de olika sillarna gör man samma lag. Varje sill får sin speciella smak genom senare smaksättning.
Dansk currysill
300 g inlagda sillfiléer, 1 dl Creme fraiché (34%), ½ dl majonnäs, 1 msk curry, 1 msk finhackad purjolök, 1 msk finhackad pickles, ½ msk finhackad dill (gärna fryst). Blanda samman och låt stå kallt i kylskåp dygn före servering.
Vitlöksill
300 g inlagda sillfiléer, 1 dl Creme fraiché (34%), ½ dl majonnäs, 3 hackade vitlöksklyftor, ½ dl hackad gräslök, ½ dl finhackad dill (gärna fryst), rivet skal av ¼ citron. Blanda samman och låt stå kallt i kylskåp dygn före servering.
Romsill
300 g inlagda sillfiléer, 1 dl Creme fraiché (34%), ½ dl majonnäs, 1 tsk salt, ½ tsk socker, ½ packet fryst dill, 2 msk klippt gräslök, ½ liten finhackad röd lök, 1 burk röd rom, 1 nypa vitpeppar. Blanda samman och låt stå kallt i kylskåp dygn före servering.
Kräftsill
300 g inlagda sillfiléer, 1 dl Creme fraiché (34%), ½ dl majonnäs, 1/3 burk hackade kräftstjärtar, ½ tsk dillfrön, 1 msk fryst dill, ½ liten finhackad röd lök, ¼ tsk salt, 1 krm vitpeppar, 1 nypa cayennepeppar. Blanda samman och låt stå kallt i kylskåp dygn före servering.
Senapsill
300 g inlagda sillfiléer, 1 ½ msk dijonsenap, 1 msk socker, 1 msk vitvinsvinäger, ½ krm vitpeppar, ½ tsk salt, 1 dl neutral matolja, ¼ packet fryst dill. Blanda samman och låt stå kallt i kylskåp dygn före servering.
-
Tack, ska genast sätta igång och prova recepten ;)
-
Åt detta i Polen.
8 inlagda rödbetor
2 urvattnade salta sillfiléer
1 knippe hackad gräslök
1½ dl crème fraiche
2 msk vinäger
5 msk matolja
Salt
Peppar
Grönsallad
Smörgåskrasse
Gröp ur rödbetorna och hacka sillfiléerna.
Blanda sill, gräslök och creme fraiche och fyll rödbetorna med blandningen.
Rör samman vinäger och olja och smaka av med salt och peppar.
Droppa såsen över rödbetorna och ställ dem på ett fat på en bädd av salladsblad.
Garnera med smörgåskrasse och servera.
Servera med en mörkt och grovt bröd.
-
Tomatsill
2 burkar inläggningssill
4 krossade lagerblad
1 dl matolja
½ dl ättiksprit
½ dl vatten
3 dl strösocker
1 kruka dill, grovt hackad
2 hackade gula lökar
1 dl tomatpure
½ krm malen kryddpeppar
Blanda allt och häll på glasburk.
Låt dra några dagar innan den äts.
Jättegott !
-
När det står ett dygn före servering, då menas det minst va? För hållbarheten måste ju vara längre..?
-
Det viktiga är att man lägger in de färska sillfileerna över natten. 12 timmar brukar bli bra.
Där efter smaksätter man den inlagda sillen med något man tycker om. Man kan nog servera direkt men med ett dygn i kylen hinner smakerna mogna och gifta ihop sig. I kokböckerna står det att sillen håller sig upp till en vecka om den står kallt.
-
Med inläggning menar jag "läggas in i ättika och salt".
-
Tack :)
-
Åt detta i Polen.
8 inlagda rödbetor
2 urvattnade salta sillfiléer
1 knippe hackad gräslök
1½ dl crème fraiche
2 msk vinäger
5 msk matolja
Salt
Peppar
Grönsallad
Smörgåskrasse
Detta måste jag prova, låter jätte intressant ;)