Alternativ.nu
Djur => Får => Fårslakt & tillvaratagande => Ämnet startat av: Eufemia skrivet 10 dec-10 kl 10:47
-
Mina två baggar är slaktade och kvar är skinnen.. Tänkte skicka dem till beredning men hur gör jag med dem nu?? Salt? Hur mycket? Ska de ligga varmt? Kallt? Tacksam för svar...
-
veckla ut skinnen ordentligt,var noga med nedre delarna av benen.Inga veck!!surskador!!
Vanligt grovt salt,finns på affären,köp större påsar.brukar gå ca 3kg per vuxet skinn,ibland mera.snåla inte!!på saltet.Sedan är det bara att salta ett jämt lager över skinnet,obs lägg dom plant,annars rinner saltet av.var noga så salt täcker överallt.Sedan kan du täcka skinnen med en lättviktspresenning.skrapa av saltet efter en vecka,salta om.sedan är det bara att rulla ihop skinnen med nya saltet på,samt skicka till beredning.Mina ligger ute ännu,slaktade i okt/nov.ingen fara.riktigt saltade skinn kan ligga ute ett halvår denna tid,utan problem.Var bara noga att täcka över.
-
Tack för svar!! Om jag förstår dig rätt kan jag lägga dem i ett av uthusen (kalllt!!) på plan yta, täcka med saltet och lägga öven en presenning på varje skinn?
//Ewa
-
Du hittar beskrivning på hur du skall göra både påTranås Skinnberecning http://www.tranas-skinn.se/radinforskinnberedning.html (http://www.tranas-skinn.se/radinforskinnberedning.html) och Donnias http://www.donniaskinn.se/leveranshemifran.htm (http://www.donniaskinn.se/leveranshemifran.htm) sidor.
-
En sak jag funderat på... har aldrig slaktat så sent som i år och nu när jag saltat skinnen och har dem kallt (ja el svinkallt ;D). Hinner de konserveras då? De kommer ju att frysa innan de legat de 7 dagar som är minsta tänkbara innan man skickar dem. Sen när de hamnar i frostfritt utrymme vid berederiet tinar de och är ej riktigt konserverade. Vad tror ni?
-
Jag skulle nog ringa till det ställe jag skickar till och höra hur de vill att man gör.
-
Nu ligger de saltade i magasinet men frågan är ju om de tål minusgrader en vecka innann de ska saltas om?? Jag ringde till de båda garverierna men de hade stängt båda två på fredag eftermiddag... Får hoppas det funkar.
-
Absolut ingen fara!som du kanske vet så fryser inte det som är saltat,åtminstone så lir det inte bentjälat.Mina skinn låg under presenning från okt-mars ifjol,inga problem med dessa.Dom var så fina när dom kom tillbaka från donnias berederi.Sedan behöver du inte en presenning på varje skinn,det går utmärkt att lägga skinnen på varandra.dvs den saltade ytan upp,sedan nästa skinn med ullen ner mot det saltade skinnet,dom tar inte skada heller av detta,men man får inte lägga för många skinn så,tre brukar vara lagom,annars får du en kulle av skinnhögen,då rinner saltet av.Har du någon kött/eller talgbit kvar på något skinn,då saltar du lite extra där.
-
Absolut ingen fara!som du kanske vet så fryser inte det som är saltat,åtminstone så lir det inte bentjälat.Mina skinn låg under presenning från okt-mars ifjol,inga problem med dessa.
Jo, det förstår jag går bra, för då hinner de ju ligga en vecka utan att frysa i början. Jag tänkte mer på nu när det är 15 minus ute direkt när man saltar dem.
-
Lugnt och fin! Fryser dom så påbörjar inte nedbrytningen så ta det bara lugnt. Har inte testat men i princip skulle man kunna slänga ner skinnet osaltat i frysen och ta i tu med konserveringen senare.
Så salta och låt det vara. Tänk bara på att det gärna vätar underlaget med blod/salt-lösning. Inte så trevligt alla gånger.
-
Har inte testat men i princip skulle man kunna slänga ner skinnet osaltat i frysen och ta i tu med konserveringen senare.
Just det har jag gjort ;D. Nödslakt av lamm på sommaren, fint skinn, ner i frysen och upp till hösten för att saltas. Men!!! detta är inte alls samma sak. Då fick ju det tinade skinnet en chans att ligga med salt någon vecka innan jag skickade till berederiet. Det jag funderade över var just om skinnen, när de tinar vid berederiet, blir surskadade p g a att de inte blivit ordentligt konserverade från början. Hänger ni med hur jag tänker?? Så länge de är frysta är det ju lugnt, givetvis, men det är sedan jag klurar lite på. För det är ju ingen som står och öser på skinnen salt vid berederiet, inte såna mängder som behövs för konservering iaf.
-
Har vid flera gånger misskött mina skinn så jag trott att de ruttnat. Men när de kommer hem färdiga så är dom alltid lika fina. Så på med salt och mungiporna upp. Snart har du fina skinn! :)
-
Berederierna går igenom skinnen,behövs det så saltar dom på
-
Det låter ju fint!! Nu ligger de där iaf och jag kommer att skicka dem om två veckor. Är väldigt nyfiken på hur de blir!!