Alternativ.nu
Övriga ämnen => Hushåll => Ämnet startat av: Nina W skrivet 09 dec-10 kl 12:55
-
Jag brände något, glömt vad det var, i en rostfri kastrull. Jag har hört att man inte bör använda svinto på rostfritt för det repar. Men hur ska jag få bort det där brända?
-
aska och vatten ett dygn eller två. Det löser upp det.
-
Jag brukar koka upp vatten och maskindiskmedel i kärlet och sedan låta kallna. Därefter är det oftast bara att lyfta ur "kakan". Något oortodox metod på ett alternativforum men det finns kanske fler än jag som vill ha lite moderniteter i vardagslivet... :-[
-
Mamma brukar hälla i vatten så att det täcker det brända och hälla i lite diskmedel. Sedan koka det på spisen. Då brukar det fastbrända lossna enligt henne.
-
Jag kör oxå med maskindiskmedel.. otroligt enkelt, koka upp vatten och i med medlet och sen - låt stå..
-
Jag körde svinto senast igår..efter att ha hållit på med maskindisk.
Jag ser då inga repor..man får ju se till så det löddrar ordentligt.
-
Jag ser då inga repor..man får ju se till så det löddrar ordentligt.
Skulle du titta i mikroskop skulle du se reporna. Smuts och bakterier bryr sig inte om ifall människor kan se ojämnheter med blotta ögat, de lägger sig där ändå.
Det fungerar bra att stoppa botten av kastrullen i kallt vatten DIREKT, då lossar det (men allt innehåll smakar bränt så har man tänkt äte det icke fastbrända är det inte en bra taktik).
-
Stålborste på vinkelslip.
-
sockerbit är svaret :P funkar på allt som är fastbrännt men det kan gå några bitar men det försvinner bra, eller jes power spray.
-
Stålborste på vinkelslip.
Bästa förslaget hittills!
-
Det fungerar bra att stoppa botten av kastrullen i kallt vatten DIREKT, då lossar det (men allt innehåll smakar bränt så har man tänkt äte det icke fastbrända är det inte en bra taktik).
Kallt vatten + varm kastrull = rund och buktande kastrullbotten!
-
Om man inte vågar använda svinto eller en sån här grön "rivig" kökssvamp så kan man prova att hälla i en skvätt vatten och ganska mycket maskindiskmedel och sedan låta det stå på svag värme och sjuda eller småputtra flera timmar. Rota om med en diskborste då och då.
Om du har tillgång till flera olika märken av maskindiskmedel (både fosfathaltigt och fosfatfritt), så prova ett i taget och se vilket som löser bäst i just det här fallet. Försök inte blanda dem.
-
räcker om man ställer grytan med vanligt vatten och flytande yes ! dl vattern/1dl yes över natten (behöver inte va varmt)om man vill kan man göra om proceduren nästa natt osv om man inte e nöjd m resultatet.
-
Kallt vatten + varm kastrull = rund och buktande kastrullbotten!
Varför då? (nyfiken) Skulle det gälla även för att hälla i kallt vatten i en varm kastrull?
Mina rostfria kastruller är fortfarande efter 25-35 års användning och ett antal nedställningar i kallt vatten fortfarande plana. Beror det på vilken metall de är gjorda av?
-
Degskrapan är den bästa "diskborsten" när man bränt vid, funkar både med rostfri och i plast. Ställer bara i blöt en stund och hyvlar sen av kakan med degskrapan.
//Torry
-
Varför då? (nyfiken) Skulle det gälla även för att hälla i kallt vatten i en varm kastrull?
Mina rostfria kastruller är fortfarande efter 25-35 års användning och ett antal nedställningar i kallt vatten fortfarande plana. Beror det på vilken metall de är gjorda av?
Jag skulle tro att risken är större på tjockbottnade kastruller där ett lager av koppar, mässing eller aluminium sitter utanpå den rostfria plåten i botten.
Och det spelar säkert också roll hur tillverkningsprocessen har gått till, om tillverkaren har kostat på avspänningsglödgning efter pressningen eller inte osv.
För den delen är det ju en värre temperaturchock för kastrullen om den är nästan glödhet när den ställs ner i kallvatten än om den bara är kokhet.
-
Ok, imorgon ska jag testa sockerbitar. Går inte det så får jag väl sno ett par tärningar med maskindiskmedel på jobbet. Eftersom jag inte har diskmaskin så skulle det kännas lyxigt att köpa ett paket bara för att göra rent en kastrull.
-
Jag brukar använda såna rostfria "nystan" som finns att köpa, det river bort alla beläggningar i världen. Om det blir några pytterepor i botten på kastrullen så tycker jag att det kvittar.
-
Jag tror för övrigt att de eventuella bakterier som fastnar i en repa från svinto i rostfritt stål, nog får en rätt tuff match nästa gång man kokar nåt i kastrullen.. ;) Bakterier just i en gryta ser jag nog som ett mindre problem.
-
jo, men repar man rostfritt så finns det en risk att det börjar rosta.
-
jo, men repar man rostfritt så finns det en risk att det börjar rosta.
Hur ska det kunna göra det? Rostfritt stål är ju rostfritt, det är ju ingen beläggning på vanligt järn.
-
Hur ska det kunna göra det? Rostfritt stål är ju rostfritt, det är ju ingen beläggning på vanligt järn.
Har Du aldrig kokat/förvarat stark koksaltlösning i en rostfri kastrull/gryta och sett de små rostprickar som bildas i kärlet?
-
Ett husmorsknep är att ta rejält med bakpulver i kastrullen typ en fjärdedelsburk och sedan lite hett vatten så att det täcker det brända. Ta inte för mycket vatten då det är en stark koncentration av bakpulver och vatten man vill åstadkomma.
Sen låter man detta stå i typ 1-2 timmar så brukar det sedan bara vara att diska lite lätt med diskborsten så lossnar det brända.
Det funkar förvånansvärt bra.
-
Har Du aldrig kokat/förvarat stark koksaltlösning i en rostfri kastrull/gryta och sett de små rostprickar som bildas i kärlet?
Det har inget med repor att göra, utan är ren kemi. Ska man hantera starka saltlösningar är det syrafast stål eller plast som gäller.
-
De gånger det "oprovocerat" blir rost i repor i rostfria kärl så brukar det bero på att det finns partiklar av vanligt stål som har fastnat i repan.
Det finns ju också en del kvaliteter av rostfritt stål som inte är riktigt lika rostfria som det vanliga austenitiska 18/8-stålet. De används t ex i knivar (vanligt rostfritt går inte att slipa till en vass egg) och i föremål som ska tåla hög temperatur (delar till eldstäder, rostfria avgassystem till bilar etc). Men de är sällsynta i kökssammanhang numera, möjligen kan man hitta dem i någon mycket gammal rostfri diskbänk.
-
1 liten sked kristallsoda, det funkar, garanterad :)
-
Är det så farligt med lite repor? Ang. bakterier i repor skulle jag oroa mig mer för skärbrädan. Kommer det rost kan man inte bara skrapa bort det med svinto då?
-
Jag använda såpa, vatten och stillsam uppkokning. Om det inte hjälper tar jag till en bit hårt trä och gnuggar bort det brända. Det brukar fungera på brända popcorn,
-
Är det så farligt med lite repor? Ang. bakterier i repor skulle jag oroa mig mer för skärbrädan. Kommer det rost kan man inte bara skrapa bort det med svinto då?
Precis min tanke! Av allt man kan dö av är nog detta rätt långt ner på listan ;D
-
Repor gör det svårare att rengöra kastrullen. Så länge vi har olja nog att göra nya kastruller och frakta svinto kors och tvärs över världen så spelar det ingen större roll om kastrullen är förbrukad efter 5 år istället för 50.
-
Ett ungkarlstips :-[ är att laga mat i kastrullen, fylla lite vatten på matresterna och sedan "glömma" den några veckor. Efter det brukar det fastbrända lossna lätt men man får diska med öppet fönster om man inte ska spy.
Det kan vara bra att veta att ofta så sitter inte det fastbrända i metallen utan det fastbrända sitter i kalkavlagringar på metallens yta. Löser man då kalken lossnar det brända.
-
Svaret kommer väl några år för sent men så är det med slumpade trådar.....
Fukta det brända och häll på bakpulver och låt det stå.
Det är bara att spola av allt efter ett tag, det liksom lyfter upp det brända!