Alternativ.nu

Bygga & Bo => Uppvärmning => Ämnet startat av: Mecki skrivet 07 dec-10 kl 20:45

Titel: Modern vedspis
Skrivet av: Mecki skrivet 07 dec-10 kl 20:45
Vi bor i ett 100 år gammalt hus som värms upp med hjälp av tre kakelugnar, en liten täljstenskamin och en Husqvarna 3026 vedspis. Förutom vedspisen har vi i köket en gammal elspis, som håller på och ger upp och alltså måste ersättas. Vi funderar på att passa på och även köpa en helt ny, modern vedspis, eftersom moderna spisar inte behöver fyllas på lika ofta, håller värmen bättre, förmodligen ger högre effekt och har en hög trivselfaktor med glaslucka, där man ser elden brinna. Råkar någon veta effekten för en Husqvarna 3026? Någon som har erfarenhet av någon modern vedspis? Tacksam för alla tips!
Titel: SV: Modern vedspis
Skrivet av: Kallas gardAnita skrivet 07 dec-10 kl 21:03
Vi har köpt oss Nunna Uuni som heter Sara, täljstensugn. Vedspis och bakugn med glassfönster.
Den är enormt bra tycker vi! Mycket hållbarare än dom i plåt, längre livslängd. Järnplattan på toppen är kraftig. Kan baka god mat och bröd i bakugnen och den håller värmen!
Titel: SV: Modern vedspis
Skrivet av: pappi747 skrivet 19 dec-10 kl 12:03
Jag har tittat på en fin vattenmantlad köksspis från Lohberger med glaslucka och till och med glashäll om man så vill. Dessutom går den att utrusta med ett pelletsmagasin som tänder automatiskt när veden brunnit ut, fint om man jobbar men vill använda så lite dyr pellets som möjligt. En dyr spis men säkert en sund investering!
Titel: SV: Modern vedspis
Skrivet av: lj skrivet 19 dec-10 kl 12:27
Nämnda vedspisar är troligen både bra o effektiva men man ska vara medveten om att man betalar  väldans mycket för märke och utseende.
Köksspis finns hos www.braland.se (http://www.braland.se)
Titel: SV: Modern vedspis
Skrivet av: norrbottning skrivet 19 dec-10 kl 19:42
Hej!
Vi har också en 3026 som vi eldar drygt 14 m3 ved med under vintern. Jag har lyft på hällen och tagit bort vattenmagasinet och fyllt det utrymmet med tegelsten. Även ugnen är fylld med tegelsten. Kanske blev det totalt 80 kg tegel som magasinerar värme från eldningen.

Eldar vi på spisen ordentligt på kvällen och sedan stänger spjället till skorstenen och bakpå spisen är den fortfarande ljummen på morgonen! Det blev verkligt stor skillnad.

Om vi glömmer att stänga spjället drar det igenom mycket luft och kyler fort av spisen.

Om man skulle byta ut teglet mot täljsten får man säkert bättre värmelagring.

Tänk dig för innan du köper ny spis. En lohberger som tipsas om här kostar säkert 45 tusen och då måste man nog elda 1000 år innan man tjänat igen den effektivare förbräningen. Sen är det ju det där med reservdelar. En begagnad 3026 får man ju på blocket för 2000 kr. Full med reservdelar.

Om skorstenen är inomhus och kan avge sin värme till rummen tillvaratar det en hel del värme vilket gör högre verkningsgrad = mindre till kråkorna.