Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: Visigot skrivet 04 dec-10 kl 10:36
-
Jag bakar ofta knäckebröd och har ett recept jag alltid använder.
Men det är inte särskilt mycket smak så nu behöver jag förslag på hur jag kan krydda degen.
Så det blir lite variation.
Vilka kryddor - och hur mycket?
-
Mängder är svårt att ange, det beror på tycke och smak. Men här kommer några förslag som jag gillar:
Fänkål och/eller anis
Rosmarin och flingsalt
Nyponskal/nyponpulver/hemtorkade nypon och rosmarin
Solrosfrön eller pumpafrön och flingsalt
Torkade nässlor
vallmofrön
sesamfrön
koriander
rosmarin och rosépeppar
m fl
-
Rosmarin och flingsalt
Allt låter väldigt gott!
Lägger du rosmarin o flingsalt ovan på brödkakorna eller har du det i degen?
-
Ica-kuriren har ett recept på rödbetsknäcke med flingsalt i sin samling. Jag har testat det och det blev jättegott (fast jag hade bara vanligt salt).
-
kanel
-
Allt låter väldigt gott!
Lägger du rosmarin o flingsalt ovan på brödkakorna eller har du det i degen?
Flingsalt är onödigt i degen, den har man ovanpå. Pensla med lite vatten och strö på en blandning av stött rosmarin och hela bitar flingsalt. Ha gärna i lite stött rosmarin i degen också.
Salt, och även en del frön och kärnor blir bäst om man strör det på ytan. Saltet går ju lätt sönder, men de andra kan man med fördel klappa/kavla in i ytan så att det fäster bättre. Det som inte fastnar kan man borsta av och använda på nästa knäckebröd.
-
Stött kummin.
-
Jag blir alldeles förundrad.
Baka knäckebröd själv.
Är det svårt?
Graddas de i vanlig ugn eller ::)
-
Det är inte ett dugg svårt att baka i vanlig ugn. Jag förvärmer alltid plåtarna.
Jag brukar även baka i riktig vedeldad ugn i en bagarstuga men då är vi flera som hjälps åt. I fredags bakade vi 100 bröd som heter Årbölebröd. Jättegott.
-
OOhhhhh vadpännande.
Här bakar de i bagarstugan på hembygsgården.
Men inte knäckebröd.
Jag har bara tittat på :o
-
Ja det är så himla roligt. Här kommer en länk om du vill läsa.
http://www.arbole.se/bagarstugan.php (http://www.arbole.se/bagarstugan.php)
-
Flingsalt är onödigt i degen, den har man ovanpå. Pensla med lite vatten och strö på en blandning av stött rosmarin och hela bitar flingsalt. Ha gärna i lite stött rosmarin i degen också.
Aha, ja det ska jag pröva.
Är det svårt?
De bakas i vanlig ugn, det jag tycker är svårast är att kavla ut degen så där tunnt så de blir knapriga (o inte sega).
---
Alla smakförslag låter ju väldigt gott :D :D