Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: Lillgrisen skrivet 28 nov-10 kl 00:45
-
I somras gjorde jag en stor burk syrade grönsaker enligt konstens alla regler (använde Schönecks bok) och grönsakerna smakar bra och det ser fräscht ut, men... det stinker i burken som om nåt legat och dött där! Jag måste öppna burken utomhus annars skriker hela familjen. Vad har jag gjort för fel? Går det att fixa, tro? Eller är det bara att slänga allt? Jag har inte blivit magsjuk av att äta grönsakerna, men ingen annan vill smaka konstigt nog...
-
Om grönsakerna smakar bra och ser fräscha ut så är det nog inget fel. Vissa grönsaker luktar mer än andra när man syrat dem, och du kan även ha förvarat burken lite för varmt, då blir koncentrationen av mjölksyrebakterier högre. Det är i sig inget farligt, snarare nyttigt, men kan smaka onödigt syrligt och lukta mer än vanligt.
Prova att inte blanda så många grönsaker nästa gång, de kräver lite olika lång tid i rumstemperatur innan de ställs svalare. Ha gärna i hallon- eller svarta vinbärsblad, det är bra för processen.
Lycka till, mjölksyrning är fantastiskt!
-
Tack för tipset! Jag har faktiskt blandat allt mellan himmel och jord... Ska ta det lite lugnare nästa gång. Värmen var nog inget problem, jag hade nog snarare lite för kallt i jordkällaren. Det smakar inte så värst surt, bara gott. Stanken får väl resten av familjen helt enkelt stå ut med! ;)