Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: Fiat skrivet 24 nov-10 kl 10:56

Titel: Hänga kött i jordkällare????
Skrivet av: Fiat skrivet 24 nov-10 kl 10:56
Som frågan lyder kan man hänga kött i jordkällaren utan att det tar smak eller luktar unket????
MVH FIAT.....
Titel: SV: Hänga kött i jordkällare????
Skrivet av: esten skrivet 24 nov-10 kl 11:58
Jordkällaren brukar inte vara någon bra plats att ha kött på . Har du en vind eller ett rum du inte vistas så
mycket i ?
Titel: SV: Hänga kött i jordkällare????
Skrivet av: Januschka skrivet 24 nov-10 kl 12:03
Kallvind eller dragig garage brukar funkar för oss. Källare har för lite drag.. det blir inte optimalt.

Januschka
Titel: SV: Hänga kött i jordkällare????
Skrivet av: Fiat skrivet 24 nov-10 kl 12:09
Har ju alltid hängt det på logen men nu är det ju minusgrader så då blev de problem.
Titel: SV: Hänga kött i jordkällare????
Skrivet av: Sommartorparn skrivet 24 nov-10 kl 12:43
Jag läste i ett norrländskt jägarforum, när jag googlade på ämnet, att det är okej om det är minusgrader ibland under torkningen, t ex på natten. Själv torkar jag kött och korv i tvättstugan i källaren. Har fönstret på glänt. Det fungerar bra. Temperaturen ligger på kanske 15 grader eller så. Köttet sveper jag in i en rutmönstrad tygblöja till skydd mot damm och ev. insekter (men det brukar aldrig vara några där).
Titel: SV: Hänga kött i jordkällare????
Skrivet av: JBF skrivet 24 nov-10 kl 12:56
Jag ska slakta bagglamm i helgen och har också fått problem med den tidiga vintern. Vi tänkte hänga lammen inne i gamla bostadshuset men där lär det ju vara för kallt nu. Alternativet är ett svagt uppvärmt rum i källaren i nuvarande bostadshuset (ca 16-17 grader varmt och halvdålig ventilation) Kan man öppna fönstret lite för att få ner tempen lite och upp ventilationen lite?
Titel: SV: Hänga kött i jordkällare????
Skrivet av: kanka skrivet 28 nov-10 kl 20:53
Jordkällaren är inget vidare om du inte har ett ytterrum som det inte är nåt annat i. Ett svalt rum med god ventilation är nog bäst nu när det inte går hänga ute. Har själv djur som står i slaktkö för att det är så kallt.
Planeringen spricker hela tiden  :(
Titel: SV: Hänga kött i jordkällare????
Skrivet av: Gräbban skrivet 19 dec-10 kl 15:10
När vi slaktar i början av November hänger vi alltid lammen i vår jordkällare. Nu är den ju nybyggd å i mycket fint skick, men ändå en jordkällare. Perfekt temp och förhållanden. Nu sist hängde de nästan en vecka!
Titel: SV: Hänga kött i jordkällare????
Skrivet av: signe skrivet 23 jan-11 kl 11:16
När vi någon enstaka gång slaktat på sommaren så har vi hängt kött i jordkällaren inne i en stor plastsäck. Det har fungerat bra.
Titel: SV: Hänga kött i jordkällare????
Skrivet av: skogsråetiskogen skrivet 25 jan-11 kl 09:18
Plastsäck? Det är inte bra för kött! Köttet måste ju ventileras ordentligt. Jordkällare håller alldeles för stor luftfuktighet för att passa kött. Strävan är ju att torka köttet på ytan fortast möjligt för att minska trivseln för diverse bakterier, köttet avdunstar litervis på en hängningsperiod om nån vecka. Slakta när det är rätt gradantal ute (ca + 5-10), och häng det i nån luftig bod, tex en vedbod. Är man tvungen att slakta annan tidpunkt får man göra vad man kan, tex stycka det i några delar, och lägga på galler i kylskåp och vädra kylen flera ggr per dygn.
Titel: SV: Hänga kött i jordkällare????
Skrivet av: pyromanen skrivet 25 jan-11 kl 09:46
Jordkällare är rätt olika! en del jordkällare är inte så fuktiga och kan ventileras ganska bra. Då kan det funka som nödlösning, fast jord och kött är ingen bra kombo!   Jag skulle INTE använda plastsäck utan ta ett påslakan istället.