Alternativ.nu
Djur => Brukshästar => Ämnet startat av: Snoken skrivet 23 nov-10 kl 12:49
-
Jag hjälper en kompis att uppfostra sin friesergrabb på 2,5 år. Han är en ganska okänslig och cool kille som gärna kliver rakt på en och tar inte åt sig så mycket av korrigeringar ännu (vi började träningen igår). Han är nyinköpt och tycks inte ha fått lära sig så mycket av uppfödaren.
Jag undrar hur stora krav man kan ha på en sån här häst. Ska man försöka få honom att växa upp, eller måste man inse hans begränsningar, och var ungefär går den gränsen i så fall? Att ha respekt och hålla avstånd till människor tänker jag iallafall propsa på att han måste lära sig, för som det är nu blir det ganska jobbigt när man "står i vägen" för hans framfart. Han är redan ganska stor och stark och lär ju inte bli mindre. Jag tycker säkerheten är viktigast och då måste ju hästen lära sig att det finns regler att hålla sig till för att ingen ska bli klämd och påtrampad eller något ännu värre.
-
Oavsett ålder så ska en häst veta sin plats och inte kliva på folk, punkt slut, det är ju ungefär det allra första en häst ska lära sig i människovärlden och det är DEFINITIVT vad en grabb på 2,5 år måste ovillkorligen lära sig med det samma!
Så det ska du absolut propsa på !!!
-
Då känns det som jag är inne på rätt spår, precis så jag tänkte :) Han har lite bekymmer att stå stilla, blir rastlös och då kliver han iväg och man får prata kroppsspråk med stora bokstäver för att få respons. Han blundar och lyfter huvudet när grimskaftet börjar vifta i ansiktet, sen kan han stå så rätt länge och verkar inte speciellt bekymrad. Man börjar undra om han verkligen är så där lugn av naturen eller om han fått mycket stryk och blivit immun?! :P
-
Nu kanske grimskaft i ansiktet är en metod som jag skulle tillgripa endast vid livsfara... ::) Tycker inte att nån sorts viftande för något bra med sig.
Vid vilka situtioner uppstår problemet att han inte står still?
-
Skall man hantera unghästar så skall man veta vad man gör,det funkar inte med att ha med sig instruktionsboken i ena handen och grimskaftet i den andra.Det är väldigt lätt att fördärva en häst,men det är otroligt svårt att få ordning på en sådan häst efteråt.Kommer en 2,5 åring på att han är stor och farlig och kan göra som han vill och skrämma människor,då har man uppenbart fått ett stort problem.Det bästa ni kan göra är att få hjälp av någon som kan med unghästar.
-
När du stannat och med han vill gå på dig vad gör du använder du då grimskaft viftning eller bakar du på han när han vill gå för bi ? svår att säga något då man inte kan se hur han beter sig.
-
ja han ska ju definitivt gå bakom dig!
Horsecommunication through Horsemanship AB drivs av Lisbeth Johnson och Ulf Owenede.
Vår ambition är att göra samvaron säkrare och trevligare för såväl hästar som människor. Det når man genom ökad kunskap om vad hästen är för djur och hur man kommunicerar med hästen på bästa sätt.
www.horsemanship.se (http://www.horsemanship.se)
-
Frances: Han har lite myror i benen den här hästen, och står ogärna stilla många sekunder i streck. Det blir tydligt i stallgången och på ridbanan när ingenting förväntas av honom. Hans nyfikenhet tar över och då bryr han sig inte om man råkar stå i hans väg. Han är uppenbarligen van att få dra runt på folk och varken små eller stora biverkningar tycks ha någon större effekt på honom. Jag ser absolut inget ont i honom, han går inte på folk av elakhet, han känns mera som en "stor korkad klumpeduns" med tankarna i det blå och som inte har respekt för den privata bubblan. Han är sävlig och liksom lufsar bara på, är inte alls hispig eller rusig. Jag utgår självklart med minimala hjälper först, men när han inte bryr sig och är på väg rätt över mig så måste jag ju "försvara" mig, vilket kan innebära grimskafts-viftning. Det upphör samma sekund han viker undan. Att flytta delar av sin kropp undan för press uppfattade han bra, men just att gå på folk har han lite för lätt för.
Körven: Fint att du förtydligade det, jag undrade just hur jag skulle kunna bläddra i Hästens ABC-bok med en hand och hålla grimskaft i andra, samtidigt som jag ska lista ut vad som är fram och bak på hästen ::). Han skrämmer ingen, men det är påfrestande att handkas med en häst som inte bryr sig om att man är där, det var därför dom bad om hjälp.
Jag skrev inte med flit att jag använder mig av NH-metoder, för det finns så delade uppfattningar om vad det är, och den diskussionen är jag inte intresserad av.
-
Min 2åring har jag inte lagt så jätte mkt tid på men detta kan han :
Gå undan för tryck i alla lägen .
Respekt för andra både människor o djur .
Sadlad träns o bettvan ..tömmkörs o kan både framåt bakåt o svänga + tempoökningar .
Van att ha alltmöjligt på sej .
Kan gå över preseningar o genom trånga mörka passager .
Kan stå uppbunden så klart .
Att stå i stallgång är viktigt tycker jag .
Ge han arbete så energin kommer till nytta så blir han säkert lugnare .
-
Nummer ett tror jag är att han får gå i flock med en bra flockledare som kan hålla honom i schack. Beröm när han står stilla och avbryt före han "misslyckas".
Några grimskaft att vifta med tror jag inte ett dugg på.
Den bästa träningen är vardagsträningen. Led honom till hagen och tvärbyt håll om han försöker gå iväg. Gör många korta halter och beröm etc.
-
Har en ardenner som uppförde sig likadant,inget elakt enbart klumpig.Har gått mycket med honom med långt grimskaft,mycket småvolter och byta håll hela tiden,om han bara klampat på utan uppmärksamhet så har jag gett honom ett snabbt ryck i grimskaftet (neråt) och sagt ett skarpt "höpp"om det inte hjälpt så höjer jag liksom underarmen mot honom,alltid med ryggen mot honom.Nu är han väldigt uppmärksam och det räcker med "höppet"om han glömmer bort sig,det funkar numera i ala lägen som när han skall stå still eller om det är något annat jag vill att han skall bli uppmärksam.
Väldigt konstig beskrivning men jag hoppas att du förstår ungefär vad jag menar :P
Har funkat väldigt bra och nu har jag en väldigt följsam häst
-
Just det där med flocken undrar jag lite om är en del av problemet också. De är 4 hästar i samma hage och vår herre i fråga är absolut lägst i rang och gör inga ansatser att klättra. Ändå får han hela tiden utstå bett och sparkar från de andra och inte minst från ledarstoet. Vistas bara de två i en hage så är det däremot lugnt. Hagen är tillräckligt stor för honom att komma undan, men samtidigt så dras han ju till de övriga och tycks kunna ta emot vad som helst.
Travelerhorses, vad härligt att läsa att din 2åring redan är så bildad! Få äldre hästar som kan det där överhuvudtaget tycker jag, till 100%.
-
Var glad Snoken att flocken uppfostrar ingen vill ha en skitunge som kaxar !
Det jag tar till av ren instinkt om min bebis inte lyssnar det är att jag visslar en hög o kort vissling .
Då får jag hans uppmärksamhet direkt o kan jobba med honom .
Vi var tex ute i dag i snöovädret .
Detta var andra gången han fick följa med som handhäst och första gången när ingen människa var på marken alls.
Jag red min vuxna vallack barbacka o hade bebis i ledlina ..allt gick super tills den lille tvekade att gå över ett vattenfyllt kärr så jag blev tvungen att släppa linan så min häst kunde ta sej upp ur vattnet .
Men jag visslade så han såg o lyssnade på mej o sen sa jag bara "stanna" .
Jag red runt o tillbaka o hämtade honom o sen gick han på skitbra .
Jag tror mkt kan lösas i ditt fall om han får ha med en annan häst han är trygg med .
Kallbloden växer långsammt o är fortfarande bebisar vid denna ålder ::)
-
Alla har kommit med bra tips redan. Vill bara understryka att det är jätteviktigt att de kan lyfta hovarna utan krångel. Hovvård är ju a och o. Vet inte om han redan kan det men om inte är det med strå till stacken.
är bra också om du får ta på hästen precis överallt utan att den reagerar.
-
Jorå, han accepterar gladeligen att man rör honom överallt. Fast han är rätt nyfiken och har - igen - svårt att stå still utan vill ha mulen med överallt, det vill säga han svänger sig om när man är bakpå honom och känner. Vi försöker få bort det genom att en annan håller honom medan man rör honom. Det är nog bara nyfikenhet och rastlöshet som gör att han gör det här.
Det är väl främst problemet att få honom sluta gå över en i tid och otid som måste lösas innan vi kan gå vidare med träningen. Kanske skulle pröva att rygga undan honom med tryck på nosryggen (via repgrimman/grimskaftet) istället för att försöka vifta bort honom, vilket inte verkar ha större effekt.
-
Tryck hellre på bringan än över nosryggen, att "peta" på hovarna fungerar också. I en situation då man måste ta tag över nosryggen är det hopplöst med hästar som lärt sig att det betyder rygga.
Och fokusera inte på ryggningen, det viktiga är att hästen kan backa i de situationer som kräver detta, inte att den ska backa för "nöjes skull". Att hästen flyttar sig för att den vill koll över vad som händer vid ens kropp är ju högst naturligt. Bara att berömma när den fixar att stå stilla och då är det helt rätt som ni gör att någon håller den.
-
Målet med "grimskafsviftningen i ansiktet" var att få honom att rygga / stanna upp om han är på väg över en enbart med en handrörelse framför honom. Om vi börjar att trycka honom på bogen, hur förfinar man det utan att behöva ta i hästen framöver? Det jag siktar på är att man ska kunna hantera hästen lös och utan att röra vid den, med små små hjälper. Grova viftningar börjar alltid med småa som askalerar om inget resultat fås, och hästen ska sen lära sig att det blir värre om man inte gör nåt (försöka räcker, det måste inte bli helt rätt med en gång) och därmed börja reagera för allt mindre rörelser.
Vi tränar ett varmblod tillika och hon förstod det här direkt och gjorde enorma framsteg redan första kvällen, men kallblod tycks vara lite långsammare i starten ;)
-
Jag tycker det är väldigt effektivt att markera med min kropp att "jag stannar, o DET GÖR DU OCKSÅ" genom att överdriva kroppssråket med att kliva MOT hästen när jag vet att han kommer att försöka kliva över mig, i början kanske man förstärker med en klatch med öppen hand och skarp röst.
Om det känns som fara för liv och lem att göra, då tar jag till hederlig gammal kedjegrimskaft över nosen, det ska mycket till om dom inte respekterar den. Förövrigt samma som ovan.
Jag skulle aldrig sätta träns och dra i munnen på en oinriden häst, men tyvärr tycker många andra att det är bättre ::)
(Jag menar alltså att man trär kedjan genom grimman för att förstärka grimmans påverkan över nosen, inte att vifta med alltså ;D )
-
Har en lite fråga i det här hur kan man låta en häst gå och drälla i 2.5 är och till vad nytta i så fall? ps ja dömer ingen ja bara tycker det är märkligt .
-
När jag läser igenom tråden ser jag att du fått många bra tips. Men ett tips har jag också (som inte haft häst på många år.. ) Gör halt bara korta korta stunder, och förläng sedan halterna allteftersom hästen fattar poängen med att stå still. Många vill ju gärna hårdträna på just problemmomentet (inte du, vad jag kan se), men smyg in det i den dagliga hanteringen så ofta du kan så ger det sig.
Att stå still är väldigt "krävande" för en häst, och bland det svåraste att lära dem enligt skogskörare jag träffat.
Annars verkar det vara en levnadsglad liten prick den där unghästen.. ;D
-
Har en lite fråga i det här hur kan man låta en häst gå och drälla i 2.5 är och till vad nytta i så fall? ps ja dömer ingen ja bara tycker det är märkligt .
Gör inte dom flesta ridfolk så ???
Får många medlidande kommentarer "oj va det är synd om dig som inte kan göra nånting som har en 1-åring"
Orkar knappt kommentera ::)
-
Målet med "grimskafsviftningen i ansiktet" var att få honom att rygga / stanna upp om han är på väg över en enbart med en handrörelse framför honom. Om vi börjar att trycka honom på bogen, hur förfinar man det utan att behöva ta i hästen framöver? Det jag siktar på är att man ska kunna hantera hästen lös och utan att röra vid den, med små små hjälper. Grova viftningar börjar alltid med småa som askalerar om inget resultat fås, och hästen ska sen lära sig att det blir värre om man inte gör nåt (försöka räcker, det måste inte bli helt rätt med en gång) och därmed börja reagera för allt mindre rörelser.
Vi tränar ett varmblod tillika och hon förstod det här direkt och gjorde enorma framsteg redan första kvällen, men kallblod tycks vara lite långsammare i starten ;)
Om han är på väg att gå över dig när du går före honom så brukar det räcka med att du en gång stannar till häftigt samtidigt som du sägter ptro och ev. höjer högra handen (brukar ibland användas vid visning av häst). Verkar han inte fatta eller kommer för nära så backar du helt enkelt in i honom. Det tar inte lång stund förrän du bara behöver spänna axlarna eller att han direkt tar röstkommandot.
Försöker han gå över dig när du står framför hästen (rätt ovanligt skulle jag nog säga :-\ och det är stor skillnad på om hästen går fram till dig eller över) så har du redan ett befäst röstkommando och annars får du göra dig stor och gå emot hästen. Kommer han för nära, lätt hänt med en kärvänlig unghäst så backar du honom ett steg med hjälp av en hand på bogen samtidigt som du säger back.
Men jag tycker ju att man främst ska främja den naturliga framåtdrivningen i hästen istället för allt för mkt tänka bakåt (även en korrekt ryggning bör göras med framåtbjudning ;)) så jag skulle vara rätt försiktig för att backa den i tid och otid. Det räcker med att den fattar.
-
Har en lite fråga i det här hur kan man låta en häst gå och drälla i 2.5 är och till vad nytta i så fall? ps ja dömer ingen ja bara tycker det är märkligt .
Får jag välja tar jag faktiskt hellre en ohanterad 2,5åring än en felhanterad dito.... 8)
Men en ohanterad unghäst som sedan blir felhanterad kan ju bli hur fel som helst, tyvärr är det många nybörjare som satsar på allt för unga hästar istället för att satsa på en läromästare.
Det bästa är dock en alldeles lagom samt välhanterad unghäst, då har du allt serverat inför inridningen sedan!
-
Gör inte dom flesta ridfolk så ???
Får många medlidande kommentarer "oj va det är synd om dig som inte kan göra nånting som har en 1-åring"
Orkar knappt kommentera ::)
aninte göra nåt med en ettåring?
*sätta på grimma
*gå promenader
*lyfta hovar
*borsta
*uppfostran=horsemanship för mig.
-
Tja..min 1-åring konditionstränar för speedcart, en halv mil per gång ungefär..o så har jag kört henne med linor o däck och nästa vecka får hon nog dra en liten kälke.. :)
Det där som du beskriver mysfaktor, det är fölskolan de ;)
-
Har en lite fråga i det här hur kan man låta en häst gå och drälla i 2.5 är och till vad nytta i så fall? ps ja dömer ingen ja bara tycker det är märkligt .
Varför inte låta flocken göra grovjobbet utan någon människa som ev inte förstår språket? Finns ingen som kan fostra en häst bättre än andra hästar. Enl min mening ger detta hästar som inte ifrågasätter ledarskap i lika stor utsträckning än om någon människa varit med och micklat för mycket och kommit med tvetydiga budskap. Men detta kräver ju en ordentlig flock. Men jag ser inget fel i att låta unghästarna gå länge innan man börjar arbeta med dem. Titta bara på hur islänningarna gör...
-
Tja..min 1-åring konditionstränar för speedcart, en halv mil per gång ungefär..o så har jag kört henne med linor o däck och nästa vecka får hon nog dra en liten kälke.. :)
Det där som du beskriver mysfaktor, det är fölskolan de ;)
ja de ska tuktas i tid,det har man nytta utav ;-)
yngsta hästen jag köpt var 2år och gick på bete...
-
Titta bara på hur islänningarna gör...
..tja, vill man ha en islänning...så varför inte :)
-
Varför inte låta flocken göra grovjobbet utan någon människa som ev inte förstår språket? Finns ingen som kan fostra en häst bättre än andra hästar. Enl min mening ger detta hästar som inte ifrågasätter ledarskap i lika stor utsträckning än om någon människa varit med och micklat för mycket och kommit med tvetydiga budskap. Men detta kräver ju en ordentlig flock. Men jag ser inget fel i att låta unghästarna gå länge innan man börjar arbeta med dem. Titta bara på hur islänningarna gör...
alla är vi olika, jag har då ALDRIG gett något utav mina djur några tvetydiga budskap,jag har bra kroppskontroll och är bra på kroppsspråk. :D
-
Varför inte låta flocken göra grovjobbet utan någon människa som ev inte förstår språket? Finns ingen som kan fostra en häst bättre än andra hästar. Enl min mening ger detta hästar som inte ifrågasätter ledarskap i lika stor utsträckning än om någon människa varit med och micklat för mycket och kommit med tvetydiga budskap. Men detta kräver ju en ordentlig flock. Men jag ser inget fel i att låta unghästarna gå länge innan man börjar arbeta med dem. Titta bara på hur islänningarna gör...
ja hur dom Gör ja ska vi nog lämna där hän . Vadet beträffar hästar i allmän het så anser ja att man bör köra in alla hästar så dom har hunnet att stärka upp ryggen tillräckligt för in ridning sen så är det ju alltid lättare att hantera i från tidig ålder sen att dom blir uppfostrade i flock ser ja inte som något hinder . Men var och en är ju salig på sin tro.
-
alla är vi olika, jag har då ALDRIG gett något utav mina djur några tvetydiga budskap,jag har bra kroppskontroll och är bra på kroppsspråk. :D
Det har jag inte sagt heller... ;) det kräver ju sedan sin man/kvinna oxå att förstå hästen och veta hur man upprätthåller ledarskapet. Utan att trampa någon på fötterna kan jag bara säga att jag personligen vid ett flertal tillfällen erfarit hur människor misstolkar hästars beteende (utifrån mitt sett att se det och det är ju inte heller säkert att det är rätt ;)). Man har delade åsikter om hur problem skall hanteras, vad hästen menar etc etc. Ja, det är ju bara att läsa tråden, eller miljontals andra, så ser man hur många olika tankar det finns kring hästuppfostran. I hästars värld är det raka rör som gäller, får de rakar rör från början vet de vart skåpet skall stå. Det är svårt för oss människor att vara uppmärksamma på minsta lilla tecken, såsom en häst är, då är det aldrig några frågetecken, de behöver inte grubbla och skriva i en tråd på alternativ.nu.
ja hur dom Gör ja ska vi nog lämna där hän . Vadet beträffar hästar i allmän het så anser ja att man bör köra in alla hästar så dom har hunnet att stärka upp ryggen tillräckligt för in ridning sen så är det ju alltid lättare att hantera i från tidig ålder sen att dom blir uppfostrade i flock ser ja inte som något hinder . Men var och en är ju salig på sin tro.
Nej, det är aldrig fel att uppfostras i flock. Men min tanke med inlägget var att argumentera för att det behöver inte vara fel att låta en unghäst "bara" gå.
Sen vet jag att det aldrig faller i god jord att dra in islänningarna i en diskussion bland storhästmänniskor. Men nåt måste de ju göra rätt, hästarna är oslagbara i hanteringen.
-
Det har jag inte sagt heller... ;) det kräver ju sedan sin man/kvinna oxå att förstå hästen och veta hur man upprätthåller ledarskapet. Utan att trampa någon på fötterna kan jag bara säga att jag personligen vid ett flertal tillfällen erfarit hur människor misstolkar hästars beteende (utifrån mitt sett att se det och det är ju inte heller säkert att det är rätt ;)). Man har delade åsikter om hur problem skall hanteras, vad hästen menar etc etc. Ja, det är ju bara att läsa tråden, eller miljontals andra, så ser man hur många olika tankar det finns kring hästuppfostran. I hästars värld är det raka rör som gäller, får de rakar rör från början vet de vart skåpet skall stå. Det är svårt för oss människor att vara uppmärksamma på minsta lilla tecken, såsom en häst är, då är det aldrig några frågetecken, de behöver inte grubbla och skriva i en tråd på alternativ.nu.
Nej, det är aldrig fel att uppfostras i flock. Men min tanke med inlägget var att argumentera för att det behöver inte vara fel att låta en unghäst "bara" gå.
Sen vet jag att det aldrig faller i god jord att dra in islänningarna i en diskussion bland storhästmänniskor. Men nåt måste de ju göra rätt, hästarna är oslagbara i hanteringen.
Ursäkta vad vad du glömmer är ju hurdant temperament Islänningen har och det har inget med med uppfostran att göra så glöm ras till hörighet liten nuva och håldej till ämnet.
-
Ursäkta vad vad du glömmer är ju hurdant temperament Islänningen har och det har inget med med uppfostran att göra så glöm ras till hörighet liten nuva och håldej till ämnet.
Öh... trodde det var fritt fram att diskutera i detta forum ??? och ska vi hård dra det så var det ju faktisk du som började spåra ur ;D jag svarade ju bara på ditt inlägg... (och följden av det). Dock tycker inte att det är en urspårning.
Vad jag ville peka på var att islänningarna (människorna alltså) låter sina unghästar gå i flock länge innan de hanterar dem.
Ska vi snacka temperament? Islänningar är egensinniga, viljestarka och väldigt temperamentsfulla, men samtidigt väldigt hanterbara (om jag får generalisera lite...). En lång tradition av hästhantering ligger till grund för islänningens (hästens) hanterbarhet, om du frågar mig.
-
Öh... trodde det var fritt fram att diskutera i detta forum ??? och ska vi hård dra det så var det ju faktisk du som började spåra ur ;D jag svarade ju bara på ditt inlägg... (och följden av det). Dock tycker inte att det är en urspårning.
Vad jag ville peka på var att islänningarna (människorna alltså) låter sina unghästar gå i flock länge innan de hanterar dem.
Ska vi snacka temperament? Islänningar är egensinniga, viljestarka och väldigt temperamentsfulla, men samtidigt väldigt hanterbara (om jag får generalisera lite...). En lång tradition av hästhantering ligger till grund för islänningens (hästens) hanterbarhet, om du frågar mig.
Min pappa jobbade med islandshästar på Island under en längre tid. Hästarna kräver mycket hantering innan de fogar sig. De kan ha ett riktigt hett temprament.
MEN traditionen är rutten som fan. Det nya sätt man hanterar dem på kommer från influenser från andra länder och tack och lov för det.
På hans tid så gick hästarna lösa i flock till en viss ålder. De uppfostrades av flocken. Sen fångades de in, sattes fast mellan två pålar i ett kärr och fick potatis eller mjölsäckar uppkastade på ryggen om och om igen tills de inte orkade kämpa emot längre. Gården min påappa jobbade på använde gärna piska och vassa sporrar med. Man körde stenhårt på att en unghäst måste brytas ner totalt för att sen byggas upp av en människa igen.
Min pappa menar än idag att det är det enda sättet att få en lydig underlägsen häst.
Som tur är har en ny generation hästfolk tagit över på de flesta ställen på Island. Men jag vet att metoden fortfarande används på vissa gårdar, bland annat släktings gård på Island.
Jag tror ändå de har rätt i flockuppfostran. Det passar islänningar bra och man slipper felhantering när de är unga.
-
Jag gillar Reynirs ridskola (boken ) och har ibland använt mig av den för att komma framåt med träningen trots att jag rider akademiskt .
Annars tycker nog jag det är bäst om man låter fölet följa mamman i de olika sysslorna först lös sedan bunden , då lär sig fölet automatiskt de olika ljuden och vad det är människan vill . Kan man ha hästen som handhäst är det också bra när man är ute och rider .
Då bör fölet vara vant vid människor och människans ljud , selpåläggning och annat blir inte "nytt" den har ju varit med .
Att gå framför en lätt harv , radrensare eller liten vagn blir inte heller skrämmande när den gjorde det med mamma och det var ok .
Man får mycket gratis där och en tvååring ska kunna användas i lättare sysslor som de som beskrivs ovan utan att bli överansträngd om man har noga koll på tillväxtperioder och annat .
-
Öh... trodde det var fritt fram att diskutera i detta forum ??? och ska vi hård dra det så var det ju faktisk du som började spåra ur ;D jag svarade ju bara på ditt inlägg... (och följden av det). Dock tycker jag det är intressant att diskutera och skulle aldrig drömma om att påstå att ditt inlägg spårade ur tråden.
Vad jag ville peka på var att islänningarna (människorna alltså) låter sina unghästar gå i flock länge innan de hanterar dem.
Ska vi snacka temperament? Islänningar är egensinniga, viljestarka och väldigt temperamentsfulla, men samtidigt väldigt hanterbara (om jag får generalisera lite...). En lång tradition av hästhantering ligger till grund för islänningens (hästens) hanterbarhet, om du frågar mig.
för mej får du vill tycka vill ser det som det ingen anledning att diskutera just isläningen att dom sen vill ha dom drällades i typ tre år det finns det u andra förklaringar på som du borde veta för hoppnings vis .Och vill sen vänta tills dom 2.5 -3 år så är det ju upp till var och en ja ser det bara som onödigt och farligare samt att du kan ha glädje av hästen tidigare då det inte frestar på rygg som i ridning om man har kört in tidigt .
-
Inte att förglömma så tar ju vissa raser längre tid på sig innan de är färdiga för belastning.
-
och tittar man på vildhästar så inser man att de måste följa flockens milavandringar varken de orkar eller inte!
-
På hans tid så gick hästarna lösa i flock till en viss ålder. De uppfostrades av flocken. Sen fångades de in, sattes fast mellan två pålar i ett kärr och fick potatis eller mjölsäckar uppkastade på ryggen om och om igen tills de inte orkade kämpa emot längre. Gården min påappa jobbade på använde gärna piska och vassa sporrar med. Man körde stenhårt på att en unghäst måste brytas ner totalt för att sen byggas upp av en människa igen.
Min pappa menar än idag att det är det enda sättet att få en lydig underlägsen häst.
Måste säga att efter att under 10 års tid bott intill en islandshästklubb, så har inte mycket förändrats från den tiden... :(
-
Måste säga att efter att under 10 års tid bott intill en islandshästklubb, så har inte mycket förändrats från den tiden... :(
Borde vara olagligt att ta till liknande metoder. En häst blir ju hanterbar, det blir den säkert. Men hur mycket glädje kan det finnas mellan människa och häst om den ska uppfostras på det sättet?
Jag tror stenhårt på att alla djur bäst uppfostras som de uppfostras av sina egna, varesig det är hund, katt eller häst.
-
Borde vara olagligt att ta till liknande metoder. En häst blir ju hanterbar, det blir den säkert. Men hur mycket glädje kan det finnas mellan människa och häst om den ska uppfostras på det sättet?
Jag tror stenhårt på att alla djur bäst uppfostras som de uppfostras av sina egna, varesig det är hund, katt eller häst.
men hur tror du att du kan hantera en flok uppfostrad 3åring lättare än en ett ett åring som både du och folk en hanterar i hop?
-
men hur tror du att du kan hantera en flok uppfostrad 3åring lättare än en ett ett åring som både du och folk en hanterar i hop?
De har jag inte sagt. Jag tror det är viktigt att ha både flockuppfostran men hanteraing av människor med. Inte för att jag för den delen tror det är så himla mycket svårare med en 1 åring än en 3 åring som är ohanterad om du förstår.
Jag menade bara på att metoden där man ska bryta ner ett djur psykiskt och fysiskt för att sen "bygga upp den" igen borde vara olagligt. Även om det fungerar.
-
Ok då har ja väll bar miss upp fatta dig då. Jo det är väsentlig skillnad om det blir lite tag det kan ja låva dig . Sen ska man inte bryta ner om ja får råda.
De har jag inte sagt. Jag tror det är viktigt att ha både flockuppfostran men hanteraing av människor med. Inte för att jag för den delen tror det är så himla mycket svårare med en 1 åring än en 3 åring som är ohanterad om du förstår.
Jag menade bara på att metoden där man ska bryta ner ett djur psykiskt och fysiskt för att sen "bygga upp den" igen borde vara olagligt. Även om det fungerar.
-
Ok då har ja väll bar miss upp fatta dig då. Jo det är väsentlig skillnad om det blir lite tag det kan ja låva dig . Sen ska man inte bryta ner om ja får råda.
ja själv är ja kluven. Många menar ju att en ohanterad häst som fått mogna i en flock är bättre än en häst som hanterats av människor som unghäst. Själv vet jag inte, har bar aerfarenhet av att köra in shetlandsponneyer. Annars har jag bara haft äldre redan "färdigskolade" hästar :)
-
En ohanterad häst är hundra gånger bättre än en felhanterad, där kan jag hålla med om.
Men det finns INGEN anledning att inte hantera sin häst. Och att den ska bli rätthanterad bör man ha vana, annars ska man inte hantera unghästar. (Nej, det hjälper inte med en NH-kurs)
Och apropå shettisar, dom är det ju bara att sätta för o köra, inte jämförbart ÖVERHUVUDTAGET med en 3-årig nordsvensk.
-
ja själv är ja kluven. Många menar ju att en ohanterad häst som fått mogna i en flock är bättre än en häst som hanterats av människor som unghäst. Själv vet jag inte, har bar aerfarenhet av att köra in shetlandsponneyer. Annars har jag bara haft äldre redan "färdigskolade" hästar :)
Ja du det får väll stå för dom ja har kört in både det ena och det andra så i mitt tycke om ja kan så före drar ja en ett åring som man vänjer så skatteliga hjärna med en äldre häst i hop så det blir så naturligt som möjligt då föl ungen litar på den äldre. Men det är ja det :).
-
En ohanterad häst är hundra gånger bättre än en felhanterad, där kan jag hålla med om.
Men det finns INGEN anledning att inte hantera sin häst. Och att den ska bli rätthanterad bör man ha vana, annars ska man inte hantera unghästar. (Nej, det hjälper inte med en NH-kurs)
Och apropå shettisar, dom är det ju bara att sätta för o köra, inte jämförbart ÖVERHUVUDTAGET med en 3-årig nordsvensk.
Jag skulle aldrig jämföra det, ville bara påpeka att jag har begränsad erfarenhet och utgår från andras kunskaper som jag hört, läst mig till.
-
"Man ska inte tro på allt man hör på radio" fick jag höra av en klok man när jag var ung och med det menade han att man ska endast lite på det man VET SJÄLV ;)
Har försökt hålla mig till det så gott jag kunnat och jag tycker jag lärt mig ganska mycket på det viset, det jag inte vet, tar jag reda på :)
-
"Man ska inte tro på allt man hör på radio" fick jag höra av en klok man när jag var ung och med det menade han att man ska endast lite på det man VET SJÄLV ;)
Har försökt hålla mig till det så gott jag kunnat och jag tycker jag lärt mig ganska mycket på det viset, det jag inte vet, tar jag reda på :)
hehe, jo sant. Jag tar in kunskap genom att lyssna kritiskt. Skulle jag följa min pappas råd skulle jag nog fråntas mina djur vid nu om man säger så. Han anser sig ju inte ha mindre rätt för det.
-
Nu börjar det släppa för vår stora klumpeduns, efter ihärdig träning. Han förstår allt mindre signaler, men de är fortfarande ganska stora i förhållande till vad man skulle vilja. Men det verkar gå åt rätt håll.
Min vän köpte alltså den här hästen för några månader sedan, så varför uppfödaren lät hästen "stå och drälla" i två år får du fråga henne själv. Vanlig hantering har dom iallafall inte ödslat tid på.
Visst är det lättare med unghäst som inte blivit hanterad själv än en "gammal läromästare". Samma människa som äger unghästen har också ett gammalt ridskolesto, och där kan man snacka signal-okänslig! Unghästen är en dröm att träna i jämförelse, det tog inte länge så sod stoet på bakbenen trots att pressen i övningen var minimal. Det är skillnad på hästar och hästar, vilka som lättare låter sig domineras (i positiv bemärkelse, inte genom hugg och slag-undergivsenhet) men jag vågar iallafall säga att jag tycker gamla ston som gått på ridskola är riktiga monster... Varför de sen ska kallas läromästare som förstahäst-köpare uppmanas satsa på kan jag för mitt liv inte förstå.
-
Min nordis va likadan när hon va liten. Har haft henne alltid men det tog väl tills hon va runt fyra innan hon började tänka efter lite före trots idogt hanterande på diverse olika vis. Ånglokstilen, men ändå alltid snäll och välvillig. Tendenserna kan anas än idag (hon e tio) om hon tex blir stressad för något men det är nuförtiden tack och lov inte svårt att påkalla hennes uppmärksamhet även i såna situationer.
Man får ju inte glömma att hästarna är individer så man får ju alltid köra träningen i olika nyanser även om man i stort använder sig av samma grundtanke. Lycka till! :D
Mvh Zandra