Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: Gräbban skrivet 21 nov-10 kl 21:04
-
Ska slakta en gammal tacka, som dock är frisk. Funkar köttet till färs eller är smaken inte bra?
-
Vi slaktade ett par äldre tackor i höstas, 5 och 7 år gamla, och det köttet har varit jättegott. De var båda gotlandskorsningar.
-
Hej!
Köttet på gammal tacka kan vara jättegott. Se bara till att den slaktas på ett hygieniskt sätt, dvs att att ingen ull kommer i beröring med köttet. Enklast är det om tackan klipps först, åtminstone på mage och ben.
Stekar och sadel tycker jag inte att du skall göra färs av, dessa är jättegoda som de är. Om tackan är fet och du inte gärna vill ha fårsmaken, så kan du putsa bort fettet. Det är i fettet som smaken sitter. Övriga delar av tackan är goda att göra gryta på. Du kan också göra korv om du vill.
-
Som jlundgre nämnar kan man göra god korv på får, min kompis gör supergod fårkorv. När vi (hände bara vid ett tillfälla) slaktade får som var flera år gamla var vi i ett läge där det inte fanns tid eller ork att hålla på att göra korv och då tog vi rätt enbart på dom störra köttbitarna utan fett och gjorde grytbitar även av fjolarna. Gott!
-
OBS tänk på när hon var avmaskat bara, det är ganska lång tid efter man inte bör äta köttet.
-
Gammal sau (får) kan smake stramt om man icke er van.
Blanda 50/50 med griskjöt og laga kjötfärsbiffar. om du tycker at får smaker for stramt. låren kan du törrsalte i nio dögn, törke av saltet for så henge til törk 4-5 mnd. delikatesse fra vestlandet i norge. (koster 5-600 i butikken)FENALÅR. Gott til öl.
sorry min svorska :)