Alternativ.nu
Djur => Får => Fårslakt & tillvaratagande => Ämnet startat av: hustran skrivet 17 nov-10 kl 20:15
-
Jag läser vår "slaktredovisning". På veterinäranmärkningar står det efter vissa djur siffrorna 74 sedan på ngn.82 sedan 84 på på 1st. Ingen förklaring. Vad det betyder vet jag inte.Vi slaktar på ett lokalt slakteri. När vi anlitade Farmek för länge sedan så fanns sifferförklaringarna bakpå men jag minns inte vad de betyder,vet någon? Alla de senaste lammen vägde mellan 15-22 drygt. inte så dåligt för att vara Gutar tycker jag men tyvärr klassas de usligt med O och några O-. Tycker nog att som någon annan ,att klassningen borde stämma med rasen något och att inte tex. texel eller annan köttras sätter facit på hur lamm skall se ut. Detta gällde våra 23 senaste men de är nog goda i alla fall. :)
-
Kod 74 är Lungparasiter
Kod 82 är lilla leverflundran
Kod 84 är parasitära granulom
-
Tack Rosa, nu vet jag.
-
Jag läser vår "slaktredovisning". På veterinäranmärkningar står det efter vissa djur siffrorna 74 sedan på ngn.82 sedan 84 på på 1st. Ingen förklaring. Vad det betyder vet jag inte.Vi slaktar på ett lokalt slakteri. När vi anlitade Farmek för länge sedan så fanns sifferförklaringarna bakpå men jag minns inte vad de betyder,vet någon? Alla de senaste lammen vägde mellan 15-22 drygt. inte så dåligt för att vara Gutar tycker jag men tyvärr klassas de usligt med O och några O-. Tycker nog att som någon annan ,att klassningen borde stämma med rasen något och att inte tex. texel eller annan köttras sätter facit på hur lamm skall se ut. Detta gällde våra 23 senaste men de är nog goda i alla fall. :)
Håller fullständigt med dig angående klassningen! Har själv finull och de platsar inte heller i formen men enligt våra kunder som köper direkt i låda så tycker de att de har fått ett både gott o bra kött. Förr innan EU-inträdet så fanns inte lika många klasser på slakten. Då hamnade mina bättre till o som jag minns var det i regel bättre betalt.
-
Är det vanligt med dessa parasiter?
Vad får man betalt för ett lamm, ca 20 kg?
-
Jo, visst var det bättre betalt för lammen innan vi gick med i EU...
När priserna sänktes motiverades det med att vi istället skulle få tackbidrag som kompensation... nu är ju de borttagna, och vi får fortfande lika dåligt betalt. >:D
Just så här års betalar ett 20kg lamm sig i klassningen O, 450:-. Om man har ett kontrakt så ger det 510:- (3:- mer/kg)
Om man tittar på klassningen, så skiljer det 30:- på ett lamm om det klassar sig O repektive R-. (1,50/kg) Så så himla stor skillnad är det inte på klassningen! Större skillnad är det om lammet inte väger tillräckligt mycket, utan väger undet 15,9kg. Då faller priset 4:-/kg genast.
Tillägg för Gotlandsfårs pälsskinn är 155:-/styck. (vilket är att ge bort dom, om man har bra skinn!!)
-
Hmm, sedan kommer ju ev. fettavdrag och då sjunker priset visst katastrofalt. Kan inte heller siffrorna för dem...Någon?
-
Det verkar som om fettavdrag oftast är ca 4 kr/kg för lamm. Kolla slakteriernas hemsida där finns aktuell notering. Se till exempel KLS: http://www.klsugglarps.se/aciro/websidor/visasida.asp?idnr=EC3qhfBNEC3JifzNEC3rifWNED4rifWNFD4rJfWOFD4riaXOFD4rjMXOFJ5s (http://www.klsugglarps.se/aciro/websidor/visasida.asp?idnr=EC3qhfBNEC3JifzNEC3rifWNED4rifWNFD4rJfWOFD4riaXOFD4rjMXOFJ5s)
-
4:-/kg i fettavdrag för varje fettklass. Det kan snabbt summer upp i 8:-/kg och det kostar!! Det är därför man ska väga sina lamm, det är A och O...
Ett lamm växer upp till en viss vikt (individuellt för varje lamm och kön), sedan sätter lammet fett istället för kött. (En del köttraser kan dessutom sätta fett innan lammen är färdigväxta) Då kan fettavdraget rassla iväg!
Ett lamm som har gått en månad för länge innan det slaktas kan ha 8:-/kg i avdrag, lätt! :o
Sånt ska man inte ge bort!
Väg lammen och kolla när de börjar nå sin slutvikt genom att känna på dom! Vågen och handen tillsammans gör bedömningen.
-
Där har man ju problemet med almogeraserna också,svårigheter med att känna de olika rasernas växtsätt bla. Är man van vid att känna på en ras och byter sedan som vi, står man där lätt förvirrad.Lat har jag också blivit så vi tar inte tillbaks så många lamm el. slaktar hemma. Slakteriet här tar ca. 350 kr/ djur och inte får man nåt för skinnen heller.Men djuren är viktiga för gården i alla fall så nåt får man offra. Tack för listan med fettgrupperna Tjalve. Själva äter vi mest tackor, pga. snålhet och att köttutfallet är så mycket högre. De är väldigt fina.
-
Men.... hur kan slakterierna bara betala 20:-/kilot och sen kan affären ta 100? Man blir ju vansinnig! 60% av lammköttet importeras (från Nya Zeeland och Irland) tydligen, och intresset för lamm bara ökar. Vore det inte i statens intresse att vi blir självförsörjande? Var är politiken kring detta? Om nöt och gris läser man ofta om uppropen från bönderna och deras dåliga lönsamhet, men om lamm är det tyst. Vilken väg är bäst att gå?