Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: Dolvis skrivet 13 nov-10 kl 16:05

Titel: Missade att saltet till saltlagen ska vara jodfritt - vad kan hända?
Skrivet av: Dolvis skrivet 13 nov-10 kl 16:05
I år kände jag mig så van att salta in och koka saltlag så jag bara gjorde den enl recept i mitt huvud.
Övermodigt, för där stod inte att saltet skulle vara jodfritt. :-\
Lammstekarna har legat i två veckor och vi tänkte röka i morgon, allt ser som vanligt ut  i baljan och det luktar inte konstigt.

Varför ska det vara  jodfritt och vad händer om man har salt med jod i stället? Har jag försört allt mitt kött?

Hjälp med råd snälla ni som är kunniga!
Titel: SV: Missade att saltet till saltlagen ska vara jodfritt - vad kan hända?
Skrivet av: skiesabove skrivet 13 nov-10 kl 16:10
Det kan smaka jod...
Titel: SV: Missade att saltet till saltlagen ska vara jodfritt - vad kan hända?
Skrivet av: Frances skrivet 13 nov-10 kl 16:11
Jag har inte provat med kött..men gurkorna smakade skit iallafall  :-[ när jag tog fel salt..
Titel: SV: Missade att saltet till saltlagen ska vara jodfritt - vad kan hända?
Skrivet av: Dolvis skrivet 13 nov-10 kl 16:17
Låter illavarslande.  :( Det är nästan ett helt får...  :-\
Men det låter i alla fall inte som att det blir farligt på ngt sätt. Då är väl det man kan göra att köra på och se hur resultatet blir.

Någon som vet vad gäller kött?
Titel: SV: Missade att saltet till saltlagen ska vara jodfritt - vad kan hända?
Skrivet av: Edgar skrivet 13 nov-10 kl 19:35
Personligen tvivlar jag på att smaken kan påverkas av de låga halter kaliumjodid som ingår i saltet. Försökte leta upp vad kaliumjodid smakar, hittade ännu inget. Hittade däremot en uppsats som menar att i de nivåer man berikar saltet med jod hittas ingen smakförändring.

http://www.micronutrient.org/resources/Salt_CD/4.0_useful/4.1_fulltext/pdfs/4.1.4.pdf (http://www.micronutrient.org/resources/Salt_CD/4.0_useful/4.1_fulltext/pdfs/4.1.4.pdf)
Titel: SV: Missade att saltet till saltlagen ska vara jodfritt - vad kan hända?
Skrivet av: ieenilorac skrivet 13 nov-10 kl 19:41
Jag har använt salt med jod i saltlag, utan att kunna märka någon skillnad. Jag tror att det är som med det osaltade smöret man ska ha i vissa bakverk, det är en gammal myt, som gör minimal om ens någon skillnad.

Men rapportera gärna hur resultatet blir, det är bra att veta vilka erfarenheter andra har, kanske är det något i mina recept som gör att det funkar för mig.
Titel: SV: Missade att saltet till saltlagen ska vara jodfritt - vad kan hända?
Skrivet av: esten skrivet 13 nov-10 kl 19:45
Till köttet spelar det ingen roll .
Jag har använt både med och utan utan att märka skillnad .
Titel: SV: Missade att saltet till saltlagen ska vara jodfritt - vad kan hända?
Skrivet av: Dolvis skrivet 13 nov-10 kl 22:24
Tack för alla svar, vi kör i morgon och så lämnar jag rapport när vi smakat.  :)
Titel: SV: Missade att saltet till saltlagen ska vara jodfritt - vad kan hända?
Skrivet av: Sommartorparn skrivet 19 nov-10 kl 20:20
Jag tror att det är som med det osaltade smöret man ska ha i vissa bakverk, det är en gammal myt, som gör minimal om ens någon skillnad.

Fast det stämmer bara om man är van vid salt smör. Bjud utländska gäster på smörkräm gjort på saltat smör, så ska du se att de märker det...
Titel: SV: Missade att saltet till saltlagen ska vara jodfritt - vad kan hända?
Skrivet av: ieenilorac skrivet 20 nov-10 kl 13:51
Fast det stämmer bara om man är van vid salt smör. Bjud utländska gäster på smörkräm gjort på saltat smör, så ska du se att de märker det...
Fast i många recept från Italien och England tillsätter man salt i söta bakverk, men skriver att man måste ha osaltat smör. Jag tror det beror på att man tillsatte salt till lite sämre smör förr, och att det osaltade var bäst. Nuförtiden håller ju smöret hög kvalitet, så då spelar det ingen roll. Givetvis lite beroende på bakverk, ibland kanske saltet kan skämma. Men om receptet skriver osaltat smör, samtidigt som man ska tillsätta salt, så måste det ju gå utmärkt att använda saltat smör...
Titel: SV: Missade att saltet till saltlagen ska vara jodfritt - vad kan hända?
Skrivet av: pålle skrivet 20 nov-10 kl 14:24
Kanske ett dumt påstående men ja tror man salta  smöret av två skäl dels för smak och dels för längre hållbar het.
Titel: SV: Missade att saltet till saltlagen ska vara jodfritt - vad kan hända?
Skrivet av: Dolvis skrivet 20 nov-10 kl 16:35
Rapprt från röken: köttet verkar helt okej.