Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: esterdavidsson skrivet 23 feb-21 kl 12:57

Titel: Egen fetaost - vad blev fel?
Skrivet av: esterdavidsson skrivet 23 feb-21 kl 12:57
Testade att göra egen fetaost (nybörjare i mejeriandet) men det blev inte alls bra, var blev det fel?

Värmde mjölken (från bondgård hämtad ca 12h tidigare) till 32 grader. Tillsatte yoghurt och filmjölk (2% av vardera) stod i 30-60min, tillsatte löpe, stod i 30-60min. Skar i bitar och rörde var 5min i ca 30min. Silade av vasslen och hängde sen upp i ostduk i 24h, vände 3 ggr under det dygnet. La sen i 3% saltlag i kylskåp, kollade efter 6 dygn, ganska sörjig, ingen smulighet och smakade beskt. Sköljde av bitarna och testade sen att lägga tillbaka dem för att se om de mognade på, men nu efter 15dygn är det ännu sörjigare och smakar illa.

Någon som vill tipsa på vad jag ska ändra till nästa gång så är jag tacksam!
Titel: SV: Egen fetaost - vad blev fel?
Skrivet av: torbjorn skrivet 23 feb-21 kl 15:01
Förmodligen har fel sorts mikroorganismer på något sätt kommit in i processen och tagit över. Om mjölken var opastöriserad, kan ju lite av varje och kanske inte bara önskvärda bakterier ha följt med den.  En annan möjlighet är om bakteriekulturerna i filmjölk och/eller yoghurt redan var mer eller mindre halvdöda, och aldrig fick sån fart att de kunde ta över och dominera odlingen.
Titel: SV: Egen fetaost - vad blev fel?
Skrivet av: Västragård skrivet 24 feb-21 kl 12:08
Hade samma problem som du med sörjigheten första gången jag gjorde fetaost. Sedan lärde jag mig att vasslen behöver stå och surna ett tag innan man gör saltlake på den. Sedan jag började med det har osten hållit sig fin! Ja följde ett recept på Dalmatiner någonting på nätet, funkade klockrent!
Titel: SV: Egen fetaost - vad blev fel?
Skrivet av: Luffsen skrivet 24 feb-21 kl 14:18
http://dalmatianmom.blogspot.com/p/blog-page_1.html?m=1