Om det är en "modern" vedspis med plattor med flänsar på undersidan, så blir det mest effektivt att använda kokkärl med planslipad botten, precis som på en elspis med gjutjärnsplattor. Är det en äldre typ av vedspis med spisringar och plan undersida av plattorna, så blir det inte mycket värmeöverföring från elden till plattor och ringar, och dessutom dålig kontakt mellan de ojämna spisringarna och kokkärlet, så då är det ingen mening med några planslipade bottnar. Bättre att lyfta bort plattan och några av ringarna så att bara ytterkanten av kärlet vilar på en ring och elden direkt kommer åt att värma kärlets botten. De gammaldags kokkärl med krage på sidan som är direkt avsedda för vedspisar, är säkrare eftersom de inte kan tippa om man råkar knuffa dem lite åt sidan.
Om man har en spisringsspis och ska låta kokkärlen vara i direkt kontakt med eld och rök, så bör man var noga med att elda ved som inte ger så mycket tjära. Undvik t ex tall, granstammar och björk, elda hellre al, sälg, rönn, grangrenar mm.