Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Placering av ny skattlåda  (läst 270 gånger)

Tältbyggare

  • Inlägg: 116
    • Skåne
Placering av ny skattlåda
« skrivet: 06 jun-21 kl 22:33 »
Jag har några samhälle som börjar bli trångbodda och slungning närmar sig. Jag vill dock inte slunga innan raps draget är över om 1-2 veckor.

Jag har tidigare stoppat på skattlådor överst när jag lagt till nya men ny börjar det bli ganska höga kupor och jag började fundera.
Det är inte uppe i översta skattlådan det är trångt utan nere i de två lådorna som är yngelrum.

Om man istället placerar nästa skattlåda närmast yngelrummet och sedan de fyllda ramarna ovanpå denna, frigör inte detta mer plats till bina eftersom att bina som ska tanka av det de hämtat slipper krypa genom 3-4 lådor med redan täckta ramar.

Hur går era tankar gällande placering av skattlådor?

Valjegrova

  • Inlägg: 36
    • Skåne
SV: Placering av ny skattlåda
« Svar #1 skrivet: 07 jun-21 kl 12:29 »
Sätter alltid dom underst,underlättar rejält mycket både för biodlaren och bina,den låda som ska slungas är ju överst då och lätt att tömma med bitömmare. Och sätter du en ny låda nu nederst med samma ramformat kan du flytta upp fyllda ramar med honung och även täckt yngel från yngerummet och ge drottningen lite tomma ramar i tillbaka så får dom mer plats och ynglen hinner krypa ut och ersättas med honung innan den lådan är klar för slungning.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

173 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter- Tycker det verkar vara en mycket innehållsrik tidskrift. Användbara tips och råd för den nyfikne och för de som vill utveckla sitt bruk med hand och hjärta. Tack!!
/Märit Newberg

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser