Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  kamphundar  (läst 63525 gånger)

Bulldeg

  • Inlägg: 6
    • Hälsingland
SV: kamphundar
« Svar #180 skrivet: 08 mar-12 kl 01:56 »
Lena i fjollträsk, dom hundar du nu kallar för just "kamphundar" är ju högst troligt blandraser av div slag då varken Amstaffen eöler Staffen bör räknas som en kamphund längre då rasen inte avlats aktivt för ändamålet på ca 100år plus/minus.

Men självfallet så har ju "kamphundar" lättare för att tända till/svara upp mot andra hundar, det kan ju bero på deras historia. Dock gissar jag snarare på bristande uppfostran eller dåligt psyke. Och dom oerfarna ägarna är ju just dom som oftast köper en blandras i tron om att den är renrasig och kan sedan få en hund som inte ens hade varit en "sund och fungerande" hund hos den bäste tränaren

Sonja på slätten. Jag är beredd att hålla med dig här. Sättet "kamphundar" slåss på skiljer sig oerhört ifrån övriga raser jus.
Dom flesta raser slåss ju som så att bita många gånger och snabbt, medans en "kamphund" mer gör ett bett och håller det så länge den kan tills den försöker gå efter ett mer "effektivt" bett. Dock så ska inte en hund utav kamphundstyp(Pitbull,Amstaff och Staffe) inte bita en människa i första taget då raserna aldrig avlats för det, tvärtom.

hustran

  • Inlägg: 1803
SV: kamphundar
« Svar #181 skrivet: 25 mar-12 kl 22:26 »
jag har inte ngn. vana vid sk. kamphundar eller tidigare erfarenhet. Det sorgliga som hände hos oss för ett par veckor sedan var att en amstaffkorsning (tror jag) som ngr. grannar har,fick lite spel....vår bordercollie och hon (stereliserad) har aldrig haft någon hundlig kontakt vad jag förstår. (inte förstått varandras signaler).Båda hundarna var lösa (vi eldade ris i en hage) och grannen kom tydligen förbi med sin hund.Plötsligt så hörde vi förtvivlade rop och såg då att deras tik satt som ett skruvstäd över huvudet på vår hund. vi rusade fram men det gick inte att få bort deras hund. Den hade ett "gäddgrepp" och gick inte att lossa........förtvivlat försökte vi att bända upp greppet men icke. Till slut så tog grannen ett rejält strypgrepp på sin hund och vi fick loss den. Det har nu tagit oss 2 veckor med dräneringslangar och antibiotika +smärtstillande och tratt. Ingen rolig historia. Jag klandrar inte vår granne, han är underbar men jag tvivlar på dessa hundar. Att se det stora breda muskulösa huvudet som bara "sitter fast" var en fasa. Det fanns ingen "normal" blick i ögonen utan ngn. sorts fastlåsning...... ingen kontakt fanns.Näe jag kan inte försvara dessa djur.

Lena i Fjollträsk

  • Gäst
SV: kamphundar
« Svar #182 skrivet: 25 mar-12 kl 22:35 »
Lena i fjollträsk, dom hundar du nu kallar för just "kamphundar" är ju högst troligt blandraser av div slag då varken Amstaffen eöler Staffen bör räknas som en kamphund längre då rasen inte avlats aktivt för ändamålet på ca 100år plus/minus.


Nu tog jag just dessa två hundar som exempel därför de var just sambokförda hundar. (Du får inte göra mh med blandraser) och att pitbullen var just en av landes få sambokförda pitbulls i händerna på en mycket engagerad "normal" hundägare var liksom poängen.

Gronavagen

  • Inlägg: 1554
    • Uppland
    • 1000 sätt att driva en matte till vansinne- en blogg om att (över)leva med en flock hundar
SV: kamphundar
« Svar #183 skrivet: 25 mar-12 kl 22:44 »
(Du får inte göra mh med blandraser)

Jo, det får man, i mån av plats.

Jonazid

  • Inlägg: 201
  • Mannagrynet
    • Övriga världen
SV: kamphundar
« Svar #184 skrivet: 27 mar-12 kl 12:40 »
Amerikansk bulldog är ingen kampras. Är jakt och vakt.  Apbt är den ras ja ser som ren kampras. Staffe används i hk fortfarande till viss del. Och en kamphund är är inte skapt för att vara aggressiv. Utan hunden ska ha game.

Finns mellan 3-600 renrasiga apbt i sverige. En apbt ska ha stamtavla från ett erkänd register inom rasen. Likaså ambull. Annars är hunden av okänd härkomst. Av de tusentals hundar som kallas kamphundar så är deflesta blandraserHär är några länkar om ni vill lära er mer om apbt.



hem.bredband.net/b371982/

Får lägga in fler länkar sedan. Denna mobil vill inte sammarbeta.

Övrigt är jag inne på min tredje Amerikanska bulldog.
Ta inte livet för allvarligt, du kommer inte levande ur det endå.

Jonazid

  • Inlägg: 201
  • Mannagrynet
    • Övriga världen
SV: kamphundar
« Svar #185 skrivet: 27 mar-12 kl 13:08 »
Länkar om Apbt.

Detta är Nicke´s sida. Där står det mesta man behöver veta, förusatt man kan engelska.

http://hem.bredband.net/b371982/

Här är kortare historik på svenska och fakta och myter.

http://www.iapbtf.se

www.pitbull.se

www.pitbullforum.se


// Jonathan

Ta inte livet för allvarligt, du kommer inte levande ur det endå.

Gullregn

  • Gäst
SV: Re:kamphundar
« Svar #186 skrivet: 27 mar-12 kl 13:33 »
Det hänger väl lite på uppfödaren också, om han/hon är seriös? Jag föreställer mig att det finns de som inte avlar på de "snällaste" hundarna av dessa raser, som är ute efter att få fram kampvilliga hundar...?

Jaha, nu hamnar jag i början av en lång tråd.

Kamphundar.

Alla hundraser har fått sitt distinktiva utseende OCH uppförande ur många många generationers avlande.
Deras antingen ståede öron eller hängande öron eller snällhet elller arghet eller olika arbetsområden är ju framavlat inte bara i en generation utan lääänge.

Det finns ju givetvis individualitet hos hundar men rastypiska är ju framavlat ite bara av den som varit uppfödare av en valp.
När jag tar en valp som uppfödare så är det ju inte jag som skapar en hund utan har bara förhoppningsvis valt bort hundar med specifika sjukdomar i linjerna eller om jag vill ha en speciell sak som kort eler lång päls om det finns dom variationerna inom rasen. Men inte ens där lyckas man då jag som har en långhårstik ville använda hee,,och inte en enda av valparna fick henes låga päls utan blev som sin pappa mediumpäls.

En sak då det gäller bitstatistik är att antalet bett per hundras beror ju också på hur många som finns av varje ras.
OCH typen av bett!
En vanlig familjehund kan bita men biter då oftast bara ett enda bet och backar sen. Den gör detta av rädsla eller av brist på socialisation mot tex barn eller så har barn gått hårt åt hunden som morrat och inte fått vara ifred och då nyper.
En hund som är framavlad i generationer til att slåss biter igen och igen eller håller den den tagit i ett hårt bett.
Detta med hur dom biter är väldigt rastypiskt att när dom väl biter OM dom biter så
 är det oliak beroende på ras.




Tindrah

  • Inlägg: 329
    • Uppland
    • Bloggen: Husmors Nyckelknippa
SV: kamphundar
« Svar #187 skrivet: 27 mar-12 kl 17:25 »
...Plötsligt så hörde vi förtvivlade rop och såg då att deras tik satt som ett skruvstäd över huvudet på vår hund. vi rusade fram men det gick inte att få bort deras hund. Den hade ett "gäddgrepp" och gick inte att lossa........förtvivlat försökte vi att bända upp greppet men icke. Till slut så tog grannen ett rejält strypgrepp på sin hund och vi fick loss den.

Har också haft oturen att få se en oskyldig lek gå över i ett sådant grepp (fast runt halsen). Det var en storvuxen blandras som helt plötsligt (utan de vanliga varningarna som föregår en konflikt) satte sig i halsen på en annan hund (inte min). Ägaren suckade bara "-Jahaja, det är pitbullen i henne, var lugna och flytta på er så ska jag lossa henne." Han var tydligen van vid det! Hunden var en pitbullkorsning och hade gjort sånt förr och han varnade inte ens oss andra som hade vänliga, socialtränade hundar i rasthagen den dagen...

Ett litet tag senare i samma rasthage var det en amstaff som oprovocerat sprang fram, attackerade och bet ihjäl en valp. Den amstaffen var socialtränad sen flera år och lekte med andra hundar varje dag, men det slog bara slint i huvudet på den. Jag har träffat den hunden flera gånger tidigare och min hund vägrade umgås med den eftersom den var så het/uppe i varv och inte riktigt kunde läsa av (eller respektera) de andra hundarnas tydliga signaler och gränssättanden.

Har träffat väldigt många hundar, men de där båda är de enda som har attackerat så hårt utan föregående varning. Det var inte ens slagsmål, de bara for på och försökte döda den andre hunden. Det kanske är en slump att båda har "kamphundsblod" i sig, men det tror jag knappast...

Förresten, det finns ett speciellt verktyg för att lossa "gäddgreppet", det heter "break stick" och består av en träpinne som är oval i genomskärning och smal och spetsig i ena änden. Man lirkar in den bakom tänderna och sen rullar man på den. Det gör att hunden tar nytt grepp och i det ögonblicket kan man dra loss den från den andra hunden.

Jeanette Åman

  • Inlägg: 8
    • Härjedalen
    • Hundkompaniet i Härjedalen
SV: kamphundar
« Svar #188 skrivet: 28 sep-13 kl 18:52 »
Har bara läst, och svarar på, TS.

Det du beskriver är motstridigt - kamplust har ingenting med aggression att göra.
Och jag skulle vilja säga att du umgåtts med okunniga människor som själva skapat sitt problem. Man tränar inte dessa hundar att umgås med andra hundar - man lär dem att vistas bland andra hundar men att ignorera dem. Att inte känna till och respektera hundens ursprung är dumdristigt. Ungefär som att släppa en vinthund i en inhägnad med harar och tro att träning skulle göra att den inte jagar och dödar dem. :)

Har man en hund av kampursprung ska man inte ha dem lösa där det finns en chans att man möter andra hundar. Du ska aldrig lita på att lusten att slåss inte vaknar av just nästa, mötande hund. "Det har aldrig hänt förut" är inte en ursäkt vi ägare till dessa hundar kan kosta på oss, det är ignorant och hänsynslöst mot både den egna hunden och omgivningen, att säga "min hund funkar med allt och är så snäll och lyder jämt" - vi har inte råd med det!

Kamplust är lusten att ta i, engagera muskler eller käkar, att kämpa emot något. Dessa hundar har en hög kamplust och (enligt mig) gör man klokt i att "utbilda" hunden i kamplek. Det vill säga lära hunden vad man biter, när man gör det, hur man gör det och framför allt att sluta på kommando. Kampleken ska alltså omgärdas av regler som hunden måste följa. Men att tro att man inte bör leka kamplekar med dessa hundar gör ingen nytta - kamplusten finns där. Bättre att ta fram den och visa hunden var den ska riktas och när.

Aggression är något helt annat. Jag vet inte om du menar att du verkligen sett aggression hos hundarna du pratar om, eller om det kanske varit frustration? Frustration kan jag mycket väl tänka mig uppstår i hög grad hos hundar som tidigt tvingats umgås med både kreti och pleti (i avsikt "att bli en snäll hund"), och sedan växer de upp, blir könsmogna, deras ursprung gör sig påmint, vips får de inte hälsa men de är ju vana att allt ska hälsas på och... Ja - sen har man problem på riktigt.
Mycket oschysst mot hundarna.

Jag tillåter inte mina hundar att hälsa på andra hundar. Inte heller har jag mina hundar lösa. Det innebär att jag får ställa mig emellan varenda gång det kommer lösa framrusande hundar vars ägare står 30 meter bort och skriker "den är så snäll, den vill bara hälsa!!" Och i ärlighetens namn har jag upplevt, mer än en gång, att många stör sig på min typ av hund just för att det egentligen ställer större krav på dem själva, att bli mer rädda om sina egna hundar. De kan inte längre låta sina hundar fara fram hejvilt som de själva vill och det verkar i många fall vara rätt besvärligt för dem. Och det kan ju bara jag beklaga.

Jag har valt typen av hund för dess överdrivna människovänlighet, deras enorma arbetslust och energi och deras läraktighet - det finns inte mycket de inte duger till egentligen. Alla har raser har sämre sidor man måste vara medveten om, ta hänsyn till eller arbeta med. Att många av dessa har lätt att hamna i slagsmål med andra hundar är inte en stor grej för mig - det finns värre nackdelar som jag aldrig i livet skulle vilja befatta mig med.
Och ville jag ha respekt - då skulle jag aldrig i livet välja dessa hundar! :)

Katla.PåRiktigt

  • Inlägg: 148
    • Uppland
SV: kamphundar
« Svar #189 skrivet: 28 sep-13 kl 19:02 »
Känner flera människor som fått sina hundar attackerade, och i ett fall dödad, av sk kamphundsraser. Och det har inte varit tuffa artonåriga killar som varit ägare, utan blandat folk. Jag är inte det minsta rädd för sådana hundar för egen del, men kopplar raskt mina båda skottar om jag ser en amstaff på håll.
Ifrågasätt allt.

Peter K

  • Inlägg: 1
SV: kamphundar
« Svar #190 skrivet: 12 sep-15 kl 00:37 »
Ärligt talat låter o känns det som ni inte har nån koll på rasen Anstaff, staff, pitbull mm!
Själv har jag haft hundar sen jag va 8år o är idag 37år!
Schäfer!, jämthund, karelsk björnhund.' Cocker spaniel, leonbergen och rodesian!
Nu har jag en pitbull/amstaff!!!
Sk kamphund.
För mig handlar det om vad du ger o gör med din hund, jag har aldrig varit med om att mina hundar oavsett ras har går till attack lr bitit varken andra hundar lr människor!
Att säga Att vissa hundar som tex pitbull lr amstaff är mer benägna pga ras är buulshit!!
Visst har dessa raser andra egenskaper ön andra hundar precis  alla andra raser !
Min hund jag har nu är utan tvivel den bästa hund jag haft o passar mig perfekt!
Hundar oavsett ras blir inte aggressiva de är ägaren som inte har det rätta ledarskapet o hunden gör utfall.
Sen ska vi ha klart för oss att pittbull, amstaff är en uthållig hund o tar inte skit, den står på sig o är envis o den blir attackerad(går oftast vinnande ur kampen)
Dessa rasen är avlade till sällskapshundar, o inte gå till attack på människor o har ett otroligt överseende med barn o andra djurarter som inte andra raser har,
Även kallade nannydogs, pga av sitt
Engagemang att ta hand om o bevaka barn i familjen(sover nästan alltid brevid dom minsta barnen)
Jag har min hund lös när vi leker o kastar boll lr är på stranden o det är ofta det kommer andra hundar o hon är inte ens intresserad o har aldrig varit.
Ibland händer det att den andra ägaren vill att hundarna ska leka, o de e ok om dom får nosa lite på varann först så får man se hur dom reagerar, det har gått bra alla gånger
Oavsett ras på den andra hunden!
Så klart att det ligger mycket ansvar hos ägaren vad msn vill ha för hund o man måste ha tid till sin hund o läsa på vilken hundras man väljer !

Så min uppfattning är finns inga sk kamphundar
O deras käkat går inte i lås
Inte mer aggressiva än någon ras (ligger hos ägaren)
Alla i min bekantskapskrets som inte hade koll på pitbull/amstaff har total vänt i sina förutfattade meningar om rasen o gar nu skaffat egna o drygt jääääte bra för dom o deras hundar

Puss & kram
Pitbull/amstaff lover 😀

LGDHund

  • Inlägg: 22
    • Östergötland
SV: kamphundar
« Svar #191 skrivet: 29 dec-21 kl 15:33 »
Statistik från Storbritanniens Brevbärare och anmälda skador som gott till Försäkringsbolag för skador som hundar gjort  , från 2019  , så flest bitskador stod Schäfer för , sen kom det en mindre hund ras med ett Engelskt dubbel namn  som jag inte kunde över sätta till Svenska , på 3 plats så va det Labrador och  plats  4, Bordercollie ,, så dom som man kallade för kamp hundar dom fans inte med dom 4 värsta i Bit skador ,, varför skriver jag detta för att det är ägarens ansvar att träna , ja har sett livsfarlig och folk ilsken Labrador som högg i metall staketet  , ingen gullig familje hund  ,, Jag som skriver kan skapa en så kallad farlig Kamp hund som biter kött sår av en vanlig Chivava ,, att kalla vissa hund raser för kamp är fel ,, Jag har ett intresse av LGD HUndar och mina Slovakiska Cuvak Hundar ( stora med tar fin vit päls ) dom kunde lätt Äta en så kallad kamp hund till frukost  ,, för LGD Hundarna har och vissa har mycket varg gener i sig den slovakiska blev egen ras 1958 men en Svensk bok från 1990 att skaffa hundvalp går den rasen som Varg Hybrid det inne bär att 50 % kan du inte styra och dom har  50% skarpare sinne  än andra

Ett svart får

  • Inlägg: 9921
    • Bohuslän
SV: kamphundar
« Svar #192 skrivet: 29 dec-21 kl 22:25 »
Att Schäfer biter flest brevbärare förvånar inte, de är väldigt vanliga och ganska skarpa hundar med en del vakt i sig. Men att labrador kommer på tredje plats låter däremot märkligt. Visserligen är det ju den vanligaste hundrasen men det är också den minst aggressiva av alla vanliga raser, enligt undersökningar. Skulle inte förvåna mig om det egentligen handlar om blandraser som bara delvis är labrador.

 

Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 14410
    • Östergötland
SV: kamphundar
« Svar #193 skrivet: 29 dec-21 kl 23:24 »
Verkar ju vara så att brevbärare triggar något hos hundarna. Inte ens den lugnaste labrador kan motstå en sådan ;D

Men att man använder samlingsnamnet kamphundar hänger väl på att de använts till kamp, inte att de är vaktande.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

322 gäster, 6 användare (1 dolda)
Tiomilaskogen, von tratt, xaelanar, Ekis, beekeepern

* Forum

* Om tidningen Åter



- Längtar alltid till nästa nummer. De kommer aldrig tillräckligt ofta!
/Annelie R

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser