2 svenska recept men står inget om att det går att torka och lagra på samma sätt som ost.
Potatisost från Töre
1 kg potatis
0,5 l mjölk
1 kkp vetemjöl
2 msk rågsikt
3 tsk salt
1 kkp sirap (knappt)
Lite kummin
"kkp" betyder kaffekopp och är 1,5 dl.
Beredning:
Potatisen skalas, kokas och mosas. Övriga ingredienser inblandas. Gräddas i smord form i svag ugnsvärme, 150ᵒ, i ca 3 timmar eller tills den är ljusbrun. Ätes med smörgås, helst tunnbröd.
Recept från: "Valborg Lundbäcks (Påläng) farmor född 1844 i Siknäs", Töre, Norrbotten
Upptecknat: 1997 av Henry Rönnbäck (Umeå, 5261)
Ett annat recept
Kan bara göras av färskpotatis så här på hösten! Den här satsen räcker till många måltider. Går bra att frysa in och steka i stekpanna, med smör. Den här rätten görs mest i kustbyarna i Kalix. Erland har ärvt receptet från mor, mormor och farmor. Sten Melin har på sin matsida, "Stens mat", en lite modernare variant.
3 liter potatismos ( cirka 2 kilo potatisar)
2 dl sirap
4 tsk stött kummin
150 g smör
3 dl mjölk eller gärna grädde!
salt (smaka av moset med salt, ganska mycket, 3 tsk minst)
3 dl vetemjöl
Skala och koka potatisen i saltat vatten. Mosa med potatisstöt, blanda i ingredienserna. Sen är det svårt att få till rätta konsistensen, men ni får komma hit och göra den med Erland så lär han er. Det ska vara en inte alltför lös gröt. Bred ut i långpanna. Grädda 40 minuter i 200 grader tills den blir ljusbrun. Sätt en folie över om den ser ut att bli för bränd. Serveras med tunnbröd och smör som rinner mellan fingrarna!