Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Ekogemenskap för medmänsklig fördjupning och utveckling  (läst 2086 gånger)

arnestein

 • Inlägg: 1
  • Södermanland
Hej,

Jag vill skriva här lite om det projekt jag sen några år känner att jag vill utföra - och står i startgropar med nu.

Under olika längre resor i andra länder har jag besökt gårdar, retreatcenter, kloster... ja sådana platser som är för att odla en "djupare mänsklig utveckling" och dit man kan komma, en kortare eller längre tid, besöka eller bo. Genom åren, har besökt sådana platser i Nepal, Thailand, Indien, England, Spanien och Frankrike.  (Jag bodde under förra året på en sådan plats i norra Spanien).

En sådan plats är ofta drivet på vänsklaplig, frivillig, ideel basis, men med någon form av ekonomisk backning oxå. Männsikor besöker på sina villkor och bidrar på olika sätt, enligt förmåga. En del platser är lite smalare inriktad på "sin linje" andra har ett mer öppet fokus. På alla platser jag besökt har jag träffat människor som på olika sätt påverkat mig.

De platser som har tilltalat mig mest har varit där där man poängterat att vi människor har ett ansvar att lära oss "på djupet" och att platsen har en empatisk, vänskaplig känsla. Och att man får lära sig, hålla på med praktiska saker, och möta andra människor - lite mer på djupet.

Så nu vill jag göra det här själv, i Sverige, ja, förstås med andra oxå. Det känns som om jag vill lägga merparten av min energi på detta under ett antal år framåt.

Så min plan i nuläget är ungefär denna...

1 - Hitta andra människor som är intresserade av en sådan plats. Att på något sätt vara involverad med, besöka eller stödja.

2 - Få fram en realistisk ekonomisk plan. Gårdar, hus på landet är ju (i våra årtionden) inte så hiskeligt dyra... jämfört med tre-rummare i stan... Så på något sätt ska man väl kunna komma framåt där oxå.

3 - Hitta en intressant plats på landet som man vill köpa och börja rusta upp och anpassa efter syftet.

En viktig aspekt är att jag inte vill låta det ekonomiska, "företagsmässiga" dominera över känslan av nytta, tillgänglighet och vänskap på platsen. D.v.s. jag vill att det ska vara måttliga priser för att besöka eller bo på platsen en kortare eller längre period. Det är något annant än ekonomi som är viktigast, och som platsen vill uppmuntra.

Vad gäller självförsörjning (och att lösa problem lokalt) så så vill jag stödja det, och att olika personer får möjlighet att prova saker lokalt på platsen (jag har inget stort förflutet med att odla, däremot har jag byggt och renoverat hus). Jag känner att målsättningen är "medmänsklig" och så länge självförsörjning hjälper i den riktningen, så är jag för det.

Jag har gjort Facebooksida om det hela: https://www.facebook.com/groups/ekogemenskap... lagt upp några dokument där, som beskriver det från några vinklar (mer kommer).
 
Frågor, koommentarer, intresse, feedback här ... allt är välkommet! Ser fram emot att höras.

luftballong

 • Inlägg: 47
  • Östergötland
SV: Ekogemenskap för medmänsklig fördjupning och utveckling
« Svar #1 skrivet: 06 jun-20 kl 12:26 »
Fina idéer, som jag tilltalas av! Jag fick några tankar när jag läste, och som jag skulle vilja dela med mig av.

Jag tänker att man som människa är medskapare till en viss stämning på en viss plats, och att man kontinuerligt och i samråd med platsen och andra varelser strävar efter att skapa en stämning som gynnar alla i möjligaste mån. Och att det också är till stor nytta att i lugn och ro ägna sig åt introspektion, för att känna efter ungefär vart man ska härnäst, så att det inte blir ett ändlöst sökande, för då är det svårt att få kontakt med både plats och människor. Att man tar sig tid att hitta sin inre kompass, så att säga. 

yvone

 • Inlägg: 15
  • Östergötland
SV: Ekogemenskap för medmänsklig fördjupning och utveckling
« Svar #2 skrivet: 09 aug-20 kl 17:13 »
Hej,
Låter mycket intressant, skulle gärna vilja leva så<3

(Är just nu medtagen från exponering av damm från vägsalt och saltpeter från konstgödsel, som biter sig fast och svider, går ej bort med tvål o vatten.)

Mvh Yvonne (Shobhana)
« Senast ändrad: 09 aug-20 kl 17:36 av yvone »

Jesus Kristus Är Guds Ord

 • Inlägg: 352
  • Bohuslän
SV: Ekogemenskap för medmänsklig fördjupning och utveckling
« Svar #3 skrivet: 10 aug-20 kl 00:09 »
ibland kan det vara gott att varva ner lite efter semestern, kan jag tänka. själv har jag knappt varit utanför landets gränser, men visst om man fick välja hur man skulle bo och ha det så kan jag tänka mig bakåt ett par hundra år typ och ett litet samhälle med tio(tals?) hus som har välfungerande familjer. en stor åker i mitten och en sjö nära skadar ju inte heller. så lite inblandning från kommunkärringar och modernigheter som möjligt. ett förbud mot tevetittande, porr och våldsspel avskräcker mig inte direkt heller.

fråga till TS: hur långt in i framtiden är det du planerar för? är förhoppningen att det typ är ungdomar(par?) som söker sig dit och i princip stannar kvar tills deras kroppar blir till jord igen?

 

metsalainen

 • Inlägg: 6
  • Västerbotten
SV: Ekogemenskap för medmänsklig fördjupning och utveckling
« Svar #4 skrivet: 05 jun-21 kl 15:44 »
Hej,din projekt låter veldig intressant og spennende.Jag skulle vilja leve sånt som du beskriver.Har du startet med projekten?jeg har lyst å delta som volontär om du trenger Hjelp.Jeg kan inte komma just nu med lite senare,mot midt eller slutten av August.Hvor er projekten baserat? Jag menar i hvilken stad eller by?jag skriver min epost så du kan sen de mig litt mer og/eller bilder: sbar113@hotmail.com.  Värme hilser,Sonia


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

459 gäster, 4 användare
karsan, Radar, DennisCA, Andreas i Jämtland

* Forum

* Om tidningen Åter- Superbra tidning där det mesta tas upp! Klart prisvärd läsning.
/Theo

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser