Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 ... 10
1
Höns finnes / Höns finnes
« Senaste inlägg av Hantverkaren skrivet Idag kl. 12:48 »
Har några fullt värpande unghöns för mycket (4-5 st) Även tupp om någon är intreserad
södra Dalsland. Skicka PM.
2
Biodling / Ett närgånget bi i taget....HJÄLP MIG!
« Senaste inlägg av Lost1 skrivet Idag kl. 11:59 »
Hej!
Jag har några kupor på baksidan av vårt hus och varje gång som jag är ute i trädgården en längre stund (10 minuter), även om det är långt ifrån kuporna och på framsidan huset och fixar med något så kommer ETT envetet bi och surrar hysteriskt kring mig. Jag gjorde ett test för att se vad det ville och satt helt still. När den blev mer närgången i ansiktet så täckte jag ansiktet med händerna och satt fortsatt helt stilla i över 20 minuter innan jag gav upp och slog ihjäl det. Lugnt en stund men så kom ETT till bi. Samma sak igen och så ETT nytt. Alltså inte -en kompis är dödad, vi drar dit ett gäng, utan alltid ett åt gången med en paus mellan. Nu behöver jag gå ifrån en lång bit och en lång stund innan jag kan gå tillbaka och jobba några minuter innan där är ytterligare ETT bi som surrar runt så mycket så jag inte kan vara kvar.

Jag har fixat lite i kuporna nu efter vintern, så kanske är dom irriterade på det och lite långsinta, men nu tänker jag låta dom vara några veckor för att se om dom minns mig som en störig individ, men vad gör jag om det inte hjälper? Vet ju inte vilket samhälle som är så irriterande.

Jag brukar bara använda vatten när jag är i kuporna och ingen pust. Kan det vara så att dom känner av min doft så väl så att det är därför? Borde jag kanske gå över till rökpust för att förklä min egen doft så dom inte kan känna av mig annars? Vet inte om dom är samma på grannarna för jag har inte tagit upp problemet med risk att göra det till just ett problem även för dom, men önskar ju ordna detta innan det blir ett värre problem.

Vi hade ett väldigt irriterat samhälle förra året som jag tror från början var en egen svärm, men jag bytte den drottningen och satte in en ram från vårt snällaste samhälle där. Mycket lugnare bin i år, men de här enstaka spejarna, VAD GÖR JAG MED DOM!! Börjar verkligen misströsta och deppa ihop fullständigt. HJÄLP!!
3
Höns: Sjukdomar och skador / Karenstid på ägg efter avmaskning
« Senaste inlägg av Hoppen skrivet Idag kl. 11:22 »
Upptäckte att vi fått mask hos hönsen och tänkte avmaska dem men det är svårt att hitta någon konkret information om hur lång karens äggen har efter, någon säger två veckor och någon två dagar  ???.
Verkar också som att alla rekommenderar att använda Axilur, varför? Milbemax behöver bara ges en gång ju? Hur har ni andra gjort?
4
Växthusodling / SV: Knäpparlarver
« Senaste inlägg av Be skrivet Igår kl. 17:56 »
Åtminstone när det gäller potatis är rekommendationen att första säsongen på nybruten gräsmatta går bra, sedan ska man ha en paus på 2-3 år och efter fjärde eller femte året brukar det vara lugnt. Vet inte vilka andra växters rötter som är lika begärliga för knäpparlarver, men t.ex. ärtväxter tror jag brukar gå bra.
5
Växthusodling / SV: Knäpparlarver
« Senaste inlägg av Rostig skrivet Igår kl. 15:24 »
Vad odlar ni som knäpparlarverna äter upp? Potatis?

Just nu så är det rötterna dom går efter så sånt som planteras ut dör. Just nu är det bärmålla. Grävde upp en planta som såg hängig ut och den hade en 5-7 larver i sig..
6
Höns: Boende/hägnad / SV: Gps-sändare för höns?
« Senaste inlägg av Själv är bäste dräng skrivet Igår kl. 13:59 »
Små GPSer som är menade att ha på handleden när man t ex orienterar, för att sedan kunna se hur man egentligen sprang, borde fungera på en höna som är borta en stund över dagen. Testade på mormors svamputflykt... det var ett kul spår att visa henne.

Blev nyfiken och hittade massor av smp GPSer och taggar på nätet. Man kan säkert hitta en tillräckligt liten så att den går att sätta på ett ben.
7
Övrigt om bygga & bo / SV: Bli av med bin?
« Senaste inlägg av Själv är bäste dräng skrivet Igår kl. 13:39 »
Det finns solitärbin som lägger sitt  bo i hål. Vår svärson fick bin som boade i hans slangrulle.

Ja, solitära bin kan hitta hål som passar dem, men inte ägaren av hålet. Men samhälle är väl inte rätt ord för solitära bin...

8
Växthusodling / SV: Knäpparlarver
« Senaste inlägg av torbjorn skrivet Igår kl. 11:34 »
Det stämmer med mina erfarenheter, om man bryter grässvålen och anlägger potatisland där det tidigare har varit gräsmatta, så får man mycket problem med knäpparlarver första året men sen brukar det lugna ner sig.

I det här fallet med växthuset så borde nog grässvålen under det ha tagits bort först av allt.
9
Ekonomi / SV: Hur driva jordbruk
« Senaste inlägg av simon.arvestrand skrivet Igår kl. 10:45 »
Jag och hustrun har precis köpt ett aktivt mindre jordbruk. Jag har ett AB som inte är relevant för jordbruket och hon har enskild firma med isnkod grönsaksodling och annat. Tanken är att vi skall bedriva jordbruket i hennes firma. Kruxet är att helt plötsligt blev jag också enskild näringsidkare, inget jag räknat med. I deklarationen uppgav jag att jag inte hade några ekonomiska transaktioner 2023. Kommer vi kunna lyfta moms etc helt i hennes firma och jag fortsätter att 0 taxera? Ska jag skriva över min del på henne och på så vis sluta vara enskild näringsverksamhet?

Tror inte man kan äga en jordbruksfastighet utan att ha enskild firma eller annan bolagsform,  dock som andra skriver är det inga problem att 0a,

Vi hyr även lokaler m.m  från den enskilda  i ab't finns väldigt många sätt att göra saker på men privat kan man aldrig vara på en gård
10
Växthusodling / SV: Knäpparlarver
« Senaste inlägg av Anders Flix skrivet Igår kl. 10:18 »
Här finns också mer info:

https://for.se/fragor-och-svar/bekampa-knapparlarver/

Det finns inget säkert knep för att bli av med knäpparlarverna. Utan det man kan göra är det som du har gjort. Bearbeta jorden och samla larver samt låta fåglarna plocka larver och puppor. Undvik potatis och rotgrönsaker. Det är också bra att undvika organisk gödsel så länge larverna är ett problem. När de har försvunnit rekommenderar jag att du börjar tillföra organisk gödsel igen. Vill du gödsla i år rekommenderar jag konstgödsel som exempelvis blåkorn. Normalt sett brukar larverna ge med sig efter några år. Och har du odlat i 3 år borde mängden larver minska kraftigt närmsta åren.

Henrik Bodin FOR-rådgivare april 2023
Sidor: [1] 2 ... 10

Dela detta:

* Inloggade just nu

362 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Reportaget om ostkursen gör att man blir så sugen!
/Sanna h

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser