Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Från staden till skogen  (läst 6115 gånger)

Skogsvilde

  • Inlägg: 16939
  • Om det inte dödar dig muterar och försöker på nytt
    • -
SV: Från staden till skogen
« Svar #40 skrivet: 13 dec-20 kl 20:16 »
En sak till...

Du är stark och så nu när du är ung. Men det kan snabbt ta slut om du sliter ut dig på att jobba ogenomtänkt och slita på ett ogenomtänkt sätt.
E-nr är inte det minsta lilla farliga.
Det kan vara produkten som döljer sig bakom som ställer till det.
Men inte nödvändigtvis.

Carolus

  • Inlägg: 1350
    • Skåne
SV: Från staden till skogen
« Svar #41 skrivet: 13 dec-20 kl 20:37 »

Frågan är om det står ett hus där redan, är det enkelt att få tillstånd att riva och bygga nytt, eller måste huset vara riktigt förfallet för att det ska få ske? Och finns det risk att, om det finns ett förfallet hus där, att man inte ens får riva och bygga nytt vilket gör det helt värdelöst? Och om huset inte ens skulle duga semesterhus så skulle man kanske kunna sätta upp ett attefallshus så länge där man kan bo.


Tillstånd att riva och bygga nytt: Helt riktigt, du behöver tillstånd från kommunen om du vill  riva huset. Lär inte gälla ifall det som återstår av huset är ex 50cm ovan mark befintliga grundmurar. Jag gissar att där kan det räcka med att du skickar in bilder och grundritning med ansökan för det nya huset (där den gamla grunden kan utgöra grunden till det nya).

Finns det risk att man inte får bygga nytt på ett förfallet hus: jag tror inte att den risken är så stor. Utanför Gränna finns en slottsruin som heter Brahehus, med tjusig utsikt över Vättern. Om du på någon vänster skulle lyckas köpa den och önskade riva för att istället uppföra en elegant bungalow, ja då skulle det bli tvärstopp. Brahehus har en massa nationella kulturmärkningar som skyddar.
Om din blygsamma torpgårdsruin råkar ligga intill ett vattenskyddsområde kanske kommunen vill säga nej. Om du i detta fall missat den problematiken när du köpte marken och framställer din sak vänligt för kommunen så finns möjligheten att de ger dig bygglov på ett annat ställe på din mark, som inofficiell kompensation för att de inte beviljar bygglov för rucklet/ruinen.

Attefallshus: har sina egna regler. Kräver inte bygglov, däremot bygganmälan till byggnadsnämnden som skall säga Ok innan du kan starta.
Det borde inte vara några direkta hinder för att sätta ett Attefall bredvid en torpgårdsruin, men det skulle inte förvåna mig om byggnadsnämnden skulle reagera: en torpruin som säg inte har varit bebodd på 70år får ett Attefallshus - vad finns det för slags avlopp på platsen?
I slutet av 1900talet tillämpade en del kommuner 'snälla' övergångsregler till infiltreringsbäddar. Ägare som hade 3kammarbrunnar slapp skaffa infiltreringsbäddar så länge de bodde kvar, men när fastigheten såldes fick nya ägaren direkt krav på sig med infiltreringsbädd.
Ev kan samma förhållande gälla när du köper torpruin, fastigheten kommer aktualiseras i deras system, och du måste då förhålla dig på något sätt när/ifall kommunen hör av sig. Jag tycker att en hygglig kommun borde förstå situationen och åtminstone för ett tag låta situationen bero. En oHygglig kommun skulle teoretiskt kunna kräva att du avregistrerade ruinen som fastighet för att slippa avloppsuppgraderingen. Vilket innebär att du i praktiken avsäger dig rättigheten att bygga på den gamla husgrunden  :(   Både en hygglig och oHygglig kommun borde kunna ge dig disspans en tid på kravet, om du muntligt eller skriftligt gör någon form av avsiktsförklaring.

Men om du direkt vid köpet av ruinen anmäler Attefallsbygge, då kommer bnämnden antagligen direkt kräva avlopp för att bifalla.

För att inte för mycket slösa med pengar och din egen tid så kan det ju vara bra att koordinera avloppsfrågan. Så att du inte börjar med att göra ett avlopp för Attefall, och sedan anlägger ett annat för husbygget.

Det har väl nämnts i tråden redan, men kan väl inte nog betonas tycker jag, vägfrågan. D v s den väg som skall gå från allmän väg fram till din fastighet. Den kan komma att behöva klara tyngre fordon, dels för dina egna byggnationer, dels för ev servicefordon från kommunen. T e x för att tömma slammet från filterbrunnen till wc-avloppsvattnet, som verkar finnas oavsett om du har infiltreringsbädd eller minireningsverk (om någon har koll på om denna skitfråga ändrats, berätta gärna! :)
En väg som klarar tyngre fordon får man inte genom att enbart strö lite bättre grus ovanpå den gamla skogsvägen. En bättre väg kan t e x behöva dränerande diken vid sidorna. M a o, egen väg kan kosta en hel del pengar, ännu mer om man inte planerar ordentligt.
Om din egen väg från hustomten till allmän väg inte tidigare finns skall den förmodligen in i hela bygglovet.
Vägverket skall godkänna platsen där din nya väg ansluter till allmän väg. Det kan vara så att kommunen sköter den biten åt dig automatiskt, då ditt byggärende s a s är ute på remiss bland olika myndigheter innan det läggs fram till byggnadsnämnden.

 Tillbaka till toafrågan : Alternativ för att slippa slamtömning kan vara mulltoa som inte kräver kommunal tömning, kräver också OK från kommunen.
« Senast ändrad: 13 dec-20 kl 20:50 av Carolus »


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

696 gäster, 4 användare (1 dolda)
Sjul, skräptanten, Okulärbesiktning av Byrålåda

* Forum

* Om tidningen Åter



- Fantastisk tidning, börjat prenumerera nu xoxo
/Robbin

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser