Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Kablage till nybygge - miljövänligt och dimension? Samt rör?  (läst 5737 gånger)

silverjuggler

  • Inlägg: 44
  • Journalist, författare, nybyggare.
    • Södermanland
    • Sjötuna
Hej,

har nån bra tips på var en kan hitta pcv-/halogenfria kablar och -anslutningar?

Och: När vi nu snart ska dra kablage, vilka dimensioner bör vi använda?

Det handlar dels om kablage mellan gästhus (där fasadmätarskåpet sitter) och bostadshus, samt till två förråd/verkstad/hönshus etc. Dels om att dra kabel ca 50 meter till ett par garage/vagnslider och därifrån ytterligare ca 50 meter, under en väg (genom vägtrumman tänkte jag) till ett fårhus där vi tänkt ha solceller.

Såvitt jag förstår behöver solcellernas el gå separat tillbaka till mätarskåpet. Vi kanske skaffar 10 kW effekt ungefär.

Sen undrar jag också om vi kan ta dräneringsslang och ha kabel i (jag har massor av gammal som jag fått till skänks) eller om det är obra att låta kablar ligga fuktigt.

Och hur viktigt är det egentligen att ha kabelrör överhuvudtaget, eller går det lika bra att lägga jordkabel direkt i marken? Och hur djupt bör den grävas ned?
Vore fint att vara förändringen en vill se i världen.

Ett svart får

  • Inlägg: 9921
    • Bohuslän
Man kan ha kabeln direkt i jorden om man köper en sort som tål det, men om det finns PVC-fri vet jag inte. Jord och vatten frestar på plasten. Men då skall man gräva ned ett gult plastband ovanför kabeln så det syns att det ligger kabel vid framtida grävarbeten. Minst 65cm tror jag det är kabeln skall ligga på. Dimension får Torbjörn eller någon annan räkna på.

Alexn72

  • Moderator
  • Inlägg: 1468
    • Skåne
Solcellerna behöver inte egen kabel om du ska vara microproducent, ska du däremot förbruka det inom gården i ett eget system så blir det  klurigare

ang kabel så går det att lägga i vad som helst.. men den som ska koppla in det kan ha synpunkter.
men välj en markkabel från början och kör rören som extra skydd.


Du måste skriva mer om hur långa de olika kablarna ska vara och vilken max belastning ni förväntas ha där...

bergshyddan

  • Inlägg: 12
    • Småland
Dom halogenfria kablarna har ofta Q och X i beteckningen.
Till exempel EXQJ 4X6/6 är halogenfri och kan läggas direkt i marken. Räcker att lägga den i rör under vägar, gångvägar osv.

Men börja med att göra en enkel skiss på det hela (placering av mätarskåp, elcentral, längd på ledningar osv) och kontakta en elektriker.

torbjorn

  • Inlägg: 13908
    • Medelpad
Bestämda regler för hur djupt en elkabel måste grävas ner gäller bara i t ex gatumark i städer. Inom egen gård bestämmer man djupet själv, men det är väl lämpligt med minst 25 cm.

Använder man kabel som är avsedd som jordkabel, är det nästan bättre att lägga den direkt i marken. Då får den bättre kylning och man riskerar inte att den mosas av "frostsprängning" om röret skulle råka bli vattenfyllt och det sedan fryser på. Dock bör man se till att kabeln får ett bra underlag och att det inte finns t ex vassa stenar i botten av diket eller i fyllnadsmassorna.

Ett argument för rör kan vara om grävningen måste göras långt innan det är dags för kabelförläggning och man ännu inte vet vilken typ och dimension av kabel som ska användas. Eller om man misstänker att anläggningen kommer att utvecklas och ändras, det kanske måste dras in någon ytterligare styrkabel i efterhand eller så.

När det gäller solcellsinstallationer så måste man skilja på å ena sidan likströmskablage mellan solceller och växelriktare, och å andra sidan kablaget som ansluter växelriktaren till elnätet.  Om det är en anläggning med batteribank som ska kunna gå oberoende av elnätet, så krävs en del extra utrustning för att frånskilja elnätet automatiskt vid strömavbrott så man inte riskerar att växelriktaren står och matar ut energi mot ett felställe där folk försöker arbeta med ledningarna och förväntar sig att de ska vara spänningslösa.

När det gäller kabelareor, så krävs minst 10 mm2 för den s k PEN-ledaren (gemensam nolla och skyddsjord) i 4-ledarsystem, även om man med hänsyn till spänningsfall, strömtålighet mm skulle klara sig med mindre area. Bygger man 5-ledarsystem behöver man inte bekymra sig om detta.

simon.arvestrand

  • Inlägg: 824
    • Östergötland
    • arvestrands
Ska du mata ut på nätet så finns det rätt mycket bestämmelser så kolla upp det noga
om inte jag minns fel så ska det vara dubbla skydd innan den går på nätet m.m

låt nån räkna på ditt projekt. ska man gräva när så kan man behöva kompensera med ledningsarea
och sådana saker.

inte ens jag som har utbildning ( för rätt länge sedan ) i kabeldimensionering vågar säga rakt av vad du ska ha . gör du fel kanske inte säkringar löser ut vid fel och det kan bli lite otäckt.

Ett svart får

  • Inlägg: 9921
    • Bohuslän
inte ens jag som har utbildning ( för rätt länge sedan ) i kabeldimensionering vågar säga rakt av vad du ska ha . gör du fel kanske inte säkringar löser ut vid fel och det kan bli lite otäckt.
Det är verkligen inte enkelt. Jag har ganska nyligen gjort yrkesprov, visserligen i Norge, och det var mycket att tänka på när man skulle dimensionera kabel. Till exempel får man använda 2,5mm2 kabel till 16A säkring när man har den i rör inne i väggen i ett kontor men inte i en lägenhet, eftersom reglerna säger att omgivande rumstemperatur i en bostad kan vara högre än ett kontor. I princip ingen elektriker i Norge vet det, och det gjorde inte jag heller före. Men jag vet inte vad reglerna i Sverige säger, det kan skilja sig i detaljer.

BörjeH

  • Inlägg: 31
    • Västergötland
Jag tycker du skall dimensionera anläggningen så att du sätter växelriktaren vid solcellerna. Då blir det mindre kabelareor (och billigare kabel!!). Eftersom effekten blir rätt stor, 10 KW, så tycker jag att du skall ha en trefas omriktare.

Du måste dock fundera på hur du skall ansluta det hela. Det normala är att man bara säljer överskottsproduktionen till elnätet och får betalt för elenergin och elcertifikaten som man inte konsumerar själv, se: http://www.sero.se/Filer/Startsidan/BroschyrNatanslutningA5slutversion110503.pdf

Jordkabeln dimensioneras efter spänningsfall och kylning. Kylningen i mark är sämre än i luft. Använd speciell jordkabel. Om du gräver ned kabeln så gräv djup, cirka 70 cm. Lägg ett gult markörband ovan kabeln så att de inte gräver av den i framtiden, se https://www.jula.se/catalog/el-och-belysning/elinstallation/kabelinstallation/installationskablar/markeringsband-402203/. Skall du gå över annans mark så krävs tillstånd, likaså under en väg som du inte äger. Exempelvis så krävs för 10 kW, 400 V trefas en kabel för mer än 14,4 A, förslagsvis 16 A. För avståndet 100 m som du anger krävs minst 4 mm2 kopparkabel. Då får då ett maximalt spänningsfall på 4%, se http://fluxio.se/forum/6/876.html. För aluminiumkabel krävs större area, 1,6 gånger mer. På Biltema kan du köpa 50 m 3x4+ 2,5 EKKJ för 1209 kr. Varje fas har här 4 mm2 och nollan/jorden har 2,5mm2. Du kan parallellkoppla kablar så att du får den area du behöver.

För att du skall få betalt för överskottselen brukar kraftbolagen kräva att en elektriker med behörighet ansluter solel-anläggningen till deras nät. Normalt krävs det en ny elmätare som mäter i båda riktningar eller två mätare. Är du en "egenproducent" som producerar mindre mängd elenergi under ett år än vad du konsumerar (mer producerat på sommaren och mindre på vintern!) så kostar mätarbytet inget.

torbjorn

  • Inlägg: 13908
    • Medelpad
På Biltema kan du köpa 50 m 3x4+ 2,5 EKKJ för 1209 kr. Varje fas har här 4 mm2 och nollan/jorden har 2,5mm2. Du kan parallellkoppla kablar så att du får den area du behöver.

Som redan nämnt i tråden, så får en PEN-ledare (alltså kombinerad nolla och skyddsjord) numera inte ha mindre area än 10 mm2. Och det är inte tillåtet att parallellkoppla flera ledare för att komma upp i den arean, utan varje enskild PEN-ledare måste var för sig uppfylla kravet.
Den där kabeln från Biltema är alltså inte användbar i fall där man behöver PEN, men den duger bra i nät utan nolla (s k IT-nät, t ex 3 x 230 V i vissa delar av Norge och Spanien eller 3 x 500 V inom vissa industrier). Den fungerar också om kabeln bara ska användas för att mata en enda specifik utrustning om inte kräver nolla, t ex en enda trefasmotor.

Förutom att dimensionera kabeln efter normal strömbelastning måste man också ta hänsyn till spänningsfall, energiförluster och eventuell spänningssättning av jordade föremål vid en kortslutning. Elnätets kortslutningsström får alltså inte kunna ge upphov till alltför stort spänningsfall i PE eller PEN under den tid som går från att kortslutningen uppstår till att säkringar eller brytare hinner lösa ut.  Beträffande att dimensionera kabel efter energiförluster så var en tumregel för 25-30 år sedan att ta till kabeln för strömtäthet omkring 2 A/mm2, vilket på den tiden ansågs ge minsta totalkostnad för energiförluster + ränta och amortering för kabeln.  Men den siffran beror ju på både ränteläge, aktuellt kopparpris och vad man väntar sig för energipris i medeltal under kabelns livslängd. Dyr elenergi, låg ränta och billig koppar motiverar en grövre kabel, och vice versa.

Ska man köpa så stora mängder kabel som det rör sig om i det här fallet blir det alltid billigare att handla hos en riktig elgrossist än att anlita Biltema eller byggvaruhus. Många elgrossister lämnar rejäl rabatt på listpriset på kabel till nästan vilken kund som helst.

silverjuggler

  • Inlägg: 44
  • Journalist, författare, nybyggare.
    • Södermanland
    • Sjötuna
EXQJ 4*6/6 verkar räcka, även om 10 kvadrat kanske krävs.

I teorin, om vi ponerar att man snålar och lägger en EXQJ 3*6/6, dvs med bara tre ledare och en PEN-mantel -- hur blir det då? Om det går direkt från mätarskåpet till bostadshuset. Fungerar det?

Jag är verkligen okunnig om detta, men försöker lära mig en smula.
Vore fint att vara förändringen en vill se i världen.

torbjorn

  • Inlägg: 13908
    • Medelpad
SV: Kablage till nybygge - miljövänligt och dimension? Samt rör?
« Svar #10 skrivet: 02 apr-19 kl 21:56 »
Som redan sagt, så måste PEN vara minst 10 mm2.
Om du vill använda en 6 mm2 kabel så krävs alltså en 5-ledare, så du kan ha PE och N på var sin ledare. 

Om det krävs 6 eller 10 mm2 med hänsyn till spänningsfall, kortslutningsström mm beror inte bara på vilka kabellängder man har tänkt sig i sin egen anläggning, utan även på förimpedansen i elnätet före leveranspunkten där nätbolaget lämnar över till din servisledning.  Nätbolaget är skyldigt att lämna uppgift om förimpedansen på förfrågan, och sen får man räkna själv.
Förimpedansen beror bl a på märkeffekten hos transformatorn i närmaste nätstation, och längd och area på kabeln därifrån till leveranspunkten.

Förutom det jag skrev om för två år sedan i tråden, så finns det faktiskt ett ytterligare fall där man idag får ha 6mm2 PEN-ledare. Och det är om man ska skarva en befintlig kabel som installerades på den tiden 6 mm2 PEN var tillåtet, och det inte är rimligt att byta ut hela kabeln mot en 5-ledare eller 10 mm2.   Men det är väl inte aktuellt i just detta fall.

Lugnebergagård

  • Inlägg: 255
    • Uppland
SV: Kablage till nybygge - miljövänligt och dimension? Samt rör?
« Svar #11 skrivet: 02 apr-19 kl 22:14 »
Kabel (Halogenfri):
FXQJ 4x10/10 (Elbutik.se)

Kommentar:
Med viss tvekan FXQJ 4x6/6. Jag har inte alla ingående värden och längder. Det som kan bli problem med 6mm2 är att spänningsfallet blir för stort. Det du kan göra är att dra 10mm2 till större centraler och belastningar. Därifrån dra 6mm2 till lite mindre belastningar. I hönshuset räcker det exempelvis kanske med en 2,5mm2. Tänk på att säkra av kablarna rätt, vid längre sträckor så skiljer sig den erforderliga kabeldimensionen mot den som man normalt sett brukar ha.

Kabelskydd:
Kabelskyddsrör 50-70mm, slät insida, färg gul. Dimension lite hur röret går.

Kommentar:
-Om kabelskydd ej används tillkommer krav på fyllnadsmaterialets beskaffenhet.
-Du får inte använda dräneringsslangen om den inte är utförd och provad enligt SS-EN 50086-2-4

Förläggningsdjup:
35cm fyllnadshöjd om ingen jordbearbetning föreligger
55cm fyllnadshöjd om jordbearbetning finns

Regelverk:
SS4241437 Kabelförläggning i mark

Övriga frågor:
Måste kablage från solceller gå tillbaka till mätarskåpet?
Svar nej: Kablage från solceller går till växelriktaren. Från växelriktaren kan du däremot koppla in solcellerna på en undercentral i elnätet. Viktigt att beakta vid märkning är att flera centraler i kedja då kan ha bakspänning. De ska då märkas som så. Lika så att kabel/säkringar i kedjan är dimensionerad för den bakström du planerar.

borsdorfer

  • Inlägg: 366
    • Skåne
SV: Kablage till nybygge - miljövänligt och dimension? Samt rör?
« Svar #12 skrivet: 11 jun-20 kl 13:57 »


ang kabel så går det att lägga i vad som helst.. men den som ska koppla in det kan ha synpunkter.
men välj en markkabel från början och kör rören som extra skydd.



Kabelskyddsrör för elkabel skall vara gula.

torbjorn

  • Inlägg: 13908
    • Medelpad
SV: Kablage till nybygge - miljövänligt och dimension? Samt rör?
« Svar #13 skrivet: 11 jun-20 kl 16:58 »
Kabelskyddsrör för elkabel skall vara gula.

Ja, i t ex gatumark och på andra håll där markägaren (t ex kommunen) ställer krav på det.  På egen tomt finns det inga krav på någon specifik färg på skyddsröret. Det förekommer också att man lägger ner ett gult markeringsband ovanför kabeln.

Lugnebergagård

  • Inlägg: 255
    • Uppland
SV: Kablage till nybygge - miljövänligt och dimension? Samt rör?
« Svar #14 skrivet: 12 jun-20 kl 13:38 »
Ja, i t ex gatumark och på andra håll där markägaren (t ex kommunen) ställer krav på det.  På egen tomt finns det inga krav på någon specifik färg på skyddsröret. Det förekommer också att man lägger ner ett gult markeringsband ovanför kabeln.

Kravet är inget kommunerna hittat på. Det är ett generellt krav i Svensk Standard.

Citat regelverk:
"Kabelmarkering ska användas för all kabel förlagd i mark. Särskild kabelmarkering erfordras dock inte när genomfärgade kabelskydd eller kanalisationsrör används."

Sen är det väl en annan femma om det är något man "åker dit" på. Jag förstår även folk som underlåter att gräva upp befintliga ledningar för att: "åtgärda felet". Men ska man bygga nytt så tycker jag att man ska följa regelverket, finns ingen bra orsak till att låta bli.

Färgmarkering för elkraft är som någon skrev: GUL

torbjorn

  • Inlägg: 13908
    • Medelpad
SV: Kablage till nybygge - miljövänligt och dimension? Samt rör?
« Svar #15 skrivet: 14 jun-20 kl 20:29 »
Nu ska man ju komma ihåg vad en standard är för någonting också. Bara för att det finns en svensk standard som behandlar ett visst område så betyder det inte att man under alla förhållanden är tvungen att följa den.  Däremot kan det hända att t ex en beställare, markägare eller annan berörd part kräver att arbetet ska utföras enligt en viss standard, eller att en branschorganisation rekommenderar sina medlemsföretag att följa standarden i fråga.

Myndigheter kan också utfärda förordningar som säger att vissa standarder skall tillämpas i vissa fall. Och när en sådan förordning har vunnit laga kraft, måste man ju rätta sig efter den.

Det finns även fall av motsatsen - dvs att en myndighet går ut och direkt avråder från tillämpning av en viss standard.
Ett känt sådant inträffade för några år sedan sedan flera elolycksfall och -tillbud hade inträffat med bubbelpooler, badtunnor mm.  Det visade sig att den standard som låg till grund för CE-märkning av sådana enligt EU:s elsäkerhetsdirektiv, EN 60335-2-någonting, som också fanns i en svensk SS-EN-version , var så illa skriven och tvetydig att en del fall av rent livsfarliga (dock inte helt uppenbart livsfarliga) konstruktioner kunde godkännas. Någon elsäkerhetsmyndighet inom EU avrådde direkt från tillämpning av denna standard och rekommenderade att man istället skulle göra en dokumenterad riskbedömning på så att säga fri hand vid CE-märkning av sådana produkter, tills standarden hade hunnit uppdateras. Det svenska Elsäkerhetsverket följde såklart rekommendationen från EU-håll.

Lugnebergagård

  • Inlägg: 255
    • Uppland
SV: Kablage till nybygge - miljövänligt och dimension? Samt rör?
« Svar #16 skrivet: 15 jun-20 kl 11:12 »
Nu pratar vi om en standard som avser el-säkerhet, då gäller detta:

Det finns fyra ben:
1. Lagar (Ellagen)
2. Föreskrifter (Elsäkerhetsverkets föreskrifter, ELSÄK-FS)
3. Standarder (Svensk Standard)
4. Andra regelverk (Exempelvis AMA-EL)

När det gäller el-säkerhet hänvisar lagen till föreskrifterna som hänvisar till Standard för utförande. Det är ingen rekommendation och det spelar ingen roll vad markägaren tycker. Kabelmarkering ska användas.

Det finns "kryphål" i föreskrifterna för utveckling och tillverkare men dom är inte till någon hjälp här.

torbjorn

  • Inlägg: 13908
    • Medelpad
SV: Kablage till nybygge - miljövänligt och dimension? Samt rör?
« Svar #17 skrivet: 15 jun-20 kl 11:52 »
Det är möjligt att just den där standarden - du har dock ännu inte presenterat exakt vad den heter - har pekats på genom någon myndighets föreskrift, och i så fall ska den ju tillämpas. Men precis som syns i det utdrag ur standarden du postades så krävs ingen kabelmarkering om skyddsröret är gult. Och omvänt, om det finns kabelmarkering må skyddsröret, om nu ett sådant används, ha vilken färg som helst.

Men det jag ville ha sagt att det inte alls är självklart att en standard skall eller ens bör tillämpas bara för att den finns. Och det finns många standarder, även på elsäkerhetsområdet, som ingen svensk myndighet har föreskrivit tillämpning av. Ibland finns det flera olika standarder som reglerar samma område, och då är det ofta mer eller mindre valfritt vilken av dem man väljer att tillämpa.  För en del år sedan hade vi t ex två parallella standarder för elstängselapparater, båda ursprungligen IEC men fastställda i Sverige som SS-EN.  61011 respektive 60335-2-76.

Vi ska också komma ihåg att just elinstallationsområdet skiljer sig mot alla andra branscher när det gäller regelverken för elsäkerhet.  Det är ju faktiskt bara för att installera och sätta upp elutrustning, förlägga kabel mm som det krävs behörighet.
Ingen behörighet alls krävs för att tillverka eller importera den utrustning som det sedan är behörighetskrävande att montera.  Där kommer helt andra regelverk in (CE-märkning, LVD, EMC-direktivet mm).


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

765 gäster, 1 användare (1 dolda)

* Forum

* Om tidningen Åter



- Rotade fram denna då ja nyss fått barn. Bra förklarat i "från tröja till blöja" som sagt.. gott o blandat!!!
/Sanna

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser