Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne: Västergötland Söker kollektivkamrater till gård  (läst 760 gånger)

Elin_G

  • Inlägg: 2
    • Västergötland
Västergötland Söker kollektivkamrater till gård
« skrivet: 20 apr-24 kl 09:32 »
Jag (Elin) letar efter kollektivkamrater som vill bo med mig på en liten gård norr om Alingsås! Jag är 44 år och arbetar som universitetslärare i matematik i Göteborg, men arbetar hemifrån en hel del. Jag är aktiv i miljörörelsen och i facket. Jag gillar också bland annat att läsa, skriva, odla, laga mat och baka, ägna mig åt friluftsliv, och är nördigt intresserad av växter, lavar, svampar, mossor, småkryp, etc.

Jag har nyss köpt en gård där jag får tillträde i mitten av september. Den ligger i byn Arlid vid sjön Anten. I huset som är på 180 kvm finns två stora sovrum och ett lite mindre, samt två små gästrum, gott om gemensamma utrymmen, och dessutom också en källare med bl a svalt matskafferi. Huset är från 1905 och är i bra skick, det har solpaneler, bergvärme, vedspis i köket, och kamin på ovanvåningen, och gott om ved på ägorna, så det behöver inte bli höga energikostnader. Det finns också en jordkällare, en separat stuga som inte är vinterbonad, en bod, en maskinhall (ingen ladugård), ett liten byggnad som exempelvis kan användas som hönshus, och ett enkelt vagnslider.

Närmsta busshållplats är några hundra meter från huset och heter Arlid, det tar 20 minuter med buss till Alingsås och bussarna går två gånger i timmen under morgonen och eftermiddagen, och mer sällan annars (sök förbindelser på vasttrafik.se). Jag kommer att jobba hemifrån en del.

Det är nära till sjön där det finns en gemensam brygga och fiskerätt. Gården har ca 5 ha jordbruksmark och 5 ha skog. Hela området sluttar lite mot sydost ner mot sjön. En del av skogen är jättefin (gles gammal ekskog med hassel, samt en dunge med gammal lind och alm och hassel) och en del är tråkig (en bit hygge planterat med gran, och en bit ”avverkningsmoget” granplantage). Tanken är att med tiden restaurera granskogen och hygget till den lövskog som fanns där innan enligt gamla kartor.

Jordbruksmarken är mest vall just nu, och är markerad som åker på gamla kartor. Det finns en granne som gärna skulle beta sina får på en del av denna samt i den glesa ekskogen, och en annan granne som gärna slår resten av vallen för hö/ensilage till sina djur. Så vi som bor där måste inte ha någon hög ambitionsnivå. Å andra sidan, om det skulle flytta in någon som vill ha djur, så kan det finnas möjlighet till det (men obs bristen på ladugård). Det finns också fruktträd och förstås också mycket utrymme för odling, som jag definitivt är sugen på!

Jag har bott med andra hela livet och det är vad jag är van vid och trivs med. På gården tänker jag mig att vi blir tre personer totalt, eller kanske fyra om ett par bor i ett av de stora rummen tillsammans. Jag söker en vardagsgemenskap med de jag bor med, där det både finns utrymme för att göra saker tillsammans, och att dra sig undan och ha egen tid. Förutom eget rum skulle du ha inflytande över hur vi använder de gemensamma ytorna, och vara välkommen att ta hem gäster att hälsa på. Hyresnivå kan vi diskutera, jag har inte tänkt färdigt kring vad som är rimligt. Så klart måste alla ta ansvar för sin del av städning och hushållssysslor, på en nivå som vi kommer överens om tillsammans. Det är ett plus om du är intresserad av odling och vill vara med och arbeta och skörda frukterna av det tillsammans! I övrigt får vi träffas och prata och se hur vi trivs ihop. : )

Om du är intresserad, maila mig på elin.gotmark (at) fripost.org och berätta mer om dig själv! Då kan jag också skicka foton, planlösning, och en karta över ägorna.

 

Jona d

  • Inlägg: 2
    • -
SV: Söker kollektivkamrater till gård
« Svar #1 skrivet: 13 maj-24 kl 00:11 »
Låter underbart!
Finns det plats för hus på hjul på gården?
Hur många kollektivkamrater söker du?
Ungefärlig hyra?
Allt gott, Jona
Bor på landet men är från storstan.
Intersektionellt och hållbart tänk


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

458 gäster, 1 användare
meraliv

* Forum

* Om tidningen Åter- Fantastiskt inspirerande
/Catarina L

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser