Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: PellePutt skrivet 02 jul-08 kl 10:31
-
är det någon som testat att äta almfrön? jag testade att smaka några stycken när jag satt i en park här i Stockholm och jag tyckte de var goda. Här i Stockholm finns det finns det ju drivor med almfrön under den tiden de kommer problemet är bara att de kommer förpackade i ett blad och ska man försöka samla in dem i större skala för husbehov är det ju väldigt billigt att få ut alla frön.
är det någon som har något tipps på hur man kan göra? funderar på att torka dem i ungnen så det är lättare att smula söner bladet runtomkring. Nu är förvisso almfrösesången över, men är ändå nyfiken på era tipps.
-
Mer såna tips, dom kan bli räddningen när spannmålen blir för dyr.
Lite extra krafs runt fröna får väl åka med, det är ju fibrer och ska vara så bra.
Jag ska strax åka och hämta nya tjeckiska handvevade kvarnen, som äntligen kommit.
Sen ska jag repa fickorna fulla lite varstans där tillfälle bjuds. ;)
-
är det någon som testat att äta almfrön? jag testade att smaka några stycken när jag satt i en park här i Stockholm och jag tyckte de var goda. Här i Stockholm finns det finns det ju drivor med almfrön under den tiden de kommer problemet är bara att de kommer förpackade i ett blad och ska man försöka samla in dem i större skala för husbehov är det ju väldigt billigt att få ut alla frön.
är det någon som har något tipps på hur man kan göra? funderar på att torka dem i ungnen så det är lättare att smula söner bladet runtomkring. Nu är förvisso almfrösesången över, men är ändå nyfiken på era tipps.
ja trodde man skulle röka dom?............ funkar för mig i alla fall........... hoooooooooooooolllediu hooooollllediaaaaaaaaaaa ÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖL
-
ja trodde man skulle röka dom?............ funkar för mig i alla fall........... hoooooooooooooolllediu hooooollllediaaaaaaaaaaa ÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖL
Paddor ska också funka har jag hört.
-
Nej, ge fan i paddorna!
Åter till ämnet. Vad är det för kvarn du har hittat Filip?
-
Hittat och hittat, det är en Porkert 150 stål från Kvarnspecialisten.
Skulle ha levererats i mitten av april men fabriken var slö att leverera så jag fick hem den häromdan.
I samma beställning kom en Porkert 2A (tror jag den heter) vetegräspress, med den kan man pressa grönfoder av olika slag, frukt, bär och grönsaker, till juicer och puréer.
Tillsammans kostade dom 1200 spänn med frakten.
Dom ser mycket robusta ut, inte lika jämnt gjutgods som i gamla handvevade Husqvarna köttkvarnar, men fullt acceptabelt.
Har inte provkört nånting ännu men det ska bli spännande.
-
Filip
Kollade in kvarnarna på kvarnspecialistens hemsida, fanns det något som verkade någorlunda prisvärt, så skulle de va den du beställt.
Har du provar den, och hur blev resultatet.
-
läste precis i boken "vilda växter som mat och medicin" av Stefan Källman (förövrigt en väldigt bra bok)att man kan använda färska almfrön till sallader. har även hört att man kan göra te på dem. Får väll vänta till nästa år och testa. ;)
-
Filip
Kollade in kvarnarna på kvarnspecialistens hemsida, fanns det något som verkade någorlunda prisvärt, så skulle de va den du beställt.
Har du provar den, och hur blev resultatet.
Ber att få återkomma när jag testat lite grann.
-
Porkert 150 har jag klurat lite på också. Du får som sagt rapportera tillbaba sen när du provat. Pressen har jag provat till vetegräs och den funkade fint.
-
Porkert 150 har jag klurat lite på också. Du får som sagt rapportera tillbaba sen när du provat. Pressen har jag provat till vetegräs och den funkade fint.
Vi har en Porkert 150 från Kvarnspecialisten. Den maler allt, säd, bönor/linser/kikärtor, linfrön, majs osv. som är gott att blanda i bröd m.m. Ska man mala feta frön är det bra att blanda med säd eller kikärtor, annars klibbar det fast på 'malskivorna' (vad dom nu kan heta).
Köpte den egentligen för att mala chili- och paprikapulver och kryddor, det funkar den också bra till.
Robust, hyfsat lätt att rengöra och priset var minst sagt rimligt. Tror den kommer att hålla MÅNGA år.
Se till att ha en stadig bänk eller tungt bord att skruva fast den i bara ... man får ta i lite när man vevar.
Mjölet blir ungefär som grahamsmjöl på finaste inställningen. Vill man ha "vetemjöl" får man nog skaffa en annan slags kvarn + sikt.
-
Samma modell finns med keramiska malskivor, enligt uppgift mal dom finare mjöl men är svårare att hålla rena och inte lämpliga för kaffe, chili och liknande med stark smak.
Den varianten är nog bäst om man huvudsakligen ska mala bakmjöl.
-
Jag har almfrö till sallad. Smakar bra.
-
Är det någon som vet hur man kan konservera almfrön? Typ torka, rosta, inläggning, chutney??
-
Du kan pickla dem!
https://www.picluck.net/media/2038726653290833476_1058757 (https://www.picluck.net/media/2038726653290833476_1058757)