Alternativ.nu
Övriga ämnen => Hushåll => Ämnet startat av: Graatass skrivet 01 mar-16 kl 15:41
-
Här finns det ju människor som håller på med så mycket olika saker. Men vilken mat eller vilka ingredienser har du alltid hemma och i reserv?
Vilket skulle du säga är "Basmat nr 1"?
Något som är hållbart och som du kan köpa mycket av?
Eller vad du alltid tycker är gott, eller köper just därför att det är så nyttigt?
-
Passerade tomater!
-
potatis.
-
Potatis, morötter, lök, nån mer rotfrukt (typ palsternackor, kålrot,m.m.), krossade tomater, salt, knäckebröd, färdigkokta bönor i frysen som går snabbt att laga till, gärna ärtor och broccoli i frysen, linser....
Även torrjäst och ett gäng olika sorters mjöler finns alltid hemma, så man kan baka matbröd. Hembakat bröd finns nästan alltid i frysen.
Det finns i princip alltid hemma. Sen finns det märkligt nog alltid glass i frysen, men det räknas kanske inte som basmat ;D
-
Havregryn
-
Har man en klassisk svensk kokbok hemma så kan man laga kungliga middag med våra traditionella basvaror, mjöl, mjölk(smör och grädde) ägg, salt och peppar.
-
Blodgrape, mandel, röda linser, lök, ostkrokar.
-
Potatis, makaroner, ris, vita bönor, gula ärter, fläsk / korv / köttbullar, bröd, mjölk, vetemjöl, lök, salt, socker, peppar, ägg,rapsolja,lättmargarin, kaffe, te och kanske något mera, troooor jag!
Hälsning!
G S
-
The, kaffe, oliv/rapsolja och färsk ingefära
-
Snus.
-
Pasta ris linser bulgur finns oftast hemma i skafferiet
och i kylen finns så gott som alltid mjölk ägg potatis
och i frysen mängder av kött..älg kanin anka höns
-
Jag har en utförlig lista på basvaror, den sitter på kylen hela tiden.
När nått är slut gör jag ett litet kryss vid den varan, eller lägger till om nått saknas.
Sen tar jag med listan till affären när jag ska handla.
Listan är ordnad efter vilken ordning man når varorna på vår ICA där vi storhandlar.
Det blir lättast då att bara läsa den uppifrån-och-ner när man vandrar genom butiken.
// Grönsaker etc
1. Tomat
2. Gurka
3. Paprika
4. Sallad
5. Bananer
6. Äpplen
7. Appelsiner
8. Clementiner
9. Kiwi
10. Potatis
11. Morötter
12. Gul Lök
13. Vitlök
14. Purjolök
15. Broccoli
16. Blomkål
// Hygien etc
1. Tandkräm
2. Tandtråd
3. Munskölj
4. Tvål (hårda)
5. Tandborstar
6. Tamponger
7. Bindor
8. Vitaminer & Piller
* C, D, B12, Järn
* Folsyra, Magnesium, Vegan
* Novalucol, Gaviscon
9. Rakhyvlar
10. Våtservetter
11. Handsprit
12. Tops
// Övrigt
1. Hårdbröd
2. Mjukbröd
3. Buljong
4. Såser (torkade)
5. Dressing
6. Rapsolja
7. Ketchup
8. Senap
9. Tomatpure
10. Ajvar Relish
11. Chilisås
12. Tortillias
13. Rostad lök
// Kryddor
1. Basilika
2. Cayenpeppar
3. Dill
4. Dragon
5. Gräslök
6. Koriander
7. Mynta
8. Oregano
9. Persilja
10. Salt
11. Spiskummin
12. Svartpeppar
13. Timjan
14. Vitpeppar
15. Sambal oleke
16. Tabasco
17. Muskotnöt
// Mejeri
1. Halloumi
2. Ost
3. Salladsost
4. Vispgrädde
5. Yoghurt
6. Fil
7. Gräddfil
8. Creme Fraiche
9. Bregott
10. Smör
11. Jäst
12. Ägg
// Konserverat
1. Jalapeno
2. Feferoni
3. Majs
4. Krossade tomater
6. Champinjoner
7. Oliver
8. Smörgåsgurka
9. Bönor
10. Ärtor
11. Bambuskott
// Torrvaror
1. Torkat sojakött (veggi)
2. Nudlar
3. Torrmjölk
4. Torrjäst
5. Vetemjöl
6. Dinkelmjöl
7. Socker
8. Honung
9. Vaniljsocker
10. Kakao
11. Bakpulver
12. Kokos
13. Ströbröd
14. Potatismos
15. Pasta
16. Lasangeplattor
17. Couscous
18. Havregryn
19. Linser
20. Bönor
21. Kikärtor
22. Sesamfrön
23. Rooibos Te
24. Kaffe
25. Majskrokar
26. Popcorn
// Plast etc
1. Plastfolie
2. Fryspåsar
3. Bakplåtspapper
4. Kaffefilter
// Frysen
1. Broccoli
2. Ärtor
3. Spenat
4. Vegokorv
5. Vegobullar
6. Vegoschnitzlar
7. Vegoburgare
8. Pommes/Strips
9. Persilja
// Städ etc
1. Glödlampor
2. Diskborste
3. Disksvamp
4. Disktrasa
5. Flaskborste
6. Svinto
7. Gummihandskar (ej engångs)
8. Diskmedel
9. Dammvippa
10. Soppåsar
11. Sopsäckar
12. Tvättmedel
13. Toaborste
14. Toapapper
15. Såpa
// Barn
1. Välling
2. Gröt
3. Tvättlappar
4. Blöjor
-
Som reservmat som inte behöver förvaras kallt brukar jag alltid ha pasta (i synnerhet spaghetti, som tar minst plats), ris, knäckebröd, diverse konserver (just nu bl a vita bönor, fiskbullar, olika soppor), te, kaffe (både brygg- och snabb-) hemma.
Andra nämnvärda saker: Mjöl, jäst, någon form av matfett, matolja, ost, frysta bär av olika slag (mest blåbär för tillfället), någon fryst korv eller köttbit, kanske några frysta limpor.
Havregryn undviker jag att ha i långtidslager, de tål inte att lagras särskilt länge utan börjar ganska snart smaka gammal kvarn.
-
Får, ankor och höns ;D Och de håller sig färska och förökar sig :)
-
Oj, det var mycket! Tack för alla fina svar! :)
-
Ägg och lök är ett måste, olite rotfrukter också. I frysen: grönsaker (en del hemodlat) och hemgjorda tomatröror och kål+lök+squashwok (från hemodlade grönsaker), bär och körsbär, kyckling och älgfärs, gräsbetes kalvkött. I grönsakslanden står grönkål, blomsterkål och brysselkål hela vintern att plocka av. I skafferi: nötter och mandlar, hemgjort örtsalt, fiberhusk, massor av örter och kryddor, fröer och korn att grodda. I kylen: alltid mandelmjölk, mjölk, smör och vispgrädde. Äter inte spannmål så allt sådant går bort.
-
Ost! Utan ost dör jag ;D
-
Det jag alltid har i mitt skafferi(även exv. på en cykelsemester): Kaffe, lök, vitlök, salt, rapsolja, bönor på burk/linser, någon kolhydrat(nudlar/pasta/ris etc). Sen alla ställen jag bott ett längre tag så blir skafferiet med saker som håller länge och används flitigt mkt större, med olika kryddor, krossade tomater, potatis, rotfrukter, tahina, torkade bönor, mjöl, olika konserver...
-
Då jag numera lagt om livsstil och kost så är skafferiet rejält rensat på det mesta som beskrivs i tråden. Endast proteinrika grejor finns numera och det innebär förutom lite fisk och köttkonserver att frysen används flitigt. allt innehållande mjöl,socker o andra kolhydrater är förbjudna hos mig. potatis som förr var det viktigaste i min mathållning är förbjudna och det är nog minst två månader som jag åt det.
-
Då jag numera lagt om livsstil och kost så är skafferiet rejält rensat på det mesta som beskrivs i tråden. Endast proteinrika grejor finns numera och det innebär förutom lite fisk och köttkonserver att frysen används flitigt. allt innehållande mjöl,socker o andra kolhydrater är förbjudna hos mig. potatis som förr var det viktigaste i min mathållning är förbjudna och det är nog minst två månader som jag åt det.
Du kanske måste gå ned i vikt till varje pris, i så fall førstår jag att du håller strikt GI-diet. Annars tror jag inte alls det ær sunt och bra. Många mår bra av så kallad stenålderskost. Då ingår køtt och fisk såklart och frøn och nøtter. De æter inte pasta, ris och potatis men kolhydrater i form av frukt och grønt. Inga mejeriprodukter eller fabriksgjord mjølk.
-
Hos mig finns det væl inget spænnade i hyllorna...
Fæbodknæcke - det svarta paketet.
Annat grovt knæckebrød, finnkrisp mm
Fullkornspasta
Råris
Vitt grøtris
Rågflingor
Havrekli
Havregryn
Røda linser
Kikærtor (Torkade)
Sojabønor (Torkade)
Flera olika slags nøtter och mandel.
Flera olika slags frøn.
Tamari (sojasås)
Æppelcidervinæger o annan vinæger
Grønsaksbuljong
Tomatkross
andra konserver - bønor, majs, annanas...
Potatis
Matoljor
Havremjølk
Kryddor - en hel massa!
Snabbkaffe, ænglamarks.
Te - både svart och några olika ørtteer.
Mørk choklad - oftast Ænglamarks
Russin och annan torkad frukt
Mjøl av olika slag
Kokossocker
Vitt socker
Sirap
Kakao
Diverse till kakbak...
Popcorn eller ibland annat snacks.
Æpplen och då o då æven annan frukt.
Youghurt naturell eller fil
Ost - oftast vællagrad
Kaviar
Hemkokt sylt av lingon, blåbær och hjortron.
Frysta bær - mest blåbær.
Fryst køtt till katterna + lite till mænniskor också.
Frysta færdigrætter - men inte många.
Glass
Kokta kikærtor och sojabønor
Hemlagad middagsmat att tina upp.
Hembakta grova rågbullar
Vetebullar.
-
En vinter ville jag bli insnöade på min off grid stuga (men jag blev inte riktig insnöade exempelvis som på "The Shinning"), hursomhelst vad jag hade var följande; Ris, Mjöl, Torrjäst, Flera olika slags Baljväxter, Fisk, Oliver och Tomatpure i konserver, Te, Kokkaffe, Choklad pulver, Socker, Olja, Salt och en blandning av kryddor. Och en Soltorkade Fisk variant från utlandet. Under den första tiden hade jag även ägg, ost och vitlök.
Jag bakade bröd på vedspisen nästan varannan dag och hade jämt en deg på jäsning. Och bakade även pizza tills osten tog slut och åt på frukost bland annat nybakade enkel egen påhittat gammaldags bondbröd variant med scrambled ägg tills äggen tog slut.
Av förebyggande skäl dvs. för att inte bli av med hela matförrådet från att råka ut för eventuella insekt angrepp eller vatten läckage och dylikt, köpte jag små ca två kilo pack och hade många sådana, och eftersom jag köpte dem i flera omgångar på väg från jobbet under förberedelsetiden var det inte någon special bränsleåtgång för att "storhandla".
Jag överlevde vintern och hade jätte roligt men började önska redan mitt i vintern att man hade en mer variation på mat och ärligt talat började också drömma om olika maträtter. Och sedan i efterhand blev jag också lite små "allergisk" mot ovan nämnda matvaror, särskilt mot baljväxter.
-
Alltså, för mig en omöjlighet att leva utan röda linser. Lök, röda linser, krossade tomater kommer man långt på. Det kanske låter oförskämt men ja, jag hade kunnat leva på det varje dag ::)
-
Här är en till som också älskar linser (svarta-gröna-gula-röda)!
Havregryn har jag alltid hemma till exempelvis havredryck!
-
Har alltid rött kött, ägg och smör hemma. Som reserv i skafferiet finns sardiner på burk. Har man tur kan man hitta lök och kål i svalen.
Näringsfattiga, processade kolhydrater göre sig icke besvär här.
-
Ägg och smör finns alltid. Och nåt kött i frysen, korv, bacon eller köttfärs. Resten kan varieras efter tillgång, säsong och pris. Pasta, potatis, ris, etc samt olika typer av grönsaker.
-
Här har jag för det mesta frysen och kylen full med olika saker, men just nu så är kylen lite tom efter midsommarens excess på hembrygd pilsner.
Konserver och torrvaror av de vanligaste typerna brukar fylla skafferiet för det mesta.
Det ska inhandlas en ny vara då den sista blir använd tycker jag är en bra regel att ha som grundläge.
Kan nog överleva på konserverad fisk eller saltsill någon månad om det krisar men det har ännu inte hänt och jag hoppas att slippa.