Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Material i Electrolux-assistentens tillbehör?  (läst 2061 gånger)

DarkInNight

  • Inlägg: 2
    • Dalarna
Material i Electrolux-assistentens tillbehör?
« skrivet: 25 okt-21 kl 22:02 »
Vi har lånat hem mammas Electrolux n10 för äppelmostillverkning och sambon körde metall-tillbehören i diskmaskinen.
Nu är tillbehören inte silverfärgade längre, utan grå  :-\

Vad är det för metall i dessa tillbehör?
Hur får jag dem fina igen?

torbjorn

  • Inlägg: 13907
    • Medelpad
SV: Material i Electrolux-assistentens tillbehör?
« Svar #1 skrivet: 26 okt-21 kl 09:20 »
Det förekommer olika metaller i olika delar. T ex gjutjärn (förtennat på blanka ytor), rostfritt, aluminium.  Förtennade delar brukar bli blanka om man utsätter dem för någon sur fruktsaft, det kan även fungera på aluminium.  Om det fortfarande finns några rabarberstjälkar som inte har vissnat ner fullständigt i dina trakter, prova att hacka upp dem och låt metalldelarna koka med rabarberhacket ett tag.  Höstrabarber innehåller som bekant mycket oxalsyra (för mycket för att vara hälsosam att äta).

Jannedansk

  • Inlägg: 57
    • Småland
SV: Material i Electrolux-assistentens tillbehör?
« Svar #2 skrivet: 26 okt-21 kl 12:25 »
är en aluminium legering som inte gillar maskindiskmedel så det finns inte mycket att göra
möjligvis att lämna in dom och få dom legerade dom kommer att fälla en grå färg på kött o annat som körs i maskinen har diskat en köttkvarn på samma sätt som jag slängde

DennisCA

  • Inlägg: 2638
    • Finland
SV: Material i Electrolux-assistentens tillbehör?
« Svar #3 skrivet: 26 okt-21 kl 12:55 »
Polera upp dom kanske? Är väl förmodligen inget annat än så gjort med materialet innan heller. Man kan ju anodisera aluminium för extra skydd.

torbjorn

  • Inlägg: 13907
    • Medelpad
SV: Material i Electrolux-assistentens tillbehör?
« Svar #4 skrivet: 26 okt-21 kl 14:49 »
I de köttkvarnar jag har haft att göra med, så är det bara gängringen som håller fast hålskivan, som är av aluminium. Huset och skruven är av förtent gjutjärn.

Instämmer med Dennis i att det går bra att polera upp aluminium. Men prova först en kokning i oxalsyralösning (rabarberavkok) enligt tidigare förslag i tråden.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

705 gäster, 1 användare
ärt

* Forum

* Om tidningen Åter



- Hämtade just ut 11 gamla nummer av tidningen och skrockade välmående när jag öppnade paketet. Det ska bli så intressant att läsa dessa <3 Flera av sakerna känns väldigt aktuella just nu. Har bla funderat på jordkällare, flytta en timring och veganmat för självhushållare. Nu är jag ingen äkta vegan då jag blev lika glad över att ett nummer handlar om beredning av fårskinn men jag äter veganskt.
/Anna W

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser