Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 ... 10
1
Keramik / Massvis med lera
« Senaste inlägg av Lukas Brodin skrivet Igår kl. 15:37 »
Vi ska gräva för pool och tänkte bara fråga om någon vill ha en massa lera? Det är ren lera perfekt för att göra tegel eller annat med, hade gärna gjort själv men har varken tid eller lada att torka den i.
Bor i Onsala och kör med lastbil till er om ni bor på rimligt avstånd.
Hör av er om någon vill ha:
Brodinlukas@gmail.com

Till administratörer så får ni gärna flytta inlägget om det hamnade fel, tänkte bara fråga då det känns fel att slänga prima lera som kan göras något med.
2
Det är myndighetspersoner i Sverige och från de andra östersjöstaterna som bestämmer fiskekvoten. De har inget spelrum att reagera. Så om något ska hända så får det ske sakta och byråkratiskt. Det är mycket data som behöver samlas in för att säkerställa att det är så strömmingen håller på att fiskas ut. Fiskekvoten är upphandlad på femårsbasis och det är kontraktsbrott att stoppa trålningen.
3
Gärna till person med intresse för äldre hus som kan underhålla huset och trädgården.
Huset är på 28kvm plus loft. Det finns ett uthus, som används som förråd och ett utedass. Tomten är på 3000kvm.
Det finns vedspis och kamin som båda kan användas till uppvärmning. El finns men inte vatten. Det kan hämtas hos de trevliga grannarna om man önskar. Det finns ingen sophämtning så det förutsätter att man kan återvinna sina sopor. Och man kan inte skriva sig på adressen.
Det positiva är att det blir då inga extrakostnader förutom hyra och el.
 Så det kan passa någon som vill komma ut på landet och kanske har en lägenhet i stan eller någon som kan tänka sig att bo så enkelt med allt vad det innebär.
Det finns bussförbindelser nära och en landsväg som passerar förbi tomten.
Det ligger ett beslut om en kraftledning ska byggas nära eller ej. Det beslutet ska tas 2027. Så om den byggs så kommer huset troligtvis behövas rivas i framtiden.
Husdjur går bra. Ingen rökare.
Vi tänker oss en hyra på 1800kr/mån plus el.

Mail: hammarstedt@protonmail.com
4
Skogsbruk / SV: räta upp mindre träd
« Senaste inlägg av fri skrivet Igår kl. 11:49 »
Nej, om du har tur rätar de upp sej själva men förmodligen är det lika bra att göra ved av dem direkt.
5
Skogsbruk / räta upp mindre träd
« Senaste inlägg av Anders Flix skrivet Igår kl. 10:49 »
Är det värt att räta upp mindre granar som blivit sneda av blåst eller att andra träd lagt sig på dem.

T ex om lutningen är 75 grader. (90 grader är rakt upp)

Och hur kan man stödja dem om det behövs?

Vi har avverkat och gallrat och nu har det ramlat en hel del större granar och trycker på mindre granar.

Det är blött i skogen och ständigt lite sank mark.
6
Bygga och renovera / SV: Hur städar man en jordkällare.
« Senaste inlägg av Tiomilaskogen skrivet Igår kl. 10:37 »
Grattis till en superplats att förvara potatis, rotfrukter och diverse konserver i.
Lök ska du inte prova med - den möglar. Den vill ha torrt.
På våren städar vi vår källare och vädrar ur den så allt blir torrt.
Kratta rent golvet. Gräv inte för det kan äventyra konstruktionen om det blir för djupt.
Du kan lägga ett lager singel (grus) på golvet så blir det lite dränering.
Kalk höjer pH så det tar livet av de bakterier och svampar som vill ha det surt men det är inget jag provat.
Vi har lös inredning som kan tas ut och borstas/skuras vid behov.
På hösten brukar vi släppa in kall nattluft inför skörden.
Sen är det bara att avhysa alla möss som försöker ta sig in och festa i morotsbingen.
7
Bygga och renovera / Hur städar man en jordkällare.
« Senaste inlägg av varför_inte skrivet 19 jan-25 kl 22:29 »
Hej, jag och min sambo har tagit över en riktigt maffig jordkällare i slaggsten. Yess Den har jordgolv och totalt 5 eller 6 rum, jag har helt ärligt inte vågat gå in tillräckligt långt för att se hur många rum det är. Tänker att det bor en grävling längst in...

Den har fungerat bra att lagra potatis i två års tid men den är inte alls omhändertagen. Takdelen består av trä med tegelplattor och ett tjockt lager jord över. Det behöver absolut bytas då teglet bara smular samman och utöver det ligger det stora grenar från omkringliggande träd uppepå taket.

Nu till saken, det är väldigt ostädat där inne. Jorden har ganska mycket organsikt material i sig, väggarna är fyllda med gigantiska spindlar (fast det har jag hört är bra) och på en av trädörrarna växer det svamp. Det är nog lite väl fuktigt där inne men det blir nog bättre med ett nytt tak.

Vad kan man göra annars för att fräscha upp den?
Kan man göra något så att trädörrarna (som förövrigt är typ 7 cm tjocka) håller sig svampfria?
Har hört att man kan kalka?
Kan man gräva ur jorden och lägga in nytt?
När på året gör man det?

Om jag vill förvara något annat än potatis i någon av rummen kan man ändra luftfuktigheten i något av dem så att man kan förvara lök eller liknande?

Har sökt lite på nätet och sett super rena sterila jordkällare och det är inte heller målet men det hade varit skönt att känna att den är väl omhändertagen. Frågan är alltså hur städar man ens en jordkällare?
8
Jakt och fiske / SV: Östersjöströmming och dess relation till odlad lax - diskussion
« Senaste inlägg av johber skrivet 19 jan-25 kl 20:11 »
Livsmedel som njure, lever, skaldjur och vissa svampar innehåller mest kadmium. Mycket kadmium i rök, tobak, vedeldning etc. Tyvärr även i aska och alger mm.
9
Ja, tungmetaller är otrevliga, men det finns så mycket mer gifter i bottnarna. Strömming och skarpsill tar ju med sina organiska gifter till nästa steg, som vi sedan äter.


Kadmium är som man kan dra slutsatsen av ovanstående diagram störst problem för veganer. Men kadmium är olika spritt i landet (och i utlandet). så där kan man minska riskerna för njurpaj ganska rejält om man rekar lite innan man köper basmaten.
10
Bygga och renovera / Bygglov Off grid
« Senaste inlägg av hnrk73 skrivet 19 jan-25 kl 12:55 »
Hej!
Jag har en tomt som tidigare har fått ett bygglov för fritidshus beviljat. Vi vill nu bygga ett litet fritidshus (ca25m2) utan att anlägga avlopp eller borra för vatten. I det tidigare bygglovet har lämpligheten prövats för vatten & avlopp och det fanns inga problem med marken. När jag nu frågar kommunen om det är möjligt att ansöka om ett nytt bygglov där man inte vill ha vatten & avlopp utan t.ex förbränningstoalett (el finns på tomten) så säger de att detta måste prövas i ett bygglov och att man på det tekniska samrådet behöver säkerställa att de "tekniska egenskapskraven" i PBL kapitel 8 efterföljs. De föreslår alltså att man söker bygglov och sedan blir man tvungen att presentera en lösning som de godkänner i det tekniska samrådet. De kan tydligen inte på förhand säga om de kommer att godkänna något så man måste alltså betala ca 30'000kr i ansökningsavgift och vänta i minst 10 veckor för att sedan se vad de säger i det tekniska samrådet. Jag har ganska bra koll på byggregler och VA-frågor men det verkar omöjligt att i förväg få en uppfattning om det är möjligt att få igenom en off grid-lösning. Någon som har någon erfarenhet eller tips om hur man skall gå tillväga om man vill få tillstånd att bygga ett mindre fritidshus, men slippa att anlägga vatten & avlopp?
Tacksam för all hjälp!
Sidor: [1] 2 ... 10

Dela detta:

* Inloggade just nu

602 gäster, 2 användare
Nataks, Karlsdotter

* Forum

* Om tidningen Åter



- Att jag läst samtliga gamla nummer som fanns att få tag på för utlåning av denna tidning säger väl en hel del om vad jag tycker om den. En del av dem har jag lånat flera gånger. Jag älskar tidningen! Den är idérik, hoppingivande, livsbejakande, inspirerande och informativ och får mig att sjuda av iver och verksamhetslust. Jag kommer att köpa gamla nummer några i taget och nu är det verkligen dags att starta en prenumeration!
/Anneli

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser