Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Stenkista för avfrostningsvatten?  (läst 3553 gånger)

Berberis

  • Inlägg: 1700
    • Närke
Stenkista för avfrostningsvatten?
« skrivet: 19 aug-18 kl 09:51 »
Är det möjligt att föra bort avfrostningsvatten från en luftvärmepump till en enkel stenkista?

Jag funderar på att köpa en luft/luft-värmepump som komplement till den direkta elvärmen. Jag är bekymrad över avfrostningsvattnet. Har läst att det kan bli så mycket som 20 liter om dagen när det är som mest.
Jag fick ”rådet” av en försäljare att ställa en balja under och tömma varannan dag. Tänka sig: då skulle gamla tant Berberis gå ut kylan och halkan och lyfta undan en balja med en isklump på 40 kilo, medan gamla farbror Berberis sitter i sin rullstol inomhus och väntar på hjälp. Skulle jag då ramla och bryta ett ben, blir vi sittandes båda två.
Varje vinter ser jag hur våra unga, vältränade grannar kämpar med avfrostningsvattnet på vintrarna: en balja full med en stor isklump, som är svår att få ur och forsla bort.

På plussidan har vi den genomsläppliga marken. Vi bor på en grusås, med mycket sten.
Det finns inga anordningar som tar hand om dagvattnet, men på marken under stuprören ligger det tvåmeters takrännelängder, som fungerar ganska bra. Här finns en torr och fin krypgrund, som jag är mycket rädd om.

Kan det fungera med en ganska enkel anordning med ett markavloppsrör och en stenkista (=kassett) av plast?
På vilket djup skall kistan och röret ligga?
Behöver jag isolera anläggningen? Med vad?
Avloppsröret kanske kommer att korsa med någon ledning. Går det?
Gör det något att det finns trädrötter som kan nå stenkistan/kassetten?
Är det möjligt att köra med bil eller traktor över marken ovanpå det nedgrävda röret?
« Senast ändrad: 19 aug-18 kl 09:56 av Berberis »

rikardn

  • Inlägg: 188
    • Västergötland
SV: Stenkista för avfrostningsvatten?
« Svar #1 skrivet: 19 aug-18 kl 12:04 »
Hos mina föräldrar brukar det inte bli värre än en liten pyramid under utedelen.

Det är när det blir riktigt kallt och den behöver jobba hårt som det kommer mer is på utedelen.

En värmekabel längs eller i spiral längs ett avloppsrör ner i marken till frostfritt borde göra susen.

torbjorn

  • Inlägg: 13951
    • Medelpad
SV: Stenkista för avfrostningsvatten?
« Svar #2 skrivet: 19 aug-18 kl 17:08 »
Mest kondensvatten blir det vid mycket fuktigt väder. När det är extremt kallt, brukar luftfuktigheten vara så låg att det inte fälls ut några stora mängder vatten.

Jag har inte varit med om några problem att bli av med vattnet från någon av de luftvärmepumpar jag själv har haft att göra med. Bara i riktiga undantagsfall har det kunnat bli tillfälliga bekymmer. Ett fall var en luftvärmepump där utedelen var helt olämpligt placerad inne på en veranda, och där ägaren dessutom hade ställt en massa prylar under utedelen som såklart blev genomdränkta av vattnet och så småningom hopfrusna. Ett annat fall var en större luft/vattenvärmepump som stod på markstativ med ovanligt korta ben, den fick problem under en snörik vinter, det blev en kompakt isklump under utedelen.  Sedan den ställdes på några lecablock så den kom upp ytterligare 30 cm från marken, har den skött sig oklanderligt.

En viktig sak att tänka på är att placera utedelen på ett ställe där kondensvattnet inte ställer till med bekymmer. Alltså inte omedelbart intill ingången eller på något annat ställe där vatten och isgata kan vara störande.  Det är bra om marken sluttar från huset på den sida där utedelen sitter.  Om det finns en bra dränering på frostfritt djup så kan man gärna gräva sig ner till den, sätta ett påstick och ansluta till ett kondenstråg under utedelen. Kondenstråget och påsticksröret bör förses med värmekabel som man bör kunna styra med en egen strömbrytare så den bara är igång vid behov - det är slöseri att bränna upp elenergi i värmekabeln hela vintern.

Berberis

  • Inlägg: 1700
    • Närke
SV: Stenkista för avfrostningsvatten?
« Svar #3 skrivet: 24 dec-24 kl 19:28 »
Luftvärmepumpen är på plats - äntligen. Vi lade ut plattor vågrätt där den skulle stå, bredvid verandan.
Pumpen står på ett stativ med ett tråg för avfrostningsvattnet - som en avlång bricka med ett hål i mitten. Därifrån går det ca 2 meter rör som ligger på marken, med en värmekabel inuti. Denna värmekabel blir aktiv när det är kallt, men bara när värmepumpen avfrostar! Jag har lagt detta rör i en bit takränna så länge.
Jag frågade installatören om jag behövde isolera något av anläggningen. Svar nej.

Nu får jag se hur det fungerar: om det rinner vatten åt fel håll som behöver föras därifrån eller om det klara sig ändå.

Jag har haft stor nytta av att läsa om värmepumpar i detta forum och även i andra forum. Kruxet är nog att en del inlägg åldras när tekniken blir bättre, medan andra inlägg är lika aktuella som när de skrevs.
På nätet finns det rätt mycket information om skötsel och problem, men den är sällan daterad. Det kan vara svårt att se vilka skötselråd som fortfarande är aktuella.

torbjorn

  • Inlägg: 13951
    • Medelpad
SV: Stenkista för avfrostningsvatten?
« Svar #4 skrivet: 25 dec-24 kl 11:49 »
Blir det problem med att kondensrör mm vill frysa igen så kan det vara en god idé med ett tidrelä (frånslagsfördröjning) för värmekabeln, så den får ström en lagom stund efter varje avfrostning också. Kolla att röret har lite fall så det inte blir vatten stående i det utan allt rinner bort av sig självt.

 

Berberis

  • Inlägg: 1700
    • Närke
SV: Stenkista för avfrostningsvatten?
« Svar #5 skrivet: 25 dec-24 kl 13:56 »
Blir det problem med att kondensrör mm vill frysa igen så kan det vara en god idé med ett tidrelä (frånslagsfördröjning) för värmekabeln, så den får ström en lagom stund efter varje avfrostning också. Kolla att röret har lite fall så det inte blir vatten stående i det utan allt rinner bort av sig självt.
Tack. Bra idé, men jag tror att strömmen dit redan är programmerad på något sätt, men inte på ren svenska.
Jag tillverkade en hållare för rännan, så att röret har lite fall.
Än så länge kollar jag nästan varje dag  vad som händer med pumpen och vattnet.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

422 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Den nya tidningen var t.o.m. skön att hålla i.Har även omslagets papper blivit lite annorlunda? Jag skriver lite annorlunda eftersom det är trevlig igenkänning i det som är väsentligt-nyttig läsning.Från min Växjöhorisont så var det trevligt att se Maja Söderberg och Nybrukarna. Lycka till med fortsättningen!
/John Moberg

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser