1
Grönsaker / SV: Rödbetsjuice som tjocknat, vad har hänt?
« Senaste inlägg av wazi skrivet Idag kl. 18:23 »När jag skulle syra riven rödbeta blev det nämligen precis så, att den började tjockna och blev slemmig. Inget fel på lukt och smak. Sen efter några månader var den "normal", dvs. ungefär som surkål i konsistens och känsla. Gissningsvis någon (förhoppningsvis ofarlig) bakterie som kanske brukar trivas på just rödbeta. Kanske går det att pastörisera juicen för att förebygga?
pastörisera inte varor som ska syras, eller har syras, det dödar mjölksyra och andra nyttiga bakterier direkt.
Citerat av Annelies Schöneck: "Mjölksyre Jäsning Av Grönsaker"
- "Syrar man enbart rödbetor, bildas det lätt en tjock, dimmig saft, som är mycket aromatisk och utomordentligt välsmakande. En sådan inläggning är njutbart redan efter några veckor. Tyvärr är hållbarheten begränsad. Därför är det klokt att inte lägga in för stora mängder rödbetor åt gången. Bländande med vitkål, lök, och ev äpple ger det däremot en hållbar inläggning"-