Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 ... 10
1
Grönsaker / SV: Rödbetsjuice som tjocknat, vad har hänt?
« Senaste inlägg av wazi skrivet Idag kl. 18:23 »
När jag skulle syra riven rödbeta blev det nämligen precis så, att den började tjockna och blev slemmig. Inget fel på lukt och smak. Sen efter några månader var den "normal", dvs. ungefär som surkål i konsistens och känsla. Gissningsvis någon (förhoppningsvis ofarlig) bakterie som kanske brukar trivas på just rödbeta. Kanske går det att pastörisera juicen för att förebygga?

pastörisera inte varor som ska syras, eller har syras, det dödar mjölksyra och andra nyttiga bakterier direkt.

Citerat av Annelies Schöneck: "Mjölksyre Jäsning Av Grönsaker"

- "Syrar man enbart rödbetor, bildas det lätt en tjock, dimmig saft, som är mycket aromatisk och utomordentligt välsmakande. En sådan inläggning är njutbart redan efter några veckor. Tyvärr är hållbarheten begränsad. Därför är det klokt att inte lägga in för stora mängder rödbetor åt gången. Bländande med vitkål, lök, och ev äpple ger det däremot en hållbar inläggning"- 
2
Grönsaker / SV: Rödbetsjuice som tjocknat, vad har hänt?
« Senaste inlägg av wazi skrivet Idag kl. 18:00 »
rödbetor innehåller pectin. Helt naturligt att det tjocknar när det möter syra efter det rivas eller centrifugeras.
3
Grönsaker / SV: Rödbetsjuice som tjocknat, vad har hänt?
« Senaste inlägg av Be skrivet Idag kl. 17:38 »
När jag skulle syra riven rödbeta blev det nämligen precis så, att den började tjockna och blev slemmig. Inget fel på lukt och smak. Sen efter några månader var den "normal", dvs. ungefär som surkål i konsistens och känsla. Gissningsvis någon (förhoppningsvis ofarlig) bakterie som kanske brukar trivas på just rödbeta. Kanske går det att pastörisera juicen för att förebygga?
4
Mark sökes / Arrendera mark
« Senaste inlägg av Hästvän skrivet Idag kl. 17:28 »
Jag letar efter mark att arrendera/hyra i Stockholms län till ponnyer på lösdrift. Kanske finns det någon som vill dela arrendet med mig och hjälpas åt med varandras djur? Endast sommarbete eller för året om vistelse är av intresse båda delarna. Jag själv bor i Åkersberga och tänkte alltså inte flytta med djuren utan pendla dit för att ta hand om dom.
5
Grönsaker / Rödbetsjuice som tjocknat, vad har hänt?
« Senaste inlägg av AMJ skrivet Idag kl. 13:41 »
Förra veckan gjorde jag rödbetsjuice i råsaftcentrifug, supergott!

Men sen har den legat i kylen sen i lördags (alltså 6 dagar) och konsistensen har ändrats, den luktar och smakar som innan, men den har liksom tjocknat.

Jag undrar om någon vet vad har hänt med den?

Antar att det bara är att slänga nu, men hur länge kan man ha råsaft i kylen sådär, funkar det att frysa eller kan man göra något annat för att den ska hålla längre?
Det är ju lite meckigt att skala och juica den, så kanske inte något man vill göra varje gång man vill ha rödbetsjuice! (eller morotsjuice med mera heller)


6
Boende sökes i Strängnäs/Nykvarn/Järna/Södertälje eller närliggande trakter.

Jag är 43, fast jobb, har två tonåringar (en flyttar hemifrån relativt snart), katt. Lugna och skötsamma.
Behöver vara hyfsat nära kollektivtrafik då jag/vi inte har bil. Annars öppen för det mesta.
7

De gamla snickarna hade alltid en massa konstigt växta ämnen liggande i sin verkstad. Min morbror brukade passa på att hugga ämnen till skacklar, trämedar till kälkar och liknande när han högg veden.
Ämnen till lieorv och höräfsor fanns alltid upplagda under vedbodtaket i väntan på tid att ta sig an dem.

 Flykt från ämnet kanske.
Men att samla på träd-detaljer det har jag också börjat med. Kanske ett tecken på att man börjar bli gammal.
Kul att kunna plocka fram ett råämne till en orv eller en lagom stor böjd rot till ett handtag till vedbodsdörren.

Eller för att återgå till ämnet, att kunna leta fram en undertryck gran till mast för min lilla snipa. Det kändes bra, även om masten inte blev spikrak så går den fint att segla med, och det var ju det som var avsikten.
8
Bygga och renovera / SV: Bygglov omregistrering av ekonomibyggnad
« Senaste inlägg av skogaliten skrivet Igår kl. 19:53 »
Lite för lite information för att kunna svara.

Komplettera med bl.a.

Hur stort markområde gäller det? Och är det klassat som jordbruk eller tomt? Vilken sorts tomt/fastighet?

Vad är anledningen till att man inte får bygga? Kulturhistoria? F.d. Industrimark eller närhet till industri eller miljöfarlig verksamhet? Svaren blir väldigt olika beroende på varför det anses olämpligt att bygga.

Miljöfarlig verksamhet intill eller mark med stor innehåll av gifter, utesluter odling och djurhållning, så sök i så fall efter annan mark.
Sådan mark skulle i varje fall jag inte vilja äta produkterna från.

9
Kanske börja med en mindre modellbåt för att "känna på" hur det är att bygga den?

1 meter lång kanske?
10
Tjurved är virke som bildas i träd som står till exempel i en tvär slänt. Årsringarna blir tätare på ena sidan av stammen och brädorna får ett eget liv. Vrider sig dit de vill och är omöjliga att få ordning på
Det korrekta namnet är reaktionsved.
Tjärgadd säger vi om toppen på träd som drabbas av törskatesvamp. Då torkar tallen i toppen och svampen har triggat igång trädets försök till läkning genom att utsöndra massor av kåda.
Självväxta krokar som går att använda inuti ekan som spant mellan botten och sidan är kanon men det kan ta tid att samla ihop tillräckligt många.
De gamla snickarna hade alltid en massa konstigt växta ämnen liggande i sin verkstad. Min morbror brukade passa på att hugga ämnen till skacklar, trämedar till kälkar och liknande när han högg veden.
Ämnen till lieorv och höräfsor fanns alltid upplagda under vedbodtaket i väntan på tid att ta sig an dem.
Sidor: [1] 2 ... 10

Dela detta:

* Inloggade just nu

514 gäster, 1 användare
Tli

* Forum

* Om tidningen Åter



Bästa tidningen!
/Malin Eklöv

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser