Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Kraschade vaxkakor vid slungning  (läst 1035 gånger)

Gnu

  • Inlägg: 1
    • Närke
    • Goda Händer
Kraschade vaxkakor vid slungning
« skrivet: 04 jul-21 kl 11:37 »
Hej! Nu senast när jag slungade gick nästan alla vaxkakor sönder. De verkar sköra på något vis, smulas liksom sönder i slungningen. Jag har inte varit med om det här tidigare, och ingenting har förändrats sen tidigare år. Samma slunga, samma ramformat, samma biras... Någon som har en susning vad det kan bero på, eller har varit med om något liknande?

"Vi äger det vilsna. Det vilsna är vår egendom. Det är en stor och märkvärdig egendom. Den vetter ut åt stjärnorna till, ut åt skogarna och haven, de vandrande vågorna och de vildsådda blommorna."

Små

  • Inlägg: 922
    • Skåne
SV: Kraschade vaxkakor vid slungning
« Svar #1 skrivet: 04 jul-21 kl 15:53 »
Förorenat vax är det troligen inte, då hade problemen visat sig redan förra säsongen. Vaxmal och kristalliserad honung hade du sett vid avtäckningen. Slungans hastighet var samma som förra säsongen, då är det bara temperatur kvar. I hög temperatur blir vaxkakorna mjuka, inte spröda.

Då är det bara låg temperatur kvar, det stämmer med att du säger att de blev sköra. Man måste ha minst rumstemperatur under minst något dygn, kanske har du haft lådorna i ett rum som var lite kallt under natten, alltså några grader under 20 grader. Då kan man tänka sig att du har kunnat slunga honungen, men vaxet längst in var fortfarande kallt och klarade inte påfrestningen. Vaxets hållfasthet minskar till nästan noll när det är kallt.


Torkel

  • Inlägg: 256
    • Uppland
SV: Kraschade vaxkakor vid slungning
« Svar #2 skrivet: 05 jul-21 kl 03:10 »
Förorenat vax är det troligen inte, då hade problemen visat sig redan förra säsongen. Vaxmal och kristalliserad honung hade du sett vid avtäckningen. Slungans hastighet var samma som förra säsongen, då är det bara temperatur kvar. I hög temperatur blir vaxkakorna mjuka, inte spröda.

Då är det bara låg temperatur kvar, det stämmer med att du säger att de blev sköra. Man måste ha minst rumstemperatur under minst något dygn, kanske har du haft lådorna i ett rum som var lite kallt under natten, alltså några grader under 20 grader. Då kan man tänka sig att du har kunnat slunga honungen, men vaxet längst in var fortfarande kallt och klarade inte påfrestningen. Vaxets hållfasthet minskar till nästan noll när det är kallt.

Varför inte förorenat vax? Vad utesluter att TS har fått hem ett paket mellanväggar som importerats från någonstans där man blandar parifin i vaxet?

Thomas_

  • Inlägg: 2203
  • Biodlare sen tidigt 90-tal. Finsnickare sen -97.
    • Skåne
SV: Kraschade vaxkakor vid slungning
« Svar #3 skrivet: 05 jul-21 kl 06:53 »
Varför inte förorenat vax? Vad utesluter att TS har fått hem ett paket mellanväggar som importerats från någonstans där man blandar parifin i vaxet?

Fulvax med inblandad paraffin kommer att resultera i kakras redan i kupan. Jag har både hört och sett det som förvissar mig om att man skulle ha märkt det innan man står vid slungan.
Egenföretagare som lever på bin, pollineringstjänster, avel och drottningodling, uthyrning av bisamhällen till företag och privatpersoner, samt honungsförsäljning. Bedriver Buckfastavel sedan 1996, är lärare på Fristads Folkhögskolas utbildning i Yrkesbiodling, samt är regional Bihälsorådgivare.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

566 gäster, 3 användare (2 dolda)
Tli

* Forum

* Om tidningen Åter



- En kanontidning på alla vis!
/Michael Andreasson

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser