Alternativ.nu
Bygga & Bo => Övrigt om bygga & bo => Ämnet startat av: aralia skrivet 03 mar-21 kl 02:28
-
Hur fungerar en stor vedeldad spis, ca 100 år gammal som har endast en stor lucka ? Spisen ser ut att ha två stora kokplattor. Vart ta askan vägen ?Torpet är minst 100 år gammal (inte i Sverige), ser ut att inte blivit renoverad alls.
Jag har bara några mäklarens väldigt dåliga foton. Går inte att kopia här.
-
Ta in bilderna i något bildbehandlingsprogram och beskär eller dra ner upplösningen så du får in dem inom forumets gränser för filstorlek, sen bör det gå bra att lägga upp dem.
-
Det kan vara så att eldstaden kan användas som ugn. Presis som en stenugn. Askan tar du ut ur eldstaden med askskyffel.
-
Min billigaste möjliga crome dator har inga bildbehandlingsprogram. Men på något märkligt vis kanske bilden blir synlig.
Vedspisen är bredvid den lilla gasspisen.
-
Det gick ju utmärkt med bilden!
Är torpet i Finland?
Skulle nog tro att köket har fått en viss renovering på 1950-talet, med tanke på rostfri diskbänk, tapet, elinstallationer mm.
Gasolspisen skulle kunna tänkas vara från omkring 1970.
-
Tack,
Torpet är i Finland. Jag begriper inte hur den där vedspisen fungerar, varför bara en lucka ? Jag är uppvuxen med vedugn och vedspis och "pönttöuuni", finländsk fattigmans variant av "kakelugn" så jag vet hur det ser ut med en lucka för aska. Men den här, endast en lucka, konstigt ?
-
Det finns massor av olika lösningar.
Troligtvis har byggherren haft egna idéer denna gången som inte följde de vedertagna.
Det jag tänker mig är att det kan finnas ett hål i sidan av förbränning/ugnen där man kan maka ut askan.
Men mest troligt så rakar man ut den ur den stora luckan när det blivit mycket av det.
Jag gör så i vår ena kamin som inte har något galler i botten utan jag lämnar ett par cm smaka i botten.
Det behöver du inte göra i din utan bara elda på och maka undan.
Den stora fördelen med din spis är att du har en stor termiska massa som håller värmen länge i torpet när den väl är varm.
Dock är det en låååång process att få den genomvarm.
-
Det kan vara så att eldstaden kan användas som ugn. Presis som en stenugn. Askan tar du ut ur eldstaden med askskyffel.
Ja, det kunde kanske vara en mini vedeldad bakugn med spisen ovanpå. Intressant .
-
Det finns massor av olika lösningar.
Troligtvis har byggherren haft egna idéer denna gången som inte följde de vedertagna.
Det jag tänker mig är att det kan finnas ett hål i sidan av förbränning/ugnen där man kan maka ut askan.
Men mest troligt så rakar man ut den ur den stora luckan när det blivit mycket av det.
Jag gör så i vår ena kamin som inte har något galler i botten utan jag lämnar ett par cm smaka i botten.
Det behöver du inte göra i din utan bara elda på och maka undan.
Den stora fördelen med din spis är att du har en stor termiska massa som håller värmen länge i torpet när den väl är varm.
Dock är det en låååång process att få den genomvarm.
Torpet är inte min men jag funderar på att köpa det. Problemet är corona, naturligtvis.
Mäklarens (dåliga) bilder ser man även en jättelik bastu ugn, aldrig sett liknande.
-
Man eldar i källaren i den stora burken, värmen går upp genom spisen i köket sen vidare ut i skorstenen. Ett hemmabygge, spännande eller kanske inte. Går nog åt en del ved men varmt och gott en längre tid kanske.
-
Det kan jag nog hålla med om.
Man eldar i källaren i den stora burken, värmen går upp genom spisen i köket sen vidare ut i skorstenen. Ett hemmabygge, spännande eller kanske inte. Går nog åt en del ved men varmt och gott en längre tid kanske.
-
Den stora burken ser ut som en varmvattenberedare. Den mindre som en modernare bykgryta. Användes att värma vatten och tvätta kläder i.
-
Där är inget vatten indraget i köket. Skulle tro att det finns en handpump i källaren. Där finns förmodligen också badkar.
-
Där är inget vatten indraget i köket. Skulle tro att det finns en handpump i källaren. Där finns förmodligen också badkar.
Knappast i Finland...
Sauna finns det nog.
-
Den stora burken ser ut som en varmvattenberedare. Den mindre som en modernare bykgryta. Användes att värma vatten och tvätta kläder i.
Bykgryta stämmer nog, men inte tror jag den stora är en varmvattenberedare. Den har gått varm hela burken, och inget är anslutet.
-
Den stora "burken" ser ut som den varmvattenberedare som var i min systers hus i Norge. Man fyller på vatten innan man börjar elda. Över varmvattenberedaren hänger ett rör i ett snöre, jag antar att det är påfyllningsrör.
-
Skulle kunna vara så, man ser ju inte på bilden om det finns avtappning i botten.
-
Den stora "burken" ser ut som den varmvattenberedare som var i min systers hus i Norge. Man fyller på vatten innan man börjar elda. Över varmvattenberedaren hänger ett rör i ett snöre, jag antar att det är påfyllningsrör.
Denna "plåtschabrak" är faktiskt en vedeldad bastu-ugn, vanlig för 100 år sedan i Finland. Den är fylld med stenar. Stenarna eldas underifrån en gång, tar ca 4 timmar tills stenarna är röda då har sot brunnit bort. Behöver inte eldas mera då den behåller värmen timmar.
Många finska sauna entusiasterna betraktar den här typen ugn som den bästa. Numera finns även nytillverkning.
-
Smart!
Säger det igen, jag ser ofta smarta lösningar (som är självklara när man tänker efter) i Finland.
-
Smart!
Säger det igen, jag ser ofta smarta lösningar (som är självklara när man tänker efter) i Finland.
I själva stugan finns en "pönttöuuni", fungerar med samma princip som bastus "pönttökiuas", då är det tegel innanför plåtskalet. I mitt barndoms hem hade vi sådana här "pönttöugnar" i alla rum. Bakom ugnens lucka finns en annan lucka med små runda hål, man ser lågorna dansa, mycket meditativt. och rogivande. Som barn tyckte jag om att sitta framför luckan och titta lågornas dans
Finns det sådana här "pönttöugnar" i Sverige ?
Övrigt, "pönttö" är ett roligt ord, används i olika sammanhang. Pönttö betyder plåttunna, "vessan pönttö, alltså toastol.
Pönttö anväds ofta också för att beskriva en totalt korkad person.
-
Jag har bara sett kakelugnar och lergökar (kakelugnar utan kakel utanpå). Att mura upp en lergök i en plåt-tunna är ju också en smart lösning som bidrar till brandsäkerhet bland annat.
Samma typ av små runda hål på dessa.
I Sverige heter det ju "tomma tunnor skramlar mest", det är ju lite åt det hållet.
-
Såndär plåtugn hade farfar också i stugan. En bra utvecklad kakelugn men såvitt jag vet får elden endast syre underifrån elden i dessa äldre konstruktioner. Extra tilluft genom luckan, eller bättre, genom sidorna på eldlådan, skulle förmodligen resultera i en väldigt utvecklad kakelugn som klarar moderna utsläppskrav. Förmodligen så har nykonstruktionerna som säljs nu denna egenskap också, annars skulle dom inte få säljas. Men bra att ha den kunskapen om man vill mura en egen, de där plåtringarna brukar finnas att köpa begagande här.
-
Jag har bara sett kakelugnar och lergökar (kakelugnar utan kakel utanpå). Att mura upp en lergök i en plåt-tunna är ju också en smart lösning som bidrar till brandsäkerhet bland annat.
Har aldrig hört lergök innan om kakelugn utan kakel innan. Rörspis säger vi här i söder. Lergök kallar vi en sådan som Pippi Långstrump spelade på i någon av de klassiska Pippifilmerna. :)
-
Ja, det enda som jag visste hette lergök under min tid i norra Östergötland var musikinstrumentet, men här i södra delen säger de lergök om rörspisen när den saknar kakel. Snabb googling ger att det var sotarna som kallade kakelugnsmakarna för lergökar. Det var kanske så det började, någon fattade fel när kakelugnsmakaren murade upp en rörspis... Undrar om det bara är här de säger så, eller om det är utbrett?
Uppväxt i ett hus med bara järnspis, och träffade inte på kakelugnar och rörspisar förrän jag i vuxen ålder flyttade hit.