Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Avverka nära bostadshus?  (läst 6549 gånger)

Majblomma

 • Inlägg: 10
  • Norrbotten
Avverka nära bostadshus?
« skrivet: 04 okt-13 kl 12:29 »
Hej, bor på landet och vår granne skall slutavverka sin skog som är 20 meter från vår gård, vad gäller? måste skogsbolaget lämna en skärm mot ängen och huset eller har de rätt att ta ner allt? Trist att ha ett kalhygge som utsikt :'(

Valkyria

 • Inlägg: 208
 • Utsikt!
  • -
SV: Avverka nära bostadshus?
« Svar #1 skrivet: 04 okt-13 kl 13:24 »
Rent lagtekniskt har skogsägaren rätt att förfoga över den skog som finns på hans sida om rågången.
Skogsbolaget bör agera enligt skogsägarens instruktioner/önskemål. (Undantag finns om det rör sig om natur/kultur som skall ha skyddsskärmar i en del fall )
Mitt tips blir att prata med skogsägaren och uttrycka dina önskemål till denne, kommer ni överens så kommuniceras det till skogsbolaget.

Kontentan är alltså att ägaren av skogen bestämmer, skogsbolaget hyrs bara in för att utföra en tjänst (inom lagens råmärken och med hänsyn till policy etc.)

Oftast är det inte så svårt att få som man vill för det finns liksom inget rätt och fel vid avverkning mot fastighet, vissa vill att allt skall bort (innan det blåser ner på huset) andra vill att en skärm skall vara kvar (så man inte ser eländet)...min bild är att de flesta ägare (till och med stora bolag) gör som man vill (inom rimliga gränser) om man kommunicerar det på ett hyfsat sätt.

Hoppas det går bra!
Jag saknar en "Gillaknapp" på min vedspis

TiB

 • Inlägg: 3494
 • Dräng, på egen gård.
  • Småland
  • maskinochtryckluft.se
SV: Avverka nära bostadshus?
« Svar #2 skrivet: 04 okt-13 kl 13:55 »
Detdär kalhygget kanske är något att glädjas åt istället? För några år sen sneglade jag uppåt skogsbacken med storskog och tänkte: Där kalhugger de snart, fan vad det kommer att se ut!  :P
Sen kom stormen Gudrun och allt åkte ner. Inte bara på dendär kullen. Visst såg det jävligt ut men när det blev uppröjt var det mycke trevligare med den lägre horisonten i alla riktningar! Och nu, några år senare är det RIKTIGT fint med all löv som slagit upp, istället för all jävla mörk och dyster granskog.

Nu ska vi se om vi kan få grannen att ta ner tallarna på södersidan också.
En röst talade till mig ur kaoset och sade;
Le, var glad, ty det kunde varit värre.
Jag log, jag var glad, och det blev värre!

kurt

 • Inlägg: 3488
SV: Avverka nära bostadshus?
« Svar #3 skrivet: 04 okt-13 kl 14:41 »
Att lämna skärmar av skog kan också vara svårt, ofta blåser träden då ned eftersom de tidigare stått skyddade i en skog och inte behövt så stabila rötter

Huggorm

 • Gäst
SV: Avverka nära bostadshus?
« Svar #4 skrivet: 04 okt-13 kl 23:57 »
Det kan ju vara något för alla att överväga, att låta det komma upp lite träd på sin egen sida tomtgränsen ifall skogen på andra sidan skulle bli avverkad. Med fördel stormtåliga träd då, som sagt har de en tendens att blåsa ner när den skyddande skogen försvinner. Min egen granskog låg som plockepinn efter att grannen avverkade på sin sida stenmuren.

Majblomma

 • Inlägg: 10
  • Norrbotten
SV: Avverka nära bostadshus?
« Svar #5 skrivet: 07 okt-13 kl 17:07 »
Tack för era svar och synpunkter, jag har inget emot att det avverkas men det skulle vara finare med en gles skog, åtminstone närmast tomtgränsen, jag har idag sjäv en tjock granskog bakom uthusen och det är inte så kul, man ser inte skogen för alla träden :) jag tror faktiskt att jag skall prata med skogbolaget och markägaren och höra hur de har planerat avverkningen, de kanske inte är omöjliga. Om inte annat får jag skynda mig att plantera snabbväxande träd på min sida av tomten :)

Jakobn

 • Inlägg: 600
  • Skåne
SV: Avverka nära bostadshus?
« Svar #6 skrivet: 08 okt-13 kl 09:49 »
Som någon skrev här ovan.....jag tror du underskattar hur vackert ett kalhygge blir efter bara något år, dessutom är det roligt att man ofta får se mycket mer vilt på ett kalhygge.
Hade det varit granskog nära min tomt hade jag protesterat vilt om de lämnat kvar träd intill tomten på grund av den stora risken att det blåser ner och skadar saker.

Valkyria

 • Inlägg: 208
 • Utsikt!
  • -
SV: Avverka nära bostadshus?
« Svar #7 skrivet: 08 okt-13 kl 09:58 »
Som sagt: Det är helt omöjligt att veta hur en husägare vill ha det när man skall avverka mot deras fastighet ;)
Vilket inte minst denna tråd redan visar. I de flesta fall blir virkesköparen bara glad om man får veta hur folk vill ha det så jag tycker du är på rätt väg om du pratar med dem och kommer med ett önskemål, är inte markägaren alltför vrång så borde det gå fint.
Jag saknar en "Gillaknapp" på min vedspis

Broberg

 • Gäst
SV: Avverka nära bostadshus?
« Svar #8 skrivet: 08 okt-13 kl 21:22 »
Det brukar bli bryn på skogar, av diverse lövväxter. Inget bryn som kan vara kvar?

fri

 • Inlägg: 2489
 • Den som är satt i skuld är inte fri
  • Östergötland
SV: Avverka nära bostadshus?
« Svar #9 skrivet: 08 aug-22 kl 13:02 »
Hur blev det, är ni nöjda och glada över utsikten och ljuset såhär nästan 9 år senare?
"Du kan inte alltid stanna i din egen hörna av skogen och vänta på att andra ska komma till dig.
Du måste gå till dem ibland också"


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

205 gäster, 1 användare
xaelanar

* Forum

* Om tidningen Åter- Enormt intressant tidning. Vill köpa tidningar från 2012 men dom är slut, så hur får man tag på dom?
/Tina

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser