Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

 

Författare Ämne:  Lämplig ras?  (läst 2993 gånger)

Lönn

  • Inlägg: 4
    • Bohuslän
Lämplig ras?
« skrivet: 04 mar-20 kl 14:08 »
Hej på er!
Tänkte höra om ni kan ge lite input till mina funderingar.

Jag har tillgång till ca 10 hektar åker och betesmark. Har även en mindre fungerande ligghall. Håller i dagsläget några enstaka djur, Highlandkorsningar, mest för husbehov. Men då marken skulle räcka till mer och lite mer mark kan nog gå att få fram också så funderar jag på att kanske öka djurantalet.

Så min fundering är nu vilken ras som skulle vara lämplig. Det kan antingen vara intressant med en ras som ger vettiga djur för köttproduktion-slakt eller raser det finns en intressant marknad för livdjur. Då jag har ganska leriga marker är mindre lite lättare djur att föredra för att minska bekymret med söndertrampade marker under blöta perioder.  Tanken är att de ska kunna gå ute, med tillgång till ligghallen en större del av året. 

 Så jag är tacksam om idéer om lämpliga raser som alltså lämpar sig till lite självhushåll men som även har en bra potential att dra in lite pengar till den lilla gården!

Med vänliga hälsningar!

skogaliten

  • Inlägg: 1288
    • -
SV: Lämplig ras?
« Svar #1 skrivet: 04 mar-20 kl 18:00 »
Lantraser har ju den fördelen att de är något mindre och lättare, samt mer lättfödda.
Alltså Fjällko, Rödkulla, Bohuskulla (hornlösa), och så de rester av hornbärande lantraskor som finns, t.ex. Ringamålako, Väneko.

Har man tillräckligt många, renrasiga djur, kan man få bidrag för hållandet av utrotningshotad lantras. Vill minnas att man behöver ha minst 4 st över sex månader.

Det negativa med de utrotningshotade, är att det inte är så lätt att få till de slaktvikter som de stora slakterierna vill ha för att ge bäst betalt.

Men då får man fundera på att sälja köttlådor istället, t.ex. via REKO-ringar, eller gårdsbutiker. Detta kan ju hur som helst vara ett lönsamt val om man har en liten besättning och därför inte är så attraktiv för de stora slakterierna.

Det finns också en marknad för livdjur bland "de utrotningshotade", många av raserna fungerar som kombinationsraser kött/mjölk, och är populära bland dem som vill självhushålla.

Tjalve

  • Inlägg: 3214
    • Blekinge
SV: Lämplig ras?
« Svar #2 skrivet: 04 mar-20 kl 19:56 »
Hereford eller möjligen Angus. Finns ingen anledning till välja något annat för den mindre gården och du fortfarande vill kunna dra in lite pengar.
Socialism is a philosophy of failure, the creed of ignorance, and the gospel of envy, its inherent virtue is the equal sharing of misery.

Jakobn

  • Inlägg: 600
    • Skåne
SV: Lämplig ras?
« Svar #3 skrivet: 05 mar-20 kl 07:26 »
Får hålla med föregående talare, jag hade själv några lantraskor men har numera bara en kvar övriga är Hereford. Har ungefär samma areal som TS och utökar besättningen när jag får en bra kalv eller pengar finns att köpa dräktig kviga. För mig är hereford en perfekt ras eftersom det finns en efterfrågan både hos slakterier och på öppna marknaden. De är lagom stora, ställer inga stora krav på bete och foder. Djur på tillväxt växer bra på enbart grovfoder av bra kvalite. Om de får kalva sent kan man skörda en gång sent och slipper därmed stressen att få in en fin förstaskörd, förutsatt att man inte har djur på tillväxt. Har man själhushållningstankar kan de mjölkas in lika väl som andra raser.

Den viktigaste anledningen till att jag valde hereford istället för att utöka lantras är  lugnet, jag hanterar dem för det meste själv och har dessutom familj med barn och hereforden är betydligt enklare att hantera och lugnare kring barn och nya situationer. Sedan finns det såklart idioter bland hereford också, men lägger man pengar på sina första djur är det god chans att få rätt djur.

Angus är säkert också bra men de har jag ingen erfarenhet av. Vill man ha lantras ska det finnas ett brinnande intresse för bevarandet, för det tar mycket extra tid och stöden ersätter inte det ekonomiska svinnet jämfört med en konventionell. Jag har andra lantrasdjur i genbank och tycker de tar tillräcklig tid, när det kommer till korna ska det bara fungera med så lite arbete som möjligt.
Du får ta mina åsikter för vad de är, tror jag är inne på 4 året med korna. Men vi har ungefär samma förutsättningar vad gäller mark och ekonomi såvida du inte bor på högt avkastande jordar.

skräptanten

  • Jane of all trades
  • Inlägg: 3918
  • Självhushållare på svennebanan-PRAO
    • Småland
SV: Lämplig ras?
« Svar #4 skrivet: 05 mar-20 kl 14:15 »
Är du intresserad av lantraser och genbanksarbete är lantraserna relativt små och lätta, och trampar inte sönder din mark. Själv har jag vänekor. Tycker inte det är besvär med deras temperament, de är lätthanterliga och läraktiga. Jag har iofs valt att avla på lugna tjurar, för säkerhets skull. (Det tycker jag att en bör ha med i avelsurvalet oavsett ras.)
De ger tillräckligt med mjölk för hushållet, om en så vill. Inga köttras-slaktkroppar förstås, men vet minst en som har allmogekor här i närheten och säljer köttlådor med gott resultat. Har en enbart 10 ha är det att betrakta som ett litet lantbruk oavsett om en har köttras, mjölkras eller lantras - värt att tänka på!

Hereford har jag också personlig erfarenhet av, och jag gillar dem, bara att stämma in i kören!
Mjölk ger starka ben. Ekeby-utgödsling ger starka armar också.

Lönn

  • Inlägg: 4
    • Bohuslän
SV: Lämplig ras?
« Svar #5 skrivet: 09 mar-20 kl 09:30 »
Hej!
Tack för kloka svar. Jag har funderat lite på hereford också genom åren så intressant att ni rekommenderar rasen.

Vad kostar hereford-livdjur ungefär?

Jag gillar att räkna lite och det vore kul att göra en lite jämförande kalkyl mellan hereford och Highland cattle. Tänker att livdjurspris/värde och foder förbrukning i relation till tillväxten skulle räcka som parametrar för en enkel jämförelse.

En annan tanke som kanske är att häda i just koforumet är ju om andra djurslag kan vara ett alternativ?
En förutsättning får då vara att de i stort funkar att hålla i en anläggning som är anpassad till nöt. Tänker på hagar och ligghall, foderbord. Det är också starkt önskvärt att det är djur som till allra största del lever på hö. ( Moderator får väl ha synpunkter på om den här delfrågan är oftopic! )

Jag funderar vidare och återkommer säkerligen med fler funderingar. Tack!

Lönn

  • Inlägg: 4
    • Bohuslän
SV: Lämplig ras?
« Svar #6 skrivet: 11 jan-21 kl 20:19 »
Hej och tack för input!
Jag måste nog säga att ni övertygat mig om att hereford är ett vettigt val när highländarna är utfasade.
Men jag funderar ändå lite kring lantraser. För min del är det ju inte strikt en ekonomisk fråga om högsta köttproduktion då verksamheten är för liten för att verkligen vara ekonomisk. Ekonomin har betydelse men andra aspekter väger också tungt och det får mig att fundera på lantraser. Det finns ju ett mervärde i att bidra till att de och deras genetik bevaras. 

Så några frågeställningar kanske mest riktade till er med erfarenhet av genbank  -lantraser.

Hur mycket merarbete är det med administration av genbanksdjur?

Finns det några extra intäkter kopplade till det som kan bidra till att genbanksdjur- lantraser ger en högre intäkt per hektar på en liten gård, trots ett administrativt merarbete?

Hur ser det ut med möjligheterna att sälja livdjur? Priser på dessa?

- Det är ju inte fel om man kan öka intäkterna genom mer arbete kopplat till den egna gården istället för att behöva åka iväg och ta andra jobb.

Så jag är tacksam för ytterligare input till mina funderingar!

olivia.k

  • Inlägg: 1455
    • Jämtland
SV: Lämplig ras?
« Svar #7 skrivet: 11 jan-21 kl 20:34 »

Finns det några extra intäkter kopplade till det som kan bidra till att genbanksdjur- lantraser ger en högre intäkt per hektar på en liten gård, trots ett administrativt merarbete?

Hur ser det ut med möjligheterna att sälja livdjur? Priser på dessa?


Det är kanske ganska uppenbart men anledningen till att exempelvis fjällnära är populära är ju att de är små och äter lite men räknas ändå som en djurenhet.
Vissa Eu-stöd beräknas per djurenhet.
Nu verkar ju du bo i Boshuslän som inget kompensatinsstöd har, men där jag bor så får man kompensationsstöd som kan vara 4 tusen per hektar om man har hög djurtäthet (=djurenheter/arealen). Då vill man ju gärna ha djurenheter som inte äter så mycket (på vintern) så man kan föda många djur på den lilla arealen man äger. Det är alltså positivt med djur som har låga utgifter (i form av grovfoder) men som ändå drar in lika mycket eu-stöd som en stor ko.
Även andra stöd beräknas på djurenheter som fäbodstöd.

Stöden för hotade husdjur beräknas också på hur många djurenheter man äger.
Priser på genbanksdjur ser du på resp förenings hemsida.
Min erfarenhet är att det inte är nån stor administration att vara genbank.
Däremot är det rätt stor admininstration att ha djur över huvudtaget eftersom man skall fylla i allt möjligt i sin stalljournal.

Jakobn

  • Inlägg: 600
    • Skåne
SV: Lämplig ras?
« Svar #8 skrivet: 11 jan-21 kl 20:57 »
Samma för mig, verksamheten är för liten, dvs rent krast är det bara en hobby som ger 0 inkomst. Nu har jag ju tur som behöver maskinerna även i verksamheter som ger inkomst och det är därför inte lika ekonomiskt ansträngande.

Tycker det är viktigt att de som tar sig an lantraser verkligen brinner för det. Viktigt med bevarandet och därmed att rätt personer tar sig an det.

Det är mer arbete med lantraser och de ger mindre pengar även om man har bidrag. Livdjursvärdet är även lägre, kan jämföra en lantras som såldes för vad som verkar vara ett ovanligt högt pris. Ko med kalv för 14000. Grannen till denna sålde dräktig blandras för 16000, en annan granna sålde dräktig hereford för 20000.



Köparen av köttlådor har ju ingen koll på skillnaden mellan lantras och konventionella raser, det handlar mer om hur man säljer in sina produkter.


skogaliten

  • Inlägg: 1288
    • -
SV: Lämplig ras?
« Svar #9 skrivet: 11 jan-21 kl 22:47 »
Man kan visst få kompensationsstöd i Bohuslän!

Men man tillhör inte det område som får mest stöd.

I stort sett hela Bohuslän tillhör stödområde 7 för kompensationsstöd.

Även jag, som bor i Norra Östergötland, kan få kompensationsstöd, om min djurtäthet är tillräckligt hög.

Tyvärr så föder jag upp Nordsvenska Brukshästar, och hästar, oavsett ras och användningsområde, räknas inte alls som djurenheter, vilket gör att mina övriga djur, bara precis räcker till för att få en minimal utbetalning av kompensationsstödet.

olivia.k

  • Inlägg: 1455
    • Jämtland
SV: Lämplig ras?
« Svar #10 skrivet: 12 jan-21 kl 23:30 »
Man kan visst få kompensationsstöd i Bohuslän!

Men man tillhör inte det område som får mest stöd.

I stort sett hela Bohuslän tillhör stödområde 7 för kompensationsstöd.

Även jag, som bor i Norra Östergötland, kan få kompensationsstöd, om min djurtäthet är tillräckligt hög.

Tyvärr så föder jag upp Nordsvenska Brukshästar, och hästar, oavsett ras och användningsområde, räknas inte alls som djurenheter, vilket gör att mina övriga djur, bara precis räcker till för att få en minimal utbetalning av kompensationsstödet.

Ja, du har rätt. Jag trodde inte man fick någonting alls så långt söderut.
Angående hästar finns det i alla fall ett Eu-stöd som ger lika mycket stödpengar per häst som för en ko och det är fäbostödet.
Man får 5 tusen per häst eller ko per sommar. Problemet är bara att det är lite jobbigt att ha hästarna lösa på fäboden ifall man har en väg i närheten.
Jag vet inte varför de kommit fram till att hästar är en djurenhet för fäbodstöd. De tänkte kanske att det ändå inte är nån som har lösa hästar.

skogaliten

  • Inlägg: 1288
    • -
SV: Lämplig ras?
« Svar #11 skrivet: 13 jan-21 kl 00:20 »
Ja, du har rätt. Jag trodde inte man fick någonting alls så långt söderut.
Angående hästar finns det i alla fall ett Eu-stöd som ger lika mycket stödpengar per häst som för en ko och det är fäbostödet.
Man får 5 tusen per häst eller ko per sommar. Problemet är bara att det är lite jobbigt att ha hästarna lösa på fäboden ifall man har en väg i närheten.
Jag vet inte varför de kommit fram till att hästar är en djurenhet för fäbodstöd. De tänkte kanske att det ändå inte är nån som har lösa hästar.

Nä, när det inte fungerar sådär jättebra, då kan man hitta på att hästar ska räknas in stöden... ;D

I Finland bl.a., så räknas hästarna som djurenheter på ett positivt sätt för EU-stöden. I Sverige så räknas hästarna som miljöskadliga i stort sett, när man tittar på tvärvillkoren.

Fast det är trots allt OK att använda hästar som betesdjur på naturbetesmark, så att man kan klara av beteskraven.

Lönn

  • Inlägg: 4
    • Bohuslän
SV: Lämplig ras?
« Svar #12 skrivet: 18 jan-21 kl 11:00 »
Hej!
Tack allihop. jo vi får komp.stöd här. Det bidrog till mitt ursprungliga val, att skaffa highland. De var de absolut billigaste livdjuren att starta med och är små per djurenhet. Men de verkar vara ganska dåliga foderomvandlare. De fungerar säkert bra på det skotska höglandet där de kan beta stora relativt lågproduktiva arealer utan att djurhållaren lägger för mykcet jobb. Däremot om man ska skörda vinterfoder och har begränsade arealer och därmed begränsade maskinresurser, ( Om de ska kunna vara i alla fall lite ekonomiskt försvarbara! ) verkar det bli mycket areal och jobb för att hålla dem med vinterfoder per producerat köttkilo.

I grunden tycker jag inte om att basera eller anpassa verksamheter efter vilka bidrag man kan få. Jag tar emot bidragen, men vill inte vara beroende av dem. Så  sett till priser på livdjur så kanske det är bättre att snarare skala ner verksamheten lite till i det närmaste enbart självhushåll och behålla highländarna och slippa investera i bättre maskiner mm. och komma undan med mindre skördejobb. Och den dag nya avelsdjur behövs försöka skaffa någon hereford eller angus. Jag har haft en angus-korsning som gav rätt bra resultat och hade gott lynne. Det är ju inte mycket till statistiskt underlag, men jag har i alla fall en positiv bild av dem så långt.

Och stort tack allihop för att ni delat med er av kunskap och tankar!



 


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

749 gäster, 2 användare
xaelanar, Niklas Nyström

* Forum

* Om tidningen Åter



- Var väldigt intressant att läsa om vinterskörd. Så blir att försöka sig på det iår. Även mitt intresse för permakultur har väckts och jag hoppas på att det kommer fler artiklar om detta ämne och hur man kan starta upp det hemma.
/Sanna J

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser