Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 ... 10
1
Höns: Sjukdomar och skador / Höna som inte får ut ägget
« Senaste inlägg av Sonesson.mikael@gmail.com skrivet Igår kl. 20:12 »
Hej!
Har en hedemorahöna på två år som vid två tillfällen med en veckas mellanrum haft ett ägg som fastnat. Hon har blivit apatisk, hänger ned vingarna och får konstig gång. Vi har hjälpt henne genom ratt bada i ljummet vatten med saltlösning, masserat och hällt olja för bak. Sen har hon fått sitta i karantän några timmar och då har hon lyckats värpa. När ägget kommit ut är det som ett vitt pulver på delar av det, nästan som kalk.

Vad tror ni det kan vara och vad kan vi göra för att det inte ska hända igen?
2
Utfodring av får / SV: Spannmål till får
« Senaste inlägg av Själv är bäste dräng skrivet Igår kl. 16:34 »
Vet för lite om de andra nordiska lantraserna, jag har i stort sett bara sysslat med Gutar och Texel, så det är de jag jämför. Och de är som natt och dag hur de sätter fett och bygger muskulatur.

Men stora ungar har svårare att passera än små om arten föder ungar som är stora i förhållande till födslokanalen. Gäller även fåglar och deras ägg. Och ökar trycket i bukhålan ökar risken för framfall, vilket då fettansamling i bukhålan bidrar till.

Tycker även att flushing ställer till det. Jag förstår att man vill ha större utväxling tacka/lamm för utbytet, men att på så sätt få fler tvillinglamm än vad som är normalt ökar också risken för komplikationer.
3
Uppvärmning / SV: Kommer vedeldning att beskattas?
« Senaste inlägg av fri skrivet Igår kl. 09:18 »
Här är lite mer officiell statistik att bita i https://www.scb.se/hitta-statistik/sverige-i-siffror/miljo/atervinning-av-forpackningar-i-sverige/
Tack fåntratt
>80% av PET flaskorna med pant matrialåtervinns alltså enl scb.se
Om resten av plast flaskorna tex ketchup och diskmedelsförpackningar skulle ingå i pantsystemet skulle sannolikt återvinningsgraden kunna ökas ytterligare tänker jag.

Nu har vi dock kommit rätt långt från trådens ämne " Kommer vedeldning att beskattas?"
 Jag tror inte att en majoritet av svenska politiker är så dumma att de återigen försöker sig på att beskatta vedeldning. (Man har försökt, eller åtminstånde haft långt gångna planer, både här och i Danmark)
Samhället är sårbart i dag  med krig i Europa och låg andel svenskproducerat livsmedel och nu en flerårig europeisk energikris efter det tyska "energiwende"
vi alternativläsare och självhushållare har ju större möjligheter  än många andra att äta oss mätta och hålla oss varma på hemodlat/ närodlat än de som helt förlitar sig helt på importerad föda (och energi) men utan ved står vi oss rätt slätt då andra former av accumulerad energi är svåra att producera småskaligt och lagra lokalt för ett par års behov.

.
4
Uppvärmning / SV: Kommer vedeldning att beskattas?
« Senaste inlägg av von tratt skrivet Igår kl. 06:33 »
5
Uppvärmning / SV: Kommer vedeldning att beskattas?
« Senaste inlägg av malarmaster skrivet Igår kl. 06:29 »
Enl IVL återvinns 84 %av pantflaskorna av plast, skulle tro att du (eller naturvårdsverkets tjänstemän) fattat  fel om ni påstår att återvinninngsgraden bara är 34%
Jag kan bara gå på officiellla siffror då det är dessa som gäller. Det är inte jag som påstår utan det är regeringssiffror dvs statistik. IVL är ett privat forskningsinstitut och hur de beräknar vad som återvinns av PET (pantas?) och andelen av dessa PET  som verkligen blir en ny flaska går nog isär. Finns flera siffror men flera källor uppger att endast hälften av plasten i en PET är återvunnen. Och då stämmer naturvårdsverkets siffror rätt bra då de räknar in alla PET,inte bara de som gått genom pantsystemet. Alla plastflaskor kan nämligen inte pantas då de inte anslutit sig till det systemet. Naturvårdsverket har nog bättre statistik då de ser helheten.
6
Uppvärmning / SV: Ugnsplåt Husqvarna No 26 Vedspis
« Senaste inlägg av torbjorn skrivet 17 maj-24 kl 23:25 »
I färdigbockat skick: Längd 390 mm, bredd 280 mm. Klipp till plåten med pålägg för dubbelvikning och uppbockning enligt tidigare inlägg.
7
Uppvärmning / SV: Kommer vedeldning att beskattas?
« Senaste inlägg av fri skrivet 17 maj-24 kl 22:40 »
Enl IVL återvinns 84 %av pantflaskorna av plast, skulle tro att du (eller naturvårdsverkets tjänstemän) fattat  fel om ni påstår att återvinninngsgraden bara är 34%
8
Uppvärmning / SV: Kommer vedeldning att beskattas?
« Senaste inlägg av malarmaster skrivet 17 maj-24 kl 19:50 »
det var en enkel uppgift. har sysslat med miljö o avfallsfrågor i ett antal år nu. Källa naturvårdsverket 28/11  2023. Plaster.  87% av all insamlad plast går till energiåtervinning eller bränsle i kraftverk och fjärrvärmeverk.  10% återvinns o blir ny plast. Av alla insamlade PET flaskor (de vi pantar) materialåtervinns 34%. resten eldas.
Har funnits flera inslag i nyheterna . Ett var SVT 9/1 2023 som ifrågasatte varför endast 10 % återvinns av all insamlad plast.  Svaret är enkelt. Plast är samma som ren råolja och därför ekonomiskt viktigt . ersätter t.ex flis som är mycket dyrare. En annan orsak är att det är få företag som sysslar med återvinning av plast. Det exporteras enorma mängder sopplast från EU till tredje land där en liten del återvinns,det mesta eldas och tyvärr hamnar mycket i haven. Vilket vi ser i nyheterna o inte inser att även vi i lilla Sverige bidrar till nedskräpning i Indiska oceanen o Stillla havet.
9
Uppvärmning / SV: Kommer vedeldning att beskattas?
« Senaste inlägg av fri skrivet 17 maj-24 kl 18:22 »
80 % av all insamlad plast eldas också och den mesta plasten är fortfarande fossilbaserad.


Om du @malarmaster vill få oss att tro att 80% av all insamlad plast eldas får du gärna visa nån källa som stöder ditt påstående.
10
Uppvärmning / SV: Ungsplåt Husqvarna No 26 Vedspis
« Senaste inlägg av KlasSjögren skrivet 17 maj-24 kl 18:17 »
Originalplåtarna till min Husqvarna 3027 är 0,75 mm tjocka, och det verkar vara vanlig svartplåt.
Plåten är dubbelvikt på ungefär 8-10 mm bredd längs alla kanter (omvikningen nedåt), kortsidorna (längst in och längst ut alltså) är uppbockade ungefär 60 grader på kanske 15 mm bredd.  Plåtarna är ca 5 mm smalare än ugnens bredd.

Som jämförelse verkar en plåt till en modern lågpris-elspis vara 0,8-0,85 mm tjock, men den är emaljerad och emaljen bygger kanske den sista tiondelen.

Hej Torbjörn,

Kan du säga mig måtten på plåtarna, jag skulle vilja låta tillverka en plåt, är inte i närheten av spisen där jag bor just nu, men däremot är jag nära en firma som klipper till plåt på beställning, i huset där jag bor finns en sådan spis som du har.

Så tacksam för måtten på plåten som behövs.

Ha det så gott
Sidor: [1] 2 ... 10

Dela detta:

* Inloggade just nu

312 gäster, 1 användare
Nina W

* Forum

* Om tidningen Åter- Dessa välarbetade tidningar ger stor inspiration till att klara sig själv.!
/Inspiration

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser