Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Kan man äta höns/tupp av alla åldrar?  (läst 4413 gånger)

Cim

  • Inlägg: 9
    • Småland
Kan man äta höns/tupp av alla åldrar?
« skrivet: 03 apr-22 kl 09:13 »
Jag har hört att höns över ett år är oätbart, att de blir torra och sega. Stämmer detta? Eller har det att göra med metoder av slakt och tillagning? Eller något annat?

Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 14450
    • Östergötland
SV: Kan man äta höns/tupp av alla åldrar?
« Svar #1 skrivet: 03 apr-22 kl 11:34 »
De har ju inte samma konsistens som 4 veckors industribroilers, så de bör tillagas lite annorlunda. Finns många rätter där de kommer till sin rätt. Det jag blev sugen på nu var en gryta som fått stå och puttra länge. Eller sous-vide/ tjälknöl...

Gör bara inte som jag och en del andra gjort, koka den lite längre för att den inte skall vara seg, typ 1-1,5 timmar. Då får du gummikött. Det finns någon regel om 4 minuter eller 4 timmar. Den är inte tagen ur luften.

karsan

  • Inlägg: 1901
    • Södermanland
SV: Kan man äta höns/tupp av alla åldrar?
« Svar #2 skrivet: 03 apr-22 kl 11:56 »
ja och så är  det viktigt att inte tillaga den precis när den slaktats.  40 dygnsgrader är en riktlinje.

Man kan förresten alltid koka soppa på gamla höns.

Tiomilaskogen

  • Inlägg: 292
    • Dalarna
SV: Kan man äta höns/tupp av alla åldrar?
« Svar #3 skrivet: 03 apr-22 kl 21:01 »
Leta i äldre kokböcker efter recept på kokhöns. Det kanske kan fungera med recept på vilda fåglar som tjäder för de är ofta äldre än 1 år. De brukar man låta hänga så de blir möra. I länder där man inte kan hängmöra kött används olika kryddor eller frukt för att lösa upp segisarna. Har ej prövat men tycker mig minnas att kiwi har effekt men det kanske någon annan på forumet har erfarenhet av.
Tupparnas lårmuskler är betydligt segare än bröstbiten så det kan löna sig att stycka tuppen och använda olika lång tillagningstid på bitarna. En god regel är att använda låg temperatur (bara sjuda) och lång tillagningstid om man vill ha mört kött.
Jag brukar slakta ungtupparna när deras systrar börjar värpa. Bröstbitarna wokas eller steks och låren kokas och äts som curryhöns. De brukar redan då vid bara ett halvårs ålder börjat få sega lår.

Tiomilaskogen

  • Inlägg: 292
    • Dalarna
SV: Kan man äta höns/tupp av alla åldrar?
« Svar #4 skrivet: 04 apr-22 kl 10:06 »
Efter en god natts sömn återkommer jag med en utmaning.
Vem kan ge oss bästa receptet på tillagning av gamla höns eller tuppar?
Som självhushållare ska vi väl försöka ta allt tillvara.

Tossefarmors

  • Inlägg: 256
    • Dalsland
    • tossefarmors gotlandskaniner
SV: Kan man äta höns/tupp av alla åldrar?
« Svar #5 skrivet: 04 apr-22 kl 12:23 »
Jag slaktade en tupp på två år, tillagade den i ugnen som vanligt, och märkte inget av att den skulle vara seg. Den smakade mycket gott.

Vasa

  • Inlägg: 318
    • -
SV: Kan man äta höns/tupp av alla åldrar?
« Svar #6 skrivet: 05 apr-22 kl 12:58 »
Efter en god natts sömn återkommer jag med en utmaning.
Vem kan ge oss bästa receptet på tillagning av gamla höns eller tuppar?
Som självhushållare ska vi väl försöka ta allt tillvara.
För gamla höns:
Man tar bort skinnet och delar resten av fågeln i så små biter som möjligt (dock utan att skära eller bryta benar på mitten).

En stor gryta med lock behövs (en wok med lock fungerar oftast för vadsomhelst)

Sedan häller man lite fet (vadsomhelst som kan stekas i) på varm yta och börjar steka ingefära, vitlök, rödlök, grön chili (valfritt och kan använda nåt annat som inte är lika stark istället), curryblad och annat intressant passande som kan få tag på,
men allt bör gå jätte snabbt så att man inte bränner nåt innan man hinner hälla köttbitarna i woken/grytan.
Och man måste röra på allting ordentligt hela tiden då värmen ska vara hög hela tiden.

För att göra en lång process kort med att göra en egen klassik passande kryddblandning, rekommenderar jag att köpa en Knorr kött och grillkrydda istället men inte bara vilken kött och grillkrydda utan knorr ska det vara. (Den är långtifrån den exakta kryddblandningen men den bäst anpassade alldagliga nordiska varianten på butikerna, så om nån självhushållare kan göra egen blandning så är det optimal).

Strax efter köttet har hällt in måste krydda med Knorr burken i massvis medan man fortsätter att röra på (woka) allting hela tiden, och kryddas med gurkmeja också, och nåt annat eget favorit kan testa alltid, (Jag antar att det var så Jansson gjorde sin frestelse), kryddor hamnar på alla ytor på köttet medan det steks och resten av ingredienserna. (Salta kan man göra lätt endast innan köttet hamnar i grytan, annars behövs ej Knorren är även blandat med salt och aromat)

Meningen med stekandet på hög värme är inte att steka utan bara för att se till att kryddor tränger sig in i köttet (och eventuella osynliga typer dör;D) så strax efter ska locket på och hälls varmvatten lite åt taget och kokas på långtid med svag värme. Grytan blir klart att äta efter ca en timme (ju längre desto bättre), och för den som vill kan toppas med kokosmjölk (för nordisk självhushållare går ko/get mjölk lika bra), då ska man koka upp hela grytan för en sista gång med lite (kokos) mjölk i och sedan tar man bort den från spisen. (med (kokos) mjölk bör ej småkoka vidare då blir konsistens onödigt tjock). Vill man ha en arom kan man hälla i lite curryblad och liknande strax innan avslut men fortfarande locket på.

Nykokt ris är bäst lämpade med en sådan gryta men med nordisk självhushållarsynvinkel kan potatis mos eller annat rotmos eller bröd bakad av potatismjöl eller "rotti" pannbröd kan duga lika bra. Smaklig måltid!

       

       
 
 

Permission

  • Inlägg: 1004
    • Uppland
SV: Kan man äta höns/tupp av alla åldrar?
« Svar #7 skrivet: 10 apr-22 kl 22:28 »
Problemet med folk idag är att de är uppfödda med industrikött, därför får kött från egenuppfödda djur och vilt ofta oförtjänt rykte, det är absolut inget fel på vilt och äldre husdjur, bara annorlunda.

javill

  • Inlägg: 11387
    • Blekinge
    • Glirnashopen
SV: Kan man äta höns/tupp av alla åldrar?
« Svar #8 skrivet: 11 apr-22 kl 11:46 »
I länder där man inte kan hängmöra kött används olika kryddor eller frukt för att lösa upp segisarna. Har ej prövat men tycker mig minnas att kiwi har effekt men det kanske någon annan på forumet har erfarenhet av.

Jag har inte använt kiwi till att möra höns men har haft det i marinader till lamm- och fårkött och tycker det har funkat bra och blivit gott. Fick tips om att använda kiwi när jag var i Australien för länge sen.
"Passa på och var glada nu. Man vet aldrig när det blir roligt nästa gång."

Vasa

  • Inlägg: 318
    • -
SV: Kan man äta höns/tupp av alla åldrar?
« Svar #9 skrivet: 11 apr-22 kl 13:43 »
Om det handlar bara om att möra köttet (på finsmakarens nivå) vet jag att min morfar la cannabis i grytan när han lagade kött för att möra det bättre, så lämpliga hampväxter som går att odla här i Norden (lagligt) kan ge bättre smak för äldre höns/tupp (och eventuellt även för kaninkött med försiktighet så att smaken på växten inte ska dominera).

Men som redan nämnt i tråden går att äta höns/tupp av alla åldrar oavsett.   

MickeMård

  • Inlägg: 1704
  • Allt åt alla.
    • Östergötland
SV: Kan man äta höns/tupp av alla åldrar?
« Svar #10 skrivet: 22 apr-22 kl 20:52 »
Allt går att äta. Är bara längre tillagning på äldre.
Utan landsbygden finns ingen stad. Utan staden finns bara landsbygd.

Tiomilaskogen

  • Inlägg: 292
    • Dalarna
SV: Kan man äta höns/tupp av alla åldrar?
« Svar #11 skrivet: 23 apr-22 kl 15:03 »
Javisst går det att äta det mesta men det är trevligast om matgästerna tömmer faten för att det var så gott.

MickeMård

  • Inlägg: 1704
  • Allt åt alla.
    • Östergötland
SV: Kan man äta höns/tupp av alla åldrar?
« Svar #12 skrivet: 23 apr-22 kl 18:45 »
Javisst går det att äta det mesta men det är trevligast om matgästerna tömmer faten för att det var så gott.

Tror inte det behöver vara så. Tillaga länge i lergryta så borde det bli bra  Yess
Utan landsbygden finns ingen stad. Utan staden finns bara landsbygd.

Vasa

  • Inlägg: 318
    • -
SV: Kan man äta höns/tupp av alla åldrar?
« Svar #13 skrivet: 18 jun-22 kl 18:32 »
Om lergrytor är svår att få tag på kan även keramikgrytor funka.

Nu när jag bor i storstan igen och lönejobbar nästan varje dag (självvalt), hinner knappast att spendera tid och njuta av matlagningen som jag gjorde på min vedspis.. Hursomhelst vill jag inte heller äta skräp som de serverar i restauranger (snabb eller långsam), så hittade jag en så kallad krockpot/slow cooker eller "slökokare" och den har en keramikgryta och tror att (om man har el) slökokare med keramikgryta är den bästa verktygen för gammal höns/tupp, den gör hela jobbet på egenhand helt enkelt!           

Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 14450
    • Östergötland
SV: Kan man äta höns/tupp av alla åldrar?
« Svar #14 skrivet: 18 jun-22 kl 19:00 »
Har ätit några fantastiska grytor hos en granne som använder en slökokare. Hon är duktig, men jag tror att grytan i sig bidrar en del.

Skogsvilde

  • Inlägg: 16939
  • Om det inte dödar dig muterar och försöker på nytt
    • -
SV: Kan man äta höns/tupp av alla åldrar?
« Svar #15 skrivet: 18 jun-22 kl 19:44 »
Ett trick som vi ofta använder är att frysa in tuppen ganska snabbt.
Det som händer då är att vätskan som finns i köttet fryser och bildar iskristaller som sticker hål på cellerna och på det sättet mörar det.
E-nr är inte det minsta lilla farliga.
Det kan vara produkten som döljer sig bakom som ställer till det.
Men inte nödvändigtvis.

Björkris

  • Gäst
SV: Kan man äta höns/tupp av alla åldrar?
« Svar #16 skrivet: 28 maj-23 kl 08:59 »
Ett trick som vi ofta använder är att frysa in tuppen ganska snabbt.
Det som händer då är att vätskan som finns i köttet fryser och bildar iskristaller som sticker hål på cellerna och på det sättet mörar det.

Stod en frys på ICA med djupfrysta höns.
Jag har inte sett höns i affärerna på lääänge.
Jag har slängt plasten som var runt den,,tror den kom från Frankrike.
Jag köpte en och tänkte på min barndoms kokta höns med currysås.
På den tiden kokade man i en stor kastrull. och några gula lökar.
Nu stoppade jag ned den i slow cookern, på med lite salt o svartpeppar och en skvätt vatten.
Vaknade tidigt i morse och luktade och tänkte: har katten ätit något olämpligt och bajsat på sig?? yuck!
Sen kom jag på att det satt en höna i slow cookern.
Den såg typ grillad ut, lite lätt ljusbrun och jag tog upp den.

Jag hade ju stoppat ned den direkt från plastpåsen den kom i och bara lite tinad och nu såg jag äckliga läskiga hårstrån på den, typ som om jag hade borstat håret och släppt ned i slow cokern! Yuck!!!
Den föll isär som om i möra bitar,,men det var inte mycket som var mört,,resten var intorkat och satt fast i skinnet och på benen.
Det blev knappt 1-2 dl möra väldigt tråkiga bitar,,resten åkte i soporna.

Buljongen hällde jag på en burk som husse kan värma i micron och dricka till sin lunch i dag.
(han byggjobbar i dag i annat hus)

Första gången under mera än 20 års tid som jag misslyckats med något i slow cooker!
Jag har gjort allt allt allt i slowc cooker,,men detta var första gången med höna.
Och jag har lagat MYCKET mat, en mängd olika recept i slow cooker,,aldrig mera en höna!!
Botad från att äta höns för alltid eller åtmindstonde ett bra tag.

Var det en dålig produkt jag köpte på ICA??
Lågvattenmärke?


javill

  • Inlägg: 11387
    • Blekinge
    • Glirnashopen
SV: Kan man äta höns/tupp av alla åldrar?
« Svar #17 skrivet: 28 maj-23 kl 09:23 »
Höns ska väl koka för att bli i alla fall hjälpligt möra. Var den helt täckt med vätska eller buljong?
"Passa på och var glada nu. Man vet aldrig när det blir roligt nästa gång."

Björkris

  • Gäst
SV: Kan man äta höns/tupp av alla åldrar?
« Svar #18 skrivet: 28 maj-23 kl 09:25 »
Höns ska väl koka för att bli i alla fall hjälpligt möra. Var den helt täckt med vätska eller buljong?

Hade täckt enbart halva med vätska.

Har gjort likadant med: kanin, kyckling, fisk, fläskläg, grytbitar,,allt allt allt.
Men aldrig så dåligt resultat. Det andra har varit super duper bra!

javill

  • Inlägg: 11387
    • Blekinge
    • Glirnashopen
SV: Kan man äta höns/tupp av alla åldrar?
« Svar #19 skrivet: 28 maj-23 kl 09:31 »
Nä brukar inte heller ha i så mycket vätska i slow cookern men gissar att höns är för torrt i sig och avger för lite vätska. Har inte kokt någon på evigheter och minns bara att den kokades/sjöds i flera timmar för att gå att äta.
"Passa på och var glada nu. Man vet aldrig när det blir roligt nästa gång."


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

562 gäster, 4 användare (1 dolda)
Tur-Johan, Anders Flix, von tratt

* Forum

* Om tidningen Åter



- Tycker det verkar vara en mycket innehållsrik tidskrift. Användbara tips och råd för den nyfikne och för de som vill utveckla sitt bruk med hand och hjärta. Tack!!
/Märit Newberg

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser