När du har en solcellsanläggning ansluten till elnätet, så sker ju det via en växelriktare av s k nätkommuterad typ. Den är alltså beroende av ett starkt elnät som bestämmer spänning och frekvens, så att säga "håller takten" för växelriktaren. Utan anslutning till elnät kan den inte fungera.
Det finns kombinerade växelriktare som också kan gå i en "off grid" -mode, där den sköter sig själv utan att vara ansluten till elnät, under förutsättning att man har den kopplad till både solceller och en egen batteribank. Flera firmor har börjat tillverka och sälja sådana, i synnerhet i Tyskland. Dock har jag inga aktuella länkar till hands.
Om man har en sådan växelriktare, så ställs det lite speciella krav på ens elinstallation för att växelriktaren bara ska kunna mata det egna huset och inte ens i värsta fall av tekniskt fel eller klåpare bakom spakarna kunna försöka mata ut ström på ett "dött" elnät.
Ett tips är att börja räkna på hur mycket energi du vill kunna lagra i en egen batteribank, sedan ser du över vad en sådan batteribank skulle kosta och om det hela verkar överkomligt.
Batteripriserna är ju ständigt på väg nedåt (så länge det inte blir brist på några sällsynta metaller som ingår i dem, handelskrig eller liknande). Och det har talats mycket om att när elbilar börjar bli vanligare, och äldre elbilar börjar skrotas ut, så skulle kasserade batteripaket från elbilar kunna göra tjänst några år till som stationära energilager.