Nu har vi ju två helt olika riskscenarior för elförsörjning mm här, och de kanske inte bör diskuteras i samma tråd.
Problemet med geomagnetiska störningar, "solstormar" är ju ett naturfenomen som det inte står i mänsklig makt att hindra, vi kan bara se till att våra anläggningar har tillräcklig immunitet mot dem. Risken för dem återkommer regelbundet i takt med solfläckscyklerna vart elfte år.
Angrepp pga främmande makt beror däremot på politiska och militära förhållanden i vår omvärld, och sådana kan ju förändras helt oförutsägbart, både till det bättre och det sämre.
Det är också helt olika slags åtgärder på anläggningarna och hur de drivs och sköts om, som kan fungera som motmedel för de båda sorternas störningar.
Cyberangreppen är egentligen mycket enkla att komma tillrätta med - om vi bara är beredda att betala vad det kostar att stänga möjligheterna till internetbaserad fjärrstyrning och fjärrövervakning av anläggningarna, och istället återgå till att köra dem som vi gjorde fram till 80-90-talet med personal ständigt i tjänst dygnet runt i alla större kontrollrum, och personal i ständig beredskap med tjänstebostad alldeles intill mindre betydelsefulla anläggningar, så det är lätt gjort att vara på plats inom några minuter vid en driftstörning. Organisatoriskt måste förstås anläggningsägarna tänka om i så fall, och återgå till att anställa och avlöna egen driftpersonal istället för att, som modet har föreskrivit de senaste 20 åren, outsourca all drift och underhåll.
Och mot de geomagnetiska störningarna är mitt intryck att det svenska elnätet redan har fullt godtagbar immunitet - en "solstorm" kan ställa till med en del tillfälliga driftstörningar och kanske i värsta fall skada en och annan större transformator.